Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Amalie Sander er i gang med sidste semester på sin bachelor i software engineering. Efter sommerferien går hun i gang med kandidaten. Foto: Trine Grauholm

Rollemodeller viser, at STEM ikke er en drengeklub

Hvis flere piger skal vælge at gøre karriere inden for it- og techbranchen, kræver det gode rollemodeller.

Og det skal flere piger helst, for allerede nu har branchen som helhed svært ved at finde kvalificerede folk, og det bliver kun værre i fremtiden.

Det skal Amalie Sander, der læser til software-ingeniør på SDU, være med til at gøre noget ved. Sammen med 14 andre kvindelige studerende er hun en del af Technology Denmarks It-Landshold, der forsøger at komme de fordomme til livs, mange piger har om de tekniske fag.

I dette nyhedsbrev deler hun sine refleksioner over tiden med landsholdet, og hun fortæller, hvad hun selv kommer til at kigge efter, når hun om få år skal udse sig en arbejdsplads.

Virksomheder kan også være rollemodeller, og Morten Boris Højgaard, der er manager for Universal Robots innovation lab, fortæller, hvordan den kendte robotvirksomhed imødekommer udfordringen med manglende arbejdskraft.

Som altid er du velkommen til at dele vores nyhedsbrev med andre, og nye læsere kan få nyhedsbrevet direkte i indbakken ved at tilmelde sig her.

Følg også gerne vores Linkedin-side, hvor vi løbende lægger historierne op.

Har du noget, du selv vil dele, eller har du blot lyst til at invitere på en kop kaffe, kan du skrive til os lige her.

Tak fordi du læser med.

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Guldfeldt - Årets Arbejdsplads i Danmark - udgør sammen med Hans Jørgensen & Søn en af de største byggevirksomheder på Fyn. Virksomheden satser både på nybyggeri og et meget stort antal reparations- og vedligeholdelsesopgaver for faste kunder. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Nyt fra virksomhederne i Odense

Fagforbundet 3F har kåret tømrer- og snedkervirksomheden S. Guldfeldt Nielsen til årets arbejdsplads.
 
SubBlue Robotics har fået Thomas Visti og Ralf Astrup med i ejerkredsen.
 
App-udvikleren House of Code er blevet opkøbt af bureauet Pentia.
 
Konkursramte Viking Drone er blevet købt af Drone Volt Scandinavia.

Her er fire udvalgte historier fra det lokale erhvervsliv.

3F kårer Guldfeldt som Årets arbejdsplads

Fagforbundet 3F kårede onsdag virksomheden S. Guldfeldt Nielsen som årets arbejdsplads, skriver Fyens Stiftstidende.

S. Guldfeldt Nielsen er med 275 medarbejdere Fyns største tømrer- og snedkervirksomhed

- Vi er valgt ud af 700 deltagere i konkurrencen, og det er fantastisk at være med i den liga. Jeg har arbejdet efter den tankegang siden 1979, så det er dejligt, at nogen får øje på det, siger Claus Larsen, der er medejer af Guldfeldt og direktør for hele koncernen, som også omfatter Hans Jørgensen & Søn, og takker alle medarbejderne.

- S. Guldfeldt får prisen i år, fordi de bærer nogle stolte håndværkstraditioner videre i en moderne virksomhed. De matcher deres lærlinge med erfarne folk, som kan lære fra sig, og uddanner fremtidens arbejdskraft. Desuden er medarbejderne inddraget i byggeprocesserne og planlægning - og ansvaret er delt, siger konstitueret formand for 3F Tina Christensen om begrundelsen for kåringen.

SubBlue Robotics scorer investering

Robotvirksomheden SubBlue Robotics har udvidet ejerkredsen med robotinvestor Thomas Visti og Ralf Astrup, der er direktør og medejer af Haarby-virksomheden Cabinplant. Begge ejer nu en sjettedel af virksomheden.

Robotstartuppen har eksisteret i seks år og laver automationsløsninger til rengøring og polering af skibspropeller.

