Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Det hvide palæ huser ikke virksomheder, men bruges til at afholde møder, sociale arrangementer og oplæg, til gavn for primært Visti Unlimiteds lejere, fortæller direktør Anne Mejdal. Foto: Michael Bager

Det gode iværksættermiljø er mere end flotte rammer

Flot ser det ud, når man passerer forbi Visti Unlimited på Helgavej.

Det store, hvide palæ udgør facaden for et fællesskab, som 26 startups og scaleups har valgt at være en del af. Indvendig er der lysekroner, sildebensparket og højt til loftet.

Rammerne er på plads. Men det er underordnet, hvis man spørger husets direktør, Anne Mejdal.

Hun har arbejdet hårdt for sin vision om at gøre Visti Unlimited til et sted, hvor virksomheder får et mindset, så de ikke er bange for at bede hende, hinanden eller ejeren, investor Thomas Visti, om hjælp.

Selv er hun ikke i tvivl om, at hun har fundet drømmejobbet. Hun er både i stand til at trække på sin store erfaring med salg og marketing, og hver dag har hun kontakt med folk, der udviser tillid til hende.

I det nye år har Visti Unlimited planer om at åbne et område for pre-seed virksomheder, der er på et endnu tidligere stadie end dem, der allerede bor hos entreprenør-fællesskabet.

Læs mere om det, og lær Anne Mejdal bedre at kende i dette nyhedsbrev. Du får også en liste over de 26 virksomheder, der holder til hos Visti Unlimited.

Du er velkommen til at dele både nyhedsbrev og artikler i dit netværk.

Du kan følge med på Linkedin, mens nye læsere kan tilmelde sig her.

Har du en historie, et tip eller vil du bare vende verdenssituationen over en kop kaffe, er du altid velkommen til at række ud. Det gør du nemmest ved at sende en mail.

Tak fordi du læser med.

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Poul Thomsen i færd med at fragte varer til butikker i midtbyen. Lastbilen i sig selv er lydløs, men brostensbelægningen i byen gør palleløfterens tur til butikkerne til en larmende affære. Foto: Michael Bager

Her er tre historier til dig, der følger med i Odenses erhvervsliv

Fragtfirmaet Peder Olsen & Søn investerede i en el-lastbil i marts. Selvom erfaringerne er gode, er der stadig lang vej til, at lastbilflåden for alvor bliver grøn.

Comwell H.C. Andersen i Odense indgår fra det nye år et samarbejde med Wyndham Hotels & Resorts. Samarbejdet forventes at bringe flere internationale kunder til byen.

Lennart Hansen stiftede Lifa Landinspektører for 40 år siden. I dag er virksomheden den tredjestørste i branchen. Læs et portræt af manden bag millionsuccesen, som går i hjemmesko på arbejdet.

Det skal du også vide fra byens virksomheder.

RUNDT I ODENSE: Fragtfirmaet Peder Olsen & Søn har investeret i en el-lastbil tilbage i marts, som fragter varer ud til butikkerne i Odense. Det skriver Fyens Stiftstidende (for abonnenter).

Selvom den grønne lastbil bliver taget godt imod i bybilledet, er tiden ikke til at skifte alle diesellastbiler ud med eldrevne. For det første er teknologien ikke god nok endnu, for det andet mangler den nødvendige infrastruktur, og endelig er det for dyrt at investere i el-lastbiler.

- Virksomhederne har ikke tilstrækkelig økonomi, spørgsmålet er, hvem skal så finansiere det? I sidste ende havner regningen hos kunderne, det er de selvfølgelig ikke interesseret i, siger Michael Mertov, driftsdirektør i Peder Olsen & Søn til avisen. Han savner økonomisk støtte fra staten.

Kongrescenter og hotel Comwell H.C. Andersen bliver fra 1. januar en del af den internationale hotelkæde Wyndham Hotels & Resorts. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Selvom der ikke vil ske store ændringer på hotellet, håber hotellets ledelse, at samarbejdet kan trække flere udenlandske gæster til.

