Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Solide dæk, der ikke kan punktere, er en god idé. Det mente løverne i DR-programmet Løvens Hule også. Alligevel gik Niclas Valentin (tv) og Lukas Harder fra studiet uden en investor - men så fik de så meget andet. Privatfoto

Tv-tid er guld værd

Det er lidt af et nåleøje, man skal igennem, hvis man skal være med i det populære program på Danmarks Radio, Løvens Hule.

Der er sikkert mange iværksættere, der drømmer om at få lov til at stå foran de fem investorer - løverne - og præsentere sin virksomhed, mens mere end en halv million danskere ser med.

Derfor takkede Lukas Harder og Niclas Valentin ja, da de blev spurgt, om de var klar til at pitche i Løvens Hule med meget kort varsel.

Men som det er tilfældet for en del af iværksætterne, der deltager i programmet, var der ingen af løverne, der valgte at investere i de to iværksætteres virksomhed, TannusDenmark, på trods af, at løverne virkede begejstrede for de punkterfrie cykeldæk.

"Skidt pyt, det gør ikke noget" fornemmer man på Lukas Harder.

Det har nemlig ført meget andet godt med sig at pitche foran løverne i bedste sendetid, og det fortæller Lukas Harder om i dette nyhedsbrev.

Har du gode ideer til emner for Erhvervsliv Odense, er du altid velkommen til at skrive til os. Det gør du her.

Du kan også følge os på vores Linkedin-side, hvor vi deler alle artiklerne, ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet her med dem, du tænker kunne være interesserede.

Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

Tak fordi du læser med og deler vores historier!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Billedet her er fra Bladt Industries produktion i Aalborg, hvor der også produceres elementer til havvindmølle-industrien. Bladt har inden for de seneste år skåret sin forretning til, så den udelukkende har fokus på den grønne omstilling - det vil sige, at den ikke længere leverer til olie- og gasindustrien. Foto: Bladt Industries

De vigtigste historier fra Odenses erhvervsliv

Odense Havn vil over de kommende år bruge 1,4 milliarder kroner på at udvide havnens areal og gøre infrastrukturen klar til at håndtere havvindmølleproduktion.

Nacellen - hjernen om man vil - i verdens største vindmølle skal udvikles og produceres på Odense Havn.

Efter mere end 200 år er Aasum Smedie solgt ud af familien. Christian Falk, der driver smedevirksomheden CFB Industries, har købt den gamle virksomhed.

Her er tre udvalgte historier fra byens virksomheder.

Odense Havn udvider med milliardinvestering

Odense Havn på det tidligere Lindø-område vil være landets største havn. Inden for de senere år har havnen opkøbt mange tusindevis af kvadratmeter til udvidelse af havnen, men i de kommende år skal der investeres 1,4 milliarder kroner i at få havnen op i absolut topform, skriver Fyens Stiftstidende.

- Vi vil være den nye hovedstad for offshore-vindmarkedet, og vores ambition er at blive Danmarks største havn. Vi kan se på vores efterspørgsel, at vi får brug for de 650.000 kvadratmeter, vi senest har købt. Og vi er også på udkig efter yderligere landbrugsjord i området, siger havnedirektør Carsten Aa til avisen.

Havnen skal blandt andre være klar til, at Bladt Industries flytter ind og producerer 2300 tons tunge havvindmøllefundamenter og transformerstationer, der rejser sig i fem etagers højde.

Hjernen i verdens største vindmølle udvikles på Odense Havn

Vi bliver ved Odense Havn. Vestas er nemlig i gang med at lave prototypen på verdens største vindmølle, og nacellen - vindmøllens teknikhus - bliver udviklet og produceret på Odense Havn. Det skriver Fyens Stiftstidende.

- Det er her på havnen, vi kører prototyperne og designprototyperne på de nye møller. Vi samler dem her, og herfra kører vi dem herfra ud på et testsite. Den første skal til Østerild (i Vendsyssel, red.), siger Richard Hvas til Fyens Stiftstidende.

Han er Senior Vice President Global Manufacturing i Vestas og er manden, der har ansvar for forsyningerne til samtlige Vestas-fabrikker i verden.

Vindmøllen kommer til at være 280 meter høj, med 115,5 meter lange vinger og ydeevne på 80 gigawatt-timer årligt, hvilket er nok til at forsyne 20.000 husstande med energi.

Hvor resten af vindmøllen skal produceres, vil Richard Hvas dog ikke fortælle.

204 år gammel virksomhed solgt ud af familien

Gitte Lundtoft og Jens Peder Jensen har efter 31 år ved roret i Aasum Smedie valgt at sælge virksomheden, skriver Fyens Stiftstidende.

Det er Christian Falk, der i forvejen ejer smedevirksomheden CFB Industries, som har købt den 204 år gamle virksomhed, der indtil nu har været været ejet af grundlæggerens efterkommere.