SubBlue Robotics lå tidligere i København, men flyttede til Odense på grund af robotmiljøet. Det skriver Fyens Stiftstidende.

- Vi er meget glade for at være kommet til Fyn. Der er et helt andet miljø for sådan nogle som os, og det giver os allerede meget, siger Don Fischer, der er den ene af de to stiftere af SubBlue Robotics, til avisen.

- Det var svært for os i København. Investorerne var mest interesseret i software, og der var ikke mange, der lavede den slags højteknologisk hardware, som vi gjorde, så vi var lidt ensomme rent teknologisk, siger han.

House of Code opkøbt

House of Code, der har udviklet apps for en række store virksomheder, er blevet opkøbt af det digitale bureau Pentia, skriver Erhverv+.

Med opkøbet får House of Codes 15 ansatte cirka 135 nye medarbejdere. Jonathan Bornemann vil fortsat stå i spidsen for det odenseanske udviklerhus.

Med opkøbet udvider Pentia paletten af softwareløsninger, bureauet tilbyder.

- Vi har igennem de seneste tre år været igennem en større transformation af vores bureau, hvor vi tidligere nok var mest kendte for at bygge store og tunge digitale løsninger, til i dag, hvor vi kører hele processen lige fra rådgivning til konkret eksekvering på forretningstekniske områder. Med opkøbet af House of Code kan vi udvide paletten yderligere og nu koble apps på som et decideret serviceområde, siger Pentias CCO Christian Ruud.

Konkursramte Viking Drone opkøbt

Tidligere på året begærede dronevirksomheden Viking Drone sig konkurs, men nu er virksomheden blevet opkøbt af Drone Volt Scandinavia, skriver Fyens Stiftstidende.

Viking Drone fortsætter både med samme navn og placeringen ved H.C.A. Airport, fortæller administrerende direktør i Drone Volt Scandinavia, Kim Larsen, til avisen.

- Vi har købt boet og ansat alle tre tekniske ansatte. Viking Drone kommer til at fortsætte som et ben under Drone Volt Scandinavia, og lejemålet i lufthavnen fortsætter et par måneder med intentionen om at blive i lufthavnen på Fyn. Vores nuværende hovedkvarter bliver dog fortsat i Vallensbæk på Sjælland.

- Vi har længe gerne villet starte noget op i Odense, og der passede Viking Drone ind.

Amalie Sander er en del af Technology Denmarks It-Landshold, der har til formål at få flere piger til at interessere sig for videnskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik - også kaldet STEM-fagene. Foto: Trine Grauholm

Piger i tech: Amalie vil ramme dem, der ikke aner noget om kodning

I lidt over et år har Technology Denmarks It-Landshold arbejdet for at gøre flere piger i gymnasiealderen interesserede i en karriere inden for teknologibranchen.
 
Med på holdet er Amalie Sander, som er i gang med sjette semester på uddannelsen til softwareingeniør.
 
Gennem arrangementer for gymnasieelever har hun forsøgt nedbryde de antagelser og fordomme, mange har om de tekniske uddannelser, såsom at de kun er for meget nørdede mænd.
 
Landsholdet skal for eksempel med til teknologimessen R-22, hvor Amalie Sander håber, hun kan få budskabet ud til mange.
 
- Det kunne være sjovt at få fat på dem, der ikke aner noget som helst om programmering og tech, og i det mindste få åbnet den vinkel for dem. For det er ikke noget, der nødvendigvis sker på deres uddannelse, pointerer Amalie Sander.

It- og teknologibranchen deler den interesse, fordi den nu og i fremtiden mangler kvalificeret arbejdskraft.
 
Læs hele artiklen og find ud af, hvornår Amalie Sander føler, hun gør den største forskel, og hvad hun selv havde af antagelser, inden hun stiftede bekendtskab med forskellige virksomheder.

Amalie Sander vil gerne sprede budskabet om, at kvinder også hører til i tech, blandt piger, der ikke umiddelbart har retning mod en karriere i tech - ligesom hun heller ikke selv havde, inden hun begyndte at læse til softwareingeniør.