- Der kan Wyndham noget, dels fordi de er på en masse internationale messer, dels fordi de har nogle samarbejdsaftaler med store grupperejser. Og så har de en kæmpe loyalitetsklub, som er meget stærk. Det er derfor, vi i tidernes morgen har indgået det her samarbejde. Det er simpelthen for, at vi kan få nogle af de her byhoteller op at køre på det internationale businessmarked og på turistmarkedet, siger pressekontakt for Comwell, Simon Verheij, til avisen.

Lennart Hansen stiftede sin landinspektørvirksomhed som 29-årig, og i dag er det Danmarks tredjestørste af slagsen med 170 ansatte og 20 millioner i overskud før skat sidste år.

Fyens Stiftstidende tegner et portræt af den i dag 69-årige direktør, hvis virksomhed netop er fyldt 40 år. Han fortæller både om en branche, der er gået fra middelalderinstrumenter til fuld digitalisering gennem de sidste fire årtier, samt sin egen personlige rejse, der blandt andet førte ham til Rusland.

Portrættet er for abonnenter.

- Noget af det, jeg arbejder meget med virksomhederne herude med, er deres mission og vision. Folk starter ofte med en idé og udvikler et produkt, men iværksætterne har så travlt med at udvikle produktet, at de ikke altid sætter sig ned og bliver enig om den strategiske retning, siger direktør Anne Mejdal. Foto: Michael Bager

I mere end et år har Anne Mejdal hjulpet iværksættere: - For mig er det virkelig et drømmejob

Anne Mejdal har stået for at fylde lokalerne hos Visti Unlimited med de rette mennesker siden fællesskabet åbnede i september 2020.

Fokus er primært på iværksættere med tech-virksomheder, som potentielt er interessante at investere i.
 
Men det handler også om at finde dem, der passer godt ind i den vision, Anne Mejdal har for Visti Unlimited. Derfor er de rette virksomheder dem, som også er klar til at tage del i fællesskabet og hjælpe deres kontor-naboer.
 
Det gælder også Anne Mejdal, der ofte hjælper iværksætterne med at udforme salgsstrategier og formulere visioner. Her trækker hun på sine mange års erfaring med salg, så virksomhederne får de bedste muligheder for at blive store og sunde.
 
Læs hele artiklen og bliv klogere på, hvem Anne Mejdal er, og hvad der er hendes mål som direktør for Visti Unlimited.

Direktør Anne Mejdal forsøger at skabe en god energi hos Visti Unlimited, og det er mere end bare flotte rammer. Her fortæller hun, hvordan hun styrer entreprenørfællesskabet mod sin vision for stedet.

VISION: I over et år har iværksætterfællesskabet Visti Unlimited lejet pladser ud til entreprenører med unge virksomheder.

Siden starten har direktør Anne Mejdal stået for driften af stedet, der fysisk består af et erhvervspalæ og to fløje fyldt med startups og scaleups.

- Drømmen er at skabe et sted med virksomheder, der er potentiale i. Et sted, hvor vi kan hjælpe de her virksomheder med at blive store og sunde og nå deres visioner og drømme. Jeg bruger meget krudt på at finde ud af, hvor virksomhederne med potentiale findes henne, forklarer Anne Mejdal.

Når hun modtager henvendelser fra virksomheder, går hun i gang med at finde ud af, om de kunne være et godt match med Visti Unlimited, som primært huser unge tech-virksomheder.

- Hvis det er en enkeltmands- eller konsulentvirksomhed, der har eksisteret i 15 år og ikke har de større ambitioner, er vi ikke det rigtige sted for dem. Vi vil gerne skabe et sted, hvor der er en skaber- og entreprenørånd, siger Anne Mejdal.

Hun trækker blandt andet på sit netværk hos SDU, hvor det er oplagt at finde gode virksomheder, der passer til fællesskabet. Derudover er hun også en del af Odense Robotics' CEO-netværk.

- Jeg gør meget ud af at være en del af hele startup-miljøet for at have fingere på pulsen.

Lagde strategien, inden hun fik jobbet

Inden Anne Mejdal blev en del af Visti Unlimited, arbejdede hun med salg hos Jysk Fynske Medier i 15 år. Her var hun blandt andet chef for digital forretningsudvikling i koncernen. Efter det var hun kommerciel direktør hos et reklamebureau.