Med købet af Aasum Smedie og sammenlægningen af virksomhederne tager Christian Falk sine forretningsambitioner et skridt videre, og planen er at samle alle medarbejdere og alle aktiviteter i Aasum Smedie, der har 4000 kvadratmeter bygninger i Aasum.

Gitte Lundtoft og Jens Peder Jensen overgiver officielt virksomheden 1. maj, men de vil begge være ansat i virksomheden frem til 1. august i år.

Lukas Harder (tv) og Niclas Valentin stiftede TannusDenmark i 2019. Ud over de to er der en deltidsansat i virksomheden, men de to iværksættere vil gerne udvide partnerkredsen. Foto: Privatfoto

Lukas gik tomhændet fra Løvens Hule, men det var det værd

Det kastede ikke en investering af sig, da Lukas Harder deltog i DR-programmet Løvens Hule sammen med businesspartneren Niclas Valentin og præsenterede deres virksomhed, TannusDenmark, der sælger punkterfrie cykeldæk.
 
Det var også med meget kort varsel, de to iværksættere skulle forberede sig på stå foran løverne, men trods det og at løverne trak sig, har det været det hele værd at være med.
 
 - Vi fik ikke en investering, men vi fik lidt skærmtid og en masse god omtale. Man bliver vist i bedste sendetid, og det ville give noget til alle virksomheder. Vi klarede det rigtig godt inde til investorpitchen, og det giver jo et godt indtryk af virksomheden, at de to repræsentanter klarer det fint på tv, fortæller Lukas Harder, som klart anbefaler andre iværksættere at deltage i programmet.
 
- Har man muligheden, så deltag. Selvom du ikke klarer det godt, bliver du i det mindste klogere. Der skal nok sidde privatkunder eller investorer derude, som synes, det er en fed idé, du har, siger Lukas Harder.

Læs hele artiklen og bliv klogere på, hvordan det er for en iværksætter at være med i Løvens Hule.

Lukas Harder fortæller, hvordan han greb sin deltagelse i Løvens Hule an, og hvad han fik ud af at optræde i det populære tv-program - selvom han ikke gik derfra med en investering.

LØVENS HULE: - Det var nogle gode drenge. Irriterende, ikke? Sådan nogle gad man sgu godt at arbejde med, konstaterede storinvestoren Jesper Buch i DR-programmet Løvens Hule, da Lukas Harder og Niclas Valentin trådte ud af tv-studiet.

Kommentaren faldt lige efter, ingen af de fem løver valgte at investere i de to mænds virksomhed, TannusDenmark, der sælger solide skumdæk, som ikke kan punktere.

Produktet fejlede ikke noget, og de to iværksættere gjorde et godt indtryk i studiet, men fordi de er forhandlere af det sydkoreanske cykeldæk og ikke opfindere af det, valgte løverne at trække sig.

Men selvom deltagelsen ikke førte til en investering og et nyt partnerskab, var turen i Løvens Hule alligevel det hele værd.

Under en uges forberedelse

Lukas Harder og Niclas Valentin ansøgte om at være med i Løvens Hule tilbage i sommeren 2021 og havde snakke med DR's redaktion, der ville høre mere om virksomheden.

Men da de ikke hørte noget i lang tid, gik de ud fra, de var blevet frasorteret, men pludselig blev de ringet op en torsdag eftermiddag og spurgt, om de kunne være klar til at pitche for løverne tirsdagen efter.

- Vi havde ikke styr på noget som helst, og det skal man have, når man kommer derind, ellers bliver du savet over, siger Lukas Harder.

Derfor gik dagene frem mod tirsdagen med at konstruere en pitch og sætte sig ind i de fleste af virksomhedens tal - uden at fortabe sig i detaljerne.

- I vores tilfælde havde de stor interesse i produktet, så det brugte vi lang tid på at besvare spørgsmål i øst og vest om. Det kan være alt lige fra specifikationer men også oplevelser omkring produktet: Hvad siger private? Hvad siger erhvervskunder? Hvad synes I selv? Har I målinger på dækkene? Hvad vejer de? Generelt vil jeg anbefale at have fuldstændig styr på det, du rent faktisk sælger, siger Lukas Harder.

TannusDenmark er eneforhandler på de punkterfrie dæk i landet. Ifølge dem selv holder dækket til to-tre gange så mange kilometer som et almindeligt luftdæk, og man slipper selvfølgelig for bekymringer om lavt lufttryk og punkteringer. Pressefoto: TannusDenmark

- Der er også meget specifikke spørgsmål, som hvad er din return on investment af din markedsføring? Det er en god ting at have styr på, og de spørger måske om det, men det er vigtigere at kunne dine økonomiske tal og kende produktet og markedet 100 procent.