DIVERSITET: Flere kvinder skal finde vej ind it- og techbranchen.

Det er målet for Technology Denmarks It-Landshold, der siden 2021 har forsøgt at få piger på landets gymnasier til at interessere sig for en branche, der længe har haft en overvægt af mænd.

Amalie Sander er en af de 15 unge kvinder på landsholdet. I gymnasiet læste hun en samfundsvidenskabelig linje, så det lå ikke i kortene, at hun skulle uddanne sig til softwareingeniør. For hende var indgangen gennem sin far og søster, der begge er ingeniører.

Der er ikke mange kvinder på den uddannelse, så da hun så et opslag om It-Landsholdet, var hun hurtig til at melde sig.

- Formålet er at åbne for muligheden for, at flere kvinder træder ind i techbranchen. Det er fedt, for i starten af min uddannelse mødte jeg selv mange, der sagde "det læser du da kun med drenge så", "det ligner du ikke en, der læser" eller "det lyder godt nok nørdet". Det er ærgerligt, der er et stigma på, men der er jo også en sandhed i det, for der er ikke mange piger, der læser det.

- Havde min far og søster ikke læst til ingeniører, er jeg ikke sikker på, jeg havde kigget den vej. Jeg vil gerne hjælpe flere kvinder til at overveje det. Mange kvinder har ikke den sociale arv hjemmefra, hvor det er noget, man overvejer, og det er ikke sikkert, forældrene åbner mulighederne for dem. Jeg vil gerne gøre mit for at sprede budskabet om, at kvinder også hører til i tech, forklarer Amalie Sander.

Flere kvinder i tech

It- og techbranchen har længe advaret om, at branchen som helhed vil mangle tusindvis af kvalificerede folk, hvis branchens vækst skal fortsætte de kommende år.

Sidste år udgav IRIS Group og HBS Economics en rapport, der fortalte, at danske virksomheder manglede 7600 it-folk med korte og lange videregående uddannelser. I 2030 vil det tal være 22.000 på trods af, der bliver uddannet stadigt flere inden for faget.

Technology Denmarks It-Landshold er et af mange tiltag, der skal få flere kvinder ind tech, så efterspørgslen på arbejdskraft kan imødekommes i fremtiden.

For virksomhederne kan der også være en gevinst i at sætte et mere mangfoldigt hold af medarbejdere, da det giver flere indgangsvinkler til problemløsning samt øger kreativitet og innovation.

TV2 og Microsoft åbnede dørene

I alt laver It-Landsholdet fire arrangementer for gymnasiepiger i løbet af 2021 og 2022. De første to hos TV2 Danmark og Microsoft er allerede afholdt.

Hos TV2 blev eleverne introduceret for softwareudvikling i den brede forstand, så de både blev klogere på kodning, design og brugerundersøgelser. Hos Microsoft fik eleverne en legende introduktion til kodning gennem pc-spillet Minecraft.

Under besøget hos TV2 kom en pige, der gik på en STX-uddannelse, op til Amalie Sander og en af de andre kvinder på It-Landsholdet.

- "I er slet ikke, som jeg troede", sagde hun til os. Hun havde tanker - som mange har - om dem, der læser software engineering. Det er introverte typer, der ikke kommer særligt meget ud, tænker folk. Heldigvis kunne vi vise, at vi er et bredt spektrum af meget forskellige piger med forskellige interesser.

Amalie Sander hjalp hende med at finde ud af, om tech-vejen kunne været noget for hende ved blandt at hjælpe hende med at blive "studerende for en dag" hos SDU.

- Folk som hende, der ikke allerede går på en linje, der peger mod tech, er dem, jeg virkelig gerne vil have få fat i. Når jeg har den slags samtaler one-on-one, føler jeg allermest, jeg gør en forskel, siger Amalie Sander.

Vil ramme bredere

Når invitationerne til It-Landsholdets arrangementer sendes ud, er det ofte de tekniske gymnasier, der er hurtigst til at melde sig til.

Det er ærgerligt, synes Amalie Sander, for det er ikke der, man finder elever som pigen, hun snakkede med hos TV2.