De erfaringer trækker hun på i dag, når hun hjælper iværksættervirksomhederne med at udarbejde deres strategier.

Robotinvestoren Thomas Visti ejer Visti Unlimited, som officielt blev stiftet i september 2020. Fra start havde han tiltænkt direktørstolen til Anne Mejdal. Arkivfoto: Michael Bager

Inden hun blev indsat som direktør, var hun netop startet som selvstændig strategisk rådgiver, da robotinvestoren Thomas Visti købte stedet med tanken om, at Anne Mejdal skulle stå i spidsen for det.

- Jeg har kendt Thomas gennem mange år. Vi har begge arbejdet med forretning og salg, så vi har altid haft en god dialog om de udfordringer, vi hver især står i. Så jeg kendte ham godt, også i forhold til de værdier, han har. Jeg var ikke i tvivl.

Lige fra starten har hun haft fuld frihed til at sætte kursen for Visti Unlimited.

- Inden jeg sagde ja til opgaven, havde jeg lavet strategien og konceptet. Jeg var 100 procent sikker på, hvad jeg gik ind til. Det er en luksus, at man selv får lov til at skabe retningen, og vi havde god tid til at sætte os ned og finde ud af, om vi var enige om retningen, siger Anne Mejdal.

Menneskerne skaber den gode energi

For at lægge den bedste strategi, interviewede Anne Mejdal mennesker, der var nuværende eller tidligere lejere hos kontorfællesskaber for at høre, hvad de ønskede sig af et fællesskab.

Ud fra de snakke kom hun frem til, at det vigtigste element er god energi.

- Det handler hverken om rammer eller fin sildebensparket. Det handler om de rette mennesker. Det er jeg 100 procent overbevist om. Selvom vi har gjort noget ud af at gøre det pænt og lækkert, så er vores største fokus på mennesker og den måde, vi er over for hinanden.

Rammerne hos Visti Unlimited er flotte, men der er vigtigere ting, mener direktør Anne Mejdal. Arkivfoto: Michael Bager

- Når nogen ringer til mig og siger, at de er interesserede i at flytte herud, inviterer jeg dem til en rundvisning og fortæller om stedet og den energi, vi gerne vil skabe her. Jeg fortæller, at vi har et fællesskab, som vi gerne vil have, folk tapper ind i, forklarer Anne Mejdal.

Selvom det sociale er vigtigt, er det primære formålet med Visti Unlimited at finde startups og scaleups, der potentielt er interessante investeringer.

Derfor bruger både Anne Mejdal og Thomas Visti tid på at have længere dialoger med virksomheder, der er interesserede i at få en investor med ombord. Hvis de flytter ind, er der god tid til at se hinanden an.

- Jeg synes, det er en god idé at flytte sammen, inden man gifter sig. Det er rigtig fornuftigt for en startup at lære sin potentielle investor at kende, inden man får papir på hinanden, siger Anne Mejdal og understreger, at det ikke er et krav, at virksomheder hos Visti Unlimited skal lade sig investere i.

Har fundet drømmejobbet

Anne Mejdals synes selv, at det er lykkes med at skabe et miljø, hvor det er muligt for iværksætterne både at formulere og opnå deres drømme og visioner.

- Når jeg går rundt på stedet, bliver jeg altid glad, når jeg hører folk ved kaffemaskinen spørge hinanden til råds. Det fortæller til mig, at vi har skabt et sted, hvor vi hjælper hinanden, og hvor det er okay at spørge om hjælp, fordi folk har lært hinanden at kende, siger hun.

Iværksætterne kommer også til Anne Mejdal, når de skal have hjælp blandt andet med deres salg.

- Det er rigtig dejligt at få vist den tillid.

- For mig er det virkelig et drømmejob at få lov til at hjælpe spændende virksomheder på vejen og føle, at jeg gør en forskel, siger Anne Mejdal.

