Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Odense Investor Summit 2022 bliver afholdt under R-22. Her er et billede fra sidste års Investor Summit med Universal Robots' robotarm i forgrunden. Foto: Jesper Beenfeldt Nielsen

En uge i robotternes tegn

I denne uge løber robotmessen R-22 af stablen for første gang.

Messen er efter sigende den største i Norden inden for robotter, automatisering og droner. Og som optakt til messen kan du i dette nyhedsbrev møde Universal Robots og Blue Ocean Robotics, der begge er finalister ved kåringen af årets robotvirksomhed, som finder sted ved messen onsdag 23. marts.

Her får Claus Risager fra Blue Ocean Robotics og Kim Povlsen fra Universal Robots lov til at forklare, hvorfor deres virksomheder har gjort sig fortjent til titlen som årets robotvirksomhed.

Den tredje finalist kommer 'udefra'. Det er aarhusianske Capra Robotics, og det har fået os til at stille spørgsmålet: Hvor tungt sidder Odense egentlig på tronen som landets robotcentrum?

"Ret tungt" er konklusionen ifølge Kim Reeslev, der er formand for DIRA - Dansk Robot Netværk. Her i nyhedsbrevet kan du læse hvorfor.

Erhvervsliv Odense vil i øvrigt være til stede alle tre dage af R-22, så har du lyst til at sige hej, eller har du en god historie, er du velkommen til at tage fat i os både inden, under eller efter messen. Det gør du her.

Du kan også følge os på vores Linkedin-side, ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet her med dem, du tænker, kunne være interesserede.

Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

Tak fordi du læser med! Vi ses til R-22.

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Cannabisplanter bliver høstet på Little Green Pharma i Stige, hvor den australsk ejede virksomhed i dag beskæftiger 60 medarbejdere. Det er blomsterne på de høstede planter, der bliver viderebearbejdet og siden tørret og solgt til medicinsk brug. Arkivfoto: Michael Bager

Nyt fra virksomhederne i Odense

Høje energipriser fjerner 10 arbejdspladser hos Little Green Pharma i Stige.

Psykolog Mie My Tastesen er ny direktør for Tasfo Selskaberne. 

SEO-udvikleren Morningscore flytter hjemmefra.

Her er tre udvalgte historier fra byens erhvervsliv.

Høje energipriser koster 10 stillinger hos Little Green Pharma

De høje energipriser kan især mærkes hos gartnerierne, og det har fået konsekvenser for Little Green Pharma, der producerer medicinsk cannabis i Stige. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Energipriserne er som minimum tredoblet for gartneriet, og det betyder, at antallet af stillinger i den australskejede virksomhed er gået fra 70 til 60.

- Det er heldigvis primært stillinger, som vi ikke har genbesat - vi har ikke direkte afskediget ret mange, men vi har ikke rigtig noget andet valg end at skalere ned, lyder det fra administrerende direktør Morten Snede.

Psykolog er ny direktør for Tasfo Selskaberne

Tasfo Selskaberne, der er mest kendt for at udvikle eksklusive lejligheder i Munkemose Park i Odense, får ny direktør 21. marts, skriver Fyens Stiftstidende.

Den nye direktør er medejer Mie My Tastesen. Hun er psykolog, og det kommer til at sætte sit præg på hendes nye titel.

- Jeg kommer i høj grad til at bruge min viden og erfaring fra mit virke som psykolog, og jeg trækker samtidigt også på min erfaring med at udvikle og drive min egen virksomhed, siger Mie My Tastesen, der får ansvaret for ledelse, kultur og administration.

Ifølge bestyrelsen tilbød afgørende direktør Kristian Skriver Laustsen at stoppe, da han ikke mente, hans profil passede til selskabets nye strategi.

Morningscore flytter hjemmefra

Morningscore, der har udviklet et SEO-værktøj, flytter i nye lokaler efter fire år side om side med søstervirksomheden Morningtrain. Det skriver Erhverv+.

Begge virksomheder havde imidlertid brug for mere plads, og Morningscore er derfor flyttet ind i Odin Havnepark, hvor de 17 medarbejdere nu får op mod 400 kvadratmeter at boltre sig på, mens de arbejder på at vækste virksomheden markant.

Kim Reeslev er formand for Dansk Robot Netværk. Derudover står han i spidsen for tyske KUKA's danske afdeling. Pressefoto: KUKA Nordic AB

Formand for DIRA: Odense sidder solidt på titlen som landets robotcentrum

Der er ikke noget, der tyder på, at Odenses branding som Danmarks robotcentrum er under pres, hvis man spørger formanden for Dansk Robot Netværk, Kim Reeslev.
 