- Jeg synes jo - og det er det, It-Landsholdet handler om - at budskabet skal spredes til folk, der ikke selv have overvejet at gå tech-vejen, siger Amalie Sander.

Hun og en del af It-Landsholdet deltager i konferencen "Diversity in robotics" for elever og studerende ved den store techmesse R-22, der afholdes 23.-25. marts.

- Det er meget større event, så der er også større chance for at fat i en bredere del og måske dem, der læser en samfundsfaglig linje på STX, som jeg selv kom fra.

- Det kunne være sjovt at få fat på dem, der ikke aner noget som helst om programmering og tech, og i det mindste få åbnet den vinkel for dem. For det er ikke noget, der nødvendigvis sker på deres uddannelse, pointerer Amalie Sander.

Voksenarbejde

Amalie Sander er selv for nyligt begyndt som studentermedhjælper hos Universal Robots, og det har udfordret nogle af de antagelser, hun selv havde gjort sig om at være en del af arbejdsplads.

- Jeg var bange for, at voksenarbejde ville være fra 8 til 16, hvor du sidder med dit eget og tager til nogle møder en gang imellem. Jeg frygtede meget lige kanter, men stemningen er meget mere afslappet, end jeg havde regnet med, fortæller Amalie Sander.

Gennem It-Landsholdet har hun også tilbragt en del timer hos TV2, hvor hun blandt andet deltog i et ugelangt hackathon, hvor TV2's udviklere fik frie tøjler til at arbejde med alle deres tossede idéer.

Netop det, at virksomheder er villige til at bruge tid og ressourcer på studerende og elever, er noget, som Amalie Sander skriver sig bag øret, når hun om nogle år selv skal finde arbejde som færdiguddannet.

- Det, som specielt TV2 og Universal Robots gør, er, at de påtager sig cases med It-Landsholdet og har samarbejde med Technology Denmark om at få flere kvinder ind i tech. For mig giver det dem et kæmpe plus, for det betyder, det er en problemstilling, de tænker over og gerne vil gøre noget ved.

Universal Robots laver også aktiviteter, der generelt skal få flere til at vælge uddannelser inden for STEM. Blandt andet forsøger de at gøre en forskel lokalt ved at samarbejde om Odinskolen, som Odense Kommune har en ambition om skal være verdens bedste robotskole, forklarer Morten Boris Højgaard fra Universal Robots. Pressefoto: Stefan Kristensen/SDU

Tag ansvar og gør en forskel for fremtidens mangel på arbejdskraft

It- og techbranchen mangler arbejdskraft nu og i fremtiden. Fordi der er få kvinder i branchen, repræsenterer de en lavthængende frugt i forhold til at tackle udfordringen.

Men i stedet for bare at læne sig tilbage og vente på, at andre øger talentmassen i branchen, bør de virksomheder, der kan, hjælpe med at få flere kvinder til at vælge en STEM-uddannelse.
 
Hos Universal Robots har man blandt andet indgået et samarbejde med Mobile Industrial Robots og andre om at skabe et legat, som fremhæver kvindelige rollemodeller. Forhåbentligt kan det være med til at inspirere flere piger til at overveje en fremtid i it- og techbranchen.
 
- I arbejdet med at stable projektet på benene, genererer vi meget læring og får italesat, hvordan man lægger en god strategi for at gøre mulighederne mere synlige for de kommende generationer af piger - og flere i det hele taget. Det arbejde kommer til at fortsætte mange år frem, siger Morten Boris Højgaard, innovation lab manager hos Universal Robots.

Læs også, hvad en studerende som Amalie Sander vil bide mærke i, når hun kommer ud på arbejdsmarkedet.

It- og techvirksomheder, der mangler arbejdskraft, bør ikke bare snuppe dem, der er tilgængelige lige nu. I stedet bør de aktivt være med til at løse udfordringen, mener studerende Amalie Sander. Manager hos Universal Robots fortæller, hvordan virksomheden forsøger at påvirke flere kvinder til at vælge tech.