Visti Unlimited har fuldt hus lige nu, men inden længe flyver Unicontrol fra reden. Det sætter gang i en større rokade. Foto: Michael Bager

Visti Unlimited åbner dørene for dugfriske iværksættere

Visti Unlimited skaber et miljø for pre-seed virksomheder, der er på de meget tidlige stadier i deres levetid.

Iværksætterhuset er lige nu fyldt med startups og scaleups, men når Unicontrol flytter ud med sine 30 ansatte, frigøres en masse plads. Alt i alt bliver der plads til 20 pre-seed iværksættere.
 
Med pladsen følger husets fællesskab og adgang til direktør Anne Mejdal og ejer Thomas Vistis netværk.
 
- Jeg har i stor grad en rolle, hvor jeg finder matches mellem virksomhederne og mit netværk, men også virksomhederne imellem herude, siger Anne Mejdal.

Indtil nu har Visti Unlimited fokuseret på startups og scaleups, der i forskellig grad har gang i forretningen. Nu vil entreprenørhuset have fat i pre-seed virksomheder, der er på et endnu tidligere stadie.

KONTORFÆLLESSKAB: Entreprenørfællesskabet Visti Unlimited melder lige nu fuldt hus efter et år, hvor fokus har været på skalérbare startups og scaleups – primært inden for tech. Langt de fleste af dem er virksomheder, som allerede er i markedet med deres produkt.

I 2022 vil Visti Unlimited dog skabe et rum for pre-seed virksomheder - virksomheder, der er på et endnu tidligere stadie.

- Der findes bare utroligt mange spændende pre-seed virksomheder, siger direktør Anne Mejdal.

- I investeringsøjemed er der mange penge i spil i øjeblikket, så tendensen er, at man begynder at kigge på virksomheder tidligere end hidtil. Det er også ret interessant at følge dem i den tidlige fase, uddyber hun.

Visti Unlimited har også andre ting i støbeskeen, som hun ikke kan løfte sløret for endnu.

Laver en større rokade

Lige nu er Unicontrol den største virksomhed hos Visti Unlimited, men med 30 ansatte er virksomheden ved at se sig om efter nye lokaler.

Når de flytter, går en større rokade i gang. Når puslespillet er lagt, vil der være plads til det nye pre-seed område.

Hvad er en pre-seed virksomhed?

  • En pre-seed virksomhed er på de helt begyndende stadier, hvor pengene i virksomheden ofte kommer fra stifteren selv eller dennes venner og familie.
  • Produktet vil ofte være i sin tidligste prototype, man skal ofte til at finde de første mennesker, der skal med om bord, og man har fundet en mulighed i markedet, men har få - hvis nogen - betalende kunder.
  • Med andre ord er en pre-seed virksomhed stadig ved at gå i luften.
  • Eksterne investorer køber sjældent ejerandele på dette stadie. I stedet handler det om at give virksomhederne de ressourcer, de skal bruge til at starte en reel forretning.

- Vi laver et stort miljø, hvor der er plads til 20 personer. Fysisk er det på en af vores førstesale, hvor der lige nu sidder en virksomhed, der skal ned i Unicontrols lokaler, når de flytter ud. Der er lagt planer for, hvordan vi får lavet et smidigt skifte, siger Anne Mejdal.

Det nye område vil for eksempel være et oplagt sted for iværksættere, der tidligere har været tilknyttet universitetet, siger hun.

- Når folk er færdiguddannende fra SDU og ikke længere kan sidde i Videnbyen, skal de finde et nyt sted at sidde. Der er vi en oplagt mulighed.

Derudover vil der flytte en del nye startups og scaleups ind, når Unicontrols lokaler bliver ledige.

Adgang til et stort netværk

En plads hos Visti Unlimited skal ikke bare ses som et fysisk sted at sidde.

- Man får også adgang til et helt unikt netværk, og det kan mange ting. Nogle af de succeser, vi har været glade for gennem året, er, når det har skabt værdi, at vi har åbnet vores netværk. Vi (Anne Mejdal og Thomas Visti, red.) har begge store netværk, og det er fedt at åbne dem for en virksomhed og se, at de lykkes med at skabe noget, siger Anne Mejdal.