Salgene af Universal Robots og Mobile Industrial Robots indbragte en stor mængde kapital til en håndfuld investorer, der med tiden har vist en risikovillighed, som giver startups mulighed for at blomstre i Odense.
 
Samtidig er Odense Robotics blevet dygtige til at inkubere og modne de upolerede startups, der eksempelvis bliver skabt hos Syddansk Universitet.
 
Fordi kapitalen og virksomhederne allerede er i Odense, vil der fortsat komme flere til, og derfor fortsætter Odense med at være landets robotcentrum længe endnu.
 
Kim Reeslev stiller derimod spørgsmålstegn ved, om Danmark er stor nok til både den nye Odense-messe R-22 og Hernings hi-messe.
 
- Det har skabt lidt spændinger mellem Herning Messecenter og Odense Congress Center, og det er lidt ømtåleligt. Jeg er meget spændt på at se, hvad det ender med efter R-22, når man kan se på antal besøgende og den slags ting, siger Kim Reeslev.

Der er ingen grund til at tro, at Odense er udfordret på sin position som Danmarks robothovedstad. Kim Reeslev, formand for DIRA - Dansk Robot Netværk, fortæller hvorfor.

ROBOTBRANCHEN: Den aarhusianske virksomhed Capra Robotics er nomineret til årets robotvirksomhed, Vejen-virksomhederne FarmDroid og WeldingDroid har nogle af de tungeste robotinvestorer i deres ejerkredse og industri og automation har traditionelt set levet godt i Jylland.

Kan det tænkes, at Odenses nuværende position som det absolutte centrum for robotter i Danmark er udfordret?

"Nej" lyder svaret kort og godt fra Kim Reeslev, der er formand for DIRA - Dansk Robot Netværk.

Det skyldes i høj grad den viden og knowhow, som Odense Robotics med tiden har samlet og opbygget.

- Odense Robotics har meget fokus på startups og på at udvikle dem til at være levedygtige virksomheder, siger Kim Reeslev og peger blandt andet på klyngens Investor Summit-arrangementer.

- Der ser man med al tydelighed, at der er meget risikovillig kapital i Odenses robotbranche. Det er drevet af de to store i Odense, Universal Robots og Mobile Industrial Robots, som blev solgt til rigtig mange penge, forklarer Kim Reeslev

UR og MiR blev solgt til amerikanske Teradyne for henholdsvis 1,9 milliarder kroner og 1,7 milliarder kroner, og det er de penge, der har gødet jorden og fået en underskov af robotrelaterede virksomheder til skyde op i Odense.

Magnet for robotvirksomheder

Kim Reeslev peger også på samspillet mellem Syddansk Universitet og Odense Robotics som en stor del af årsagen til, der bliver fremavlet nye robotløsninger i byen.

- Universitetet virker på mange måder som en inkubator for gode idéer. Det er derfra, de går videre over i et startupcommunity i Odense Robotics-regi, hvis de er gode nok.

- Det, der kommer fra universitet, ved vi godt ikke er noget, man fra dag ét bare sætter ud i en virkelig produktion. Der er stadig arbejde, der skal gøres. Der skal laves businessplaner, der skal laves forretningsstrategier, og det er der, Odense Robotics kommer i spil, pointerer Kim Reeslev.

Men et er de virksomheder, som opstår i Odense, noget andet er dem, der flytter til byen for at være tæt på der, hvor det sker. Her kan man blandt andet nævne svenske Tendo, københavnske SubBlue Robotics og Tonus Tech, der flyttede fra Berlin til Forskerparken.

Derved er der en selvforstærkende effekt, for virksomhederne flytter hen, hvor kapitalen er - og omvendt. Derfor kommer vi heller ikke til at se andre geografiske lommer af robotvirksomheder i Danmark, vurderer Kim Reeslev.

- Det ville være for meget op ad bakke uden for Odense, og der er Danmark bare heller ikke særligt stort. Selv i det store udland ser man, at når først den risikovillige kapital er et sted, bliver den der, siger Kim Reeslev og giver Silicon Valley i Californien som eksempel.

Tiltrækningseffekten skyldes i høj grad også samarbejdet mellem robotvirksomhederne og Odense Kommune, som er unikt blandt danske byer.

Store messer i lille Danmark

Et enkelt sted, hvor der dog rent faktisk er konkurrence, er når det kommer til messer.

I uge 12 afholdes robotmessen R-22 for første gang, og ifølge Kim Reeslev er der en del overlap mellem den og store hi messe i Herning, der bliver holdt hvert andet år. Traditionelt set har Herning-messen haft mange udstillere fra robot- og automationsbranchen.

- I min verden er Danmark ikke stor nok til at have to store messer i Danmark, der har lidt det samme tema.