HANDLING: For at komme den store mangel på kvalificeret arbejdskraft inden for it-techbranchen til livs, har organisationen Technology Denmark blandt meget andet lavet It-Landshold med 15 kvindelige studerende, der skal få flere piger til at vælge at gå STEM-vejen.

Men står man som virksomhed i it-og techbranchen og mangler arbejdskraft, er der gode og dårlige måder at gribe det an, hvis man gerne vil have flere kvindelige medarbejdere.

Har man brug for inspiration, kan man kigge virksomheder som TV2 Danmark eller Universal Robots over skulderen.

- En god måde er det, de her firmaer har gjort ved at indgå et samarbejde med Technology Denmark. Det er tydeligt, de er indgået med dem, fordi de mangler folk, men de gør det på en måde, hvor de ikke bare napper fra de tilgængelige på arbejdsmarkedet. De forsøger også at gøre en forskel ude i fremtiden, siger Amalie Sander.

Hun er en af de 15 kvinder på It-landsholdet.

En dårlig måde at ansætte flere kvinder på, er hvis et firma for eksempel laver jobopslag, hvor det decideret søger en kvinde - også selvom det ville være det bedste virksomheden.

- Det ville være diskrimination, og jeg vil aldrig håbe, at man vælger en kvinde over en mand, hvis en mand gør det meget bedre. Men der er også andet end rent niveau, der betyder noget, når man ansætter folk, for det handler også om, hvordan et team klarer sig sammen, siger Amalie Sander.

Lærer gennem samarbejder

Hos Universal Robots (UR) er man ikke blind for manglen på arbejdskraft, og derfor forsøger den store robotvirksomhed at imødekomme udfordringen ved blandt andet at få flere kvinder til at vælge faget.

- Helt lavpraktisk prøver vi at være med til at sætte kvinder i front, når UR skal et eller andet. På den måde kan vi appellere til andre, end vi nødvendigvis plejer at gøre, forklarer Morten Boris Højgaard, der er innovation lab manager hos UR.

Senest er virksomheden gået sammen med Mobile Industrial Robots om at lave et legat, der søsættes 25. marts til robotmessen R-22.

- Med legatet vil vi sætte lys på gode rollemodeller for piger, der endnu ikke har valgt en studieretning, men som i lyset af rollemodellerne i højere grad kan se mulighederne, der ligger inden for STEM. Der er ikke tale om, at de vælger STEM fra, det kommer bare aldrig rigtig på skiven for dem, siger Morten Boris Højgaard.

Legatet er udarbejdet i samarbejde med SDU's Tekniske Fakultet, Technology Denmark og foreningen High5Girls, der også forsøger at tiltrække kvinder til STEM-fagene.

- I arbejdet med at stable projektet på benene, genererer vi meget læring og får italesat, hvordan man lægger en god strategi for at gøre mulighederne mere synlige for de kommende generationer af piger - og flere i det hele taget. Det arbejde kommer til at fortsætte mange år frem, siger Morten Boris Højgaard.

Hverken mere eller mindre

Når Amalie Sander om nogle år skal vælge arbejdsplads, kommer hun især til at kigge på, hvordan energien og stemningen er blandt medarbejderne hos de firmaer, hun besøger.

- Sidder folk med skyklapper på, eller kan man se, at kolleger snakker sammen på kryds og tværs? Det er vigtigt, for du bruger mange timer af dit liv på at arbejde, så hvis det skal være hårdt i otte timer, fordi man ikke har nogen at smile til en gang imellem, tror jeg ikke, det ville være noget, jeg kunne arbejde i.

Det handler også om, hvordan der bliver snakket til en, fortæller Amalie Sander. Hun har ikke selv oplevet at blive snakket nedladende til, men mange af de kvinder, hun læser med, har.

Kommer der en bemærkning, der bunder i hendes køn, ser hun det som et kæmpe rødt flag.

- Jeg har lyst til at være et sted, hvor der bliver sat pris på mig, for den jeg er, og hvor jeg hverken er mere eller mindre, fordi jeg er kvinde.