Thomas Visti skabte størstedelen af sin formue ved salgene af Universal Robots og Mobile Industrial Robots til amerikanske Teradyne. Nu er han investor, og næste år kan det komme pre-seed virksomheder til gode. Arkivfoto: Michael Bager

Selv hvis det ikke er Thomas Visti selv, der er det gode match for virksomhederne, er der altså god mulighed for at finde nye samarbejdspartnere og investorer.

- Hvis jeg finder nogen, som jeg mener, nogen i mit netværk burde kende til, er det ren win-win at ringe til vedkommende og sige ”du skal lytte til dem her, for de har gang i noget, som I måske kan bruge”.

- Jeg har i stor grad en rolle, hvor jeg finder de rigtige match mellem virksomhederne og mit netværk, men også virksomhederne imellem herude, siger Anne Mejdal.

Virksomhederne hos Visti Unlimited er primært tech-virksomheder. Foto: Michael Bager

Her er de virksomheder, der bor til leje hos Visti Unlimited

Her får du et simpelt overblik over de virksomheder, der lige nu bor til leje hos iværksætterhuset Visti Unlimited.

Tag et kig på listen over virksomheder, der hører hjemme på Helgavej 26. Måske du finder din næste samarbejdspartner - eller konkurrent.

LISTE: Virksomhederne i Odense har godt af at kende deres naboer. Det kendskab vil vi gerne understøtte helt lavpraktisk ved at give jer listen over de virksomheder, der bor til leje hos Visti Unlimited lige nu.

Vi har forsøgt at koge kernen af virksomhederne ned til en enkelt sætning, men det er selvfølgelig en lettere reduktiv måde at beskrive dem på. Derfor bør du besøge deres hjemmesider, hvis du vil have et mere fyldestgørende billede.

Fælles for dem alle er, at de startup- eller scaleup-virksomheder med en tech-profil.

Udvid nedenstående faktaboks for at se hele listen.

Virksomheder hos Visti Unlimited

Natur Eventyr har udviklet en app, der guider familier gennem oplevelser i naturen.

Unicontrol tilbyder et 3D-styresystem til gravemaskiner og læssere.

Bright-Minded er en rekrutteringsplatform for high-tech virksomheder.

VR Trainer udvikler software til at træne personale i sundhedssektoren ved hjælp af virtual reality.

Hyp Marketing er et digitalt markedsføringsbureau.

Cocina klarer al kantinedrift for virksomheder.

Confidence Search er et rekrutteringsbureau, hvor grundig headhunting er kerneydelsen.

Inkblot laver grafisk design til brug i analog og digital markedsføring.

VAC Consulting tilbyder billig og fleksibel rådgivning til virksomheder, der køber printplader.

Nordic Story Studio er et content-bureau, der producerer film, animationer og podcasts.

River Online er et marketingbureau, der specialiserer sig i SEO, Google Ads og Facebook.

Ergolash har udviklet surringsbånd til lastbiler, der er langt hurtigere at bruge end konventionelle bånd.

Intramanager udvikler softwareværktøjer til virksomheders kontaktcentre.

Setion er et marketingbureau, der specialiserer sig i algoritme-drevet SEO.

Collatz er et marketingbureau, der laver webshops og online marketing.

Blue Key har udviklet en platform, der strømliner og automatiserer udregningen af fragtpriser.

Visuel Data hjælper virksomheder med at gøre datarapportering nemt og overskueligt.

Made4CNC integrerer kollaborative robotter med CNC-maskiner.

MI Center er en kursusvirksomhed, der specialiserer sig i strategisk kompetenceudvikling inden for metoden "Den Motiverende Samtale".

Ikast Pedersen yder erhvervspsykologisk rådgivning.

China Experience er en kursusvirksomhed, der klæder ledere og virksomheder på til en fremtid, hvor Kina fylder mere og mere.

Robot Valley Capital er en investeringsfond med speciale i robot- og automationsindustrien.

Algiecel har udviklet en forretningsmodel, hvor virksomheders CO2-udledning omdannes til biobrændstof og gødning.

Synaptic - Your Smart Lab har udviklet metoder til hjernediagnosticering og mere effektive tests af covid-19-prøver.