- Det har skabt lidt spændinger mellem Herning Messecenter og Odense Congress Center, og det er lidt ømtåleligt. Jeg er meget spændt på at se, hvad det ender med efter R-22, når man kan se på antal besøgende og den slags ting, siger Kim Reeslev.

Når det er sagt, så er det i sidste ende ikke messerne, der er udslagsgivende for, om Odense bliver siddende på robottronen.

Er Odense stadig Danmarks robotcentrum om 10 år?

- Det vil jeg da mene, hvis de fortsætter i den dur, de gør nu. Odense Robotics og Odense er kommet på verdenskortet i forhold til robotter, lige så vel som Silicon Valley er det i forhold til robotter og AI.

- Konceptet med Odense Robotics har jeg ikke noget negativt at sige om. De trækker de gode kompetencer og idéer fra universiteterne videre i forløbet, så de bliver virksomhedsmodne. Det er kun en gevinst for hele Danmark, slår Kim Reeslev fast.

Claus Risager (t.v.) gav titlen som administrerende direktør videre 1. marts og er i dag strategisk chef for Blue Ocean Robotics. Samme dato kunne Kim Povlsen fejre 1-årsdag som direktør for Universal Robots. Pressefoto/collage

Robotkæmper: Derfor er vi årets robotvirksomhed

Onsdag 23. marts kåres årets danske robotvirksomhed. Det sker i forbindelse med robotmessen R-22 i Odense.
 
To af finalisterne er Blue Ocean Robotics og Universal Robots, og her får de lov til at slå på deres egen tromme og argumentere for, hvorfor de fortjener titlen som årets robotvirksomhed.

Claus Risager, strategisk chef for Blue Ocean Robotics, lægger vægt på, at firmaets robotter er med til at redde menneskeliv.
 
- Jeg synes, vi har lavet en kæmpe forskel i verden. Vores UVD-robotter redder menneskeliv hver dag, og vi har rigtig mange installeret derude. Både før, under og efter corona betyder de rigtig meget i forhold til at beskytte patienterne og personalet imod alvorlige infektioner, siger Claus Risager.

Kim Povlsen, direktør for Universal Robots, fremhæver, at virksomheden er med til at skubbe automatisering til det næste niveau.
 
- Vi er en stor virksomhed, men vi har konstant fokus på at udvikle nye, innovative løsninger. Og vores medarbejdere bliver ved med at flytte rammerne for, hvordan automatisering kan gøre en forskel for mennesker, virksomheder og samfund, forklarer Kim Povlsen.

Blue Ocean Robotics og Universal Robots får lov at putte ananas i egen juice, når de fortæller, hvorfor de hver især fortjener at blive kåret som årets robotvirksomhed.

HYLDEST: Årets Robotvirksomhed skal kåres 23. marts på robotmessen R-22.

Derfor har vi bedt strategisk chef Claus Risager fra Blue Ocean Robotics og administrerende direktør Kim Povlsen fra Universal Robots forklare, hvorfor deres virksomheder hver især fortjener titlen.

De to Odense-virksomheder er finalister sammen med den aarhusianske virksomhed Capra Robotics, der har udviklet en autonom inspektions- og servicerobot.

Virksomhederne er indstillet af Odense Robotics, og det er også fagfællerne i robotklyngen, der vurderer, hvem der er den endelige vinder.

Det er værd at nævne, at årets robotstartup også kåres 23. marts. Her er Aim Robotics, Aris Robotics, Spin Robotics, Uniwelco og WeldingDroid nominerede.

Nu giver vi ordet til Claus Risager og Kim Povlsen.

Blue Ocean Robotics: - Vi gør en kæmpe forskel i verden

Blue Ocean Robotics UVD-robot blev et hit under corona. Robotten bruger UV-lys til at desinficere overflader på hospitaler verden over. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Hvad er status hos Blue Ocean Robotics?

Den helt overordnede status er, at vi i dag har tre robotter i vores portefølje. Vi laver servicerobotter, og den ene har været i markedet i tre-fire år, og har siddet på tre fjerdedele af verdensmarkedet. Det er vores UV-robot til desinfektion.

Så har vi en telekommunikationsrobot, der hedder GoBe. Den har vi haft i markedet i godt et halvt år, og den har virkelig godt fat også. Vi har en kundebase på over 2000 kunder, så der er vi godt på vej.

Vi har også en ny robot, der er helt unik. Den hedder PTR-robots og kan flytte patienter ud af senge, over i en kørestol eller lave gangtræning med dem. Det er første gang, man har kombineret evnen til at flytte med gangtræning.

Så status er, vi har robotterne ude og er godt på vej. Vi vokser løbende, og vi har en god fremdrift på det hele.

Hvorfor fortjener Blue Ocean Robotics at blive kåret som årets robotvirksomhed?

Jeg synes, vi har lavet en kæmpe forskel i verden. Vores UVD-robotter redder menneskeliv hver dag, og vi har rigtig mange installeret derude.

Både før, under og efter corona betyder de rigtig meget i forhold til at beskytte patienterne og personalet imod alvorlige infektioner. Vi har skabt en helt ny kategori af robotløsninger og evnet at få dem ud i et stort verdensmarked med 80 lande, hvor vi sidder på tre fjerdele af verdensmarkedet og har en altdominerende position. Det er større end den vildeste drøm, jeg havde. Jeg havde ikke turet drømme om, at vi kunne nå så meget, og den kundefeedback, vi får, er enestående.

Vi har vundet mange priser. Vi har mere end 25 internationale priser, så der har været meget opmærksomhed på det, vi har lavet, og det er vi enormt stolte af og tilfredse med. Hvis vi vinder prisen, mener jeg, det vil være fortjent i forhold til de ting, vi har skabt. Men det kommer jo an på, hvad man vurderer ud fra.

Hvad håber du, I er nået i mål med et år fra nu?

Kigger vi et år frem, er der ingen tvivl om, at vi har udviklet rigtig meget på hele vores serviceforretning. Vi kommer meget tættere på vores kunder, og vi udvider den palet af services, vi tilbyder til dem - og det er på alle tre robotter.

Vi er på den måde også godt i gang med at blive en meget mere distribueret virksomhed, fordi vores organisation vokser mere rundt om i verden end i Danmark relativt set. Det er fordi, vi ynder at være tæt på kunderne, og det bliver kraftigt forstærket i den kommende tid.

Det er for eksempel i USA, hvor vi i dag har en del medarbejdere, siger Claus Risager.

Universal Robots: - Vi hviler ikke på laurbærrene

Universal Robots robotarm kan arbejde sammen med mennesker. Robotten danner grundlag for en masse virksomheder, der udvikler og producerer værktøjsmoduler til armen. PR-foto: Universal Robots

Hvad er status hos Universal Robots?

Det korte svar er, at det går rigtig godt for Universal Robots. Trods en masse uforudsigelighed på grund af corona havde vi et forrygende 2021 med en vækst på 41 procent. I december slog vi rekorden for antal cobots produceret på en uge, og vi satte ansættelsesrekord. Globalt endte vi med at ansætte 160 nye kolleger i 2021, heraf 90 i Odense.

De flotte resultater skyldes især, at virksomheder verden over mangler arbejdskraft, og samtidig opdager flere og flere de mange fordele, der er ved automatisering - lige fra øget produktivitet og sikrere forsyningskæder til bedre arbejdsforhold for de ansatte.

Vi sigter efter 30 procents vækst i 2022, og også når vi ser længere frem, er vi meget optimistiske. Virksomhedernes mangel på arbejdskraft kommer kun til at stige i fremtiden, og sammen med vores partnere arbejder vi hele tiden på at innovere og udvikle vores produkter, så vores cobots kan løse endnu flere opgaver i endnu flere brancher.

Hvorfor fortjener Universal Robots at blive kåret som årets robotvirksomhed?

Først og fremmest fordi vi ikke hviler på laurbærrene. Vi er en stor virksomhed, men vi har konstant fokus på at udvikle nye, innovative løsninger. Og vores medarbejdere bliver ved med at flytte rammerne for, hvordan automatisering kan gøre en forskel for mennesker, virksomheder og samfund.

Mens vi gør det, har vi altid fokus på vores kunders succes – for det er nøglen til vores succes. Det handler om at kende deres behov og udfordringer, og det gælder lige fra kundeservice til vores ingeniører, som har et tæt forhold til kunderne. Vores mål er hele tiden at gøre processen med at købe, installere og bruge vores cobots så smidig og let som mulig.

Samtidig har vi et unikt samarbejde med vores mere end 300 UR+-partnere. Der er nu over 380 UR+ produkter, som kan bruges med vores robotarme. Vi har over 800 distributører og integratorer, og vores UR Academy bliver ved med at vokse. Vi har nu over 130.000 brugere i vores online akademi, og 97 autoriserede UR Training Centres over hele verden.

Hvad håber du, I er nået i mål med et år fra nu?

Vi når aldrig i mål, for vi rykker hele tiden målstregen. Det er sådan, vi kan blive ved med at rykke standarderne for, hvad cobots og automatisering kan. Og det samme gælder vores samarbejde med partnere, distributører og kunder. Det udvikler og forbedrer vi hele tiden.

Som noget helt konkret kan jeg dog nævne, at vi forventer at runde 1000 medarbejdere i 2022. For en virksomhed, der startede i en kælder under SDU og kun har eksisteret i 17 år, er det selvfølgelig en stor milepæl, siger Kim Povlsen.