- Ellers skal man ikke være så bange for det. De er professionelle, og de sidder ikke bare og laver tv. Det er reelt nok, det der foregår, så det er ikke meget anderledes end andre investorpræsentationer og pitches. Det er bare på en lidt større skala.

Vist i bedste sendetid

De to partnere i TannusDenmark skulle vente helt til starten af januar, før de tonede frem på skærmen i første afsnit af den igangværende sæson af Løvens Hule.

Selvom løverne ikke ville investere i en virksomhed, der ikke har rettighederne til sit eget produkt, var det stadig tiden og energien værd at deltage i programmet.

- Vi fik ikke en investering, men vi fik lidt skærmtid og en masse god omtale. Man bliver vist i bedste sendetid, og det ville give noget til alle virksomheder. Vi klarede det rigtig godt inde til investorpitchen, og det giver jo et godt indtryk af virksomheden, at de to repræsentanter klarer det fint på tv, fortæller Lukas Harder.

Efter programmet steg efterspørgslen, så TannusDenmark omsatte ti gange så meget målt mod samme periode sidste år. Men vinteren er lavsæson for cykelgrej, så først senere i år vil det vise sig, om tv-tiden for alvor har gjort en forskel rent salgsmæssigt.

Allerede nu har det skabt interesse blandt mulige investorer, som Lukas Harder og Niclas Valentin har snakket med. Det er vigtigt, for næste skridt for de to iværksættere er netop at finde investor og partner, der kan være med til at sætte skub i salget.

Kan klart anbefales

Lukas Harder var lige ved at takke nej til at være med i Løvens Hule, fordi der var så kort tid til at forberede sig. Nu er han dog glad for, at han tog imod udfordringen, og han anbefaler andre at gøre det samme.

- Vi vidste godt, at hvis vi gik halvforberedt ind, ville der være større sandsynlighed for, at vi ville komme ud med et dårligt resultat.

- Men har man muligheden, så deltag. Selvom du ikke klarer det godt, bliver du i det mindste klogere. Der skal nok sidde privatkunder eller investorer derude, som synes, det er en fed idé, du har, siger Lukas Harder.

Hvis I ikke kom på skærmen, ville du så stadig synes, det var det værd?

- Ja. Selve oplevelsen kan man ikke genskabe andre steder. Det er et af de største tv-programmer i Danmark, og det er nogle af de største personligheder i dansk erhvervsliv. Vil man prøve sig af med det, skal man bare kaste sig ud i det. Det er en kæmpe oplevelse. Man bliver bedre for fremtiden, når man har prøvet det. De ting, der fungerede foran løverne, fungerer også andre steder. Det er en stempling af, at man godt kan. Så jeg kan helt klart anbefale det.

Den ene af de fem løver, Jan Lehrmann, hoppede op på en cykel og cyklede over glasskår, der var placeret midt på gulvet. Foto: Screenshot fra Løvens Hule/Danmarks Radio

Ingen investor, intet problem: Fem gevinster ved at være med i Løvens Hule - som ikke er penge

Selvom man ikke tager en investering med sig ud fra Løvens Hule, kan det stadig være godt givet ud at bruge tid på at deltage i programmet.
 
Her deler Lukas Harder, der driver TannusDenmark sammen med Niclas Valentin, fem ting, hans virksomhed har fået ud af at blive kastet for løverne.
 
1) Du får gyldne input til din virksomhed fra nogle af landets ypperste eksperter inden for iværksætteri.
 
2) Det er selvtillidsboost, når løverne godt kan se den gode idé i ens produkt.
 
3) Selvom du ikke får en løve med som investor, kan medvirken i programmet åbne mange andre døre.
 
4) Din virksomhed bliver vist i bedste sendetid, og det kan ses på omsætningen.
 
5) Du bliver øvet i at pitche. Når du først har pitchet for løverne, er der ikke mange andre pitches, der kan gøre dig nervøs.

Læs hele artiklen og bliv klogere på, hvad Lukas Harder har taget med sig fra Løvens Hule.

Ingen af løverne gad investere i TannusDenmark, da iværksættervirksomheden var med i det populære program Løvens Hule. Men selvom deltagelsen ikke førte til en investering, fik iværksætterne en masse ud af at være med.

PITCH: Det hele gik lidt hurtigt, da Lukas Harder skulle deltage i Løvens Hule sammen med Niclas Valentin, som han driver TannusDenmark med.

Trods få dages forberedelsestid havde de to gutter dog godt fat i løverne, der var begejstrede for produktet, men som alle trak sig, fordi TannusDenmark blot er den danske forhandler af de punkterfrie dæk, der er en sydkoreansk opfindelse.

Det ville have været rart at udvide ejerkredsen, men selvom det ikke lykkedes, har Lukas Harder taget mange andre gode ting med sig fra deltagelsen i det populære tv-program.

Her deler han fem ting, han har taget med sig fra Løvens Hule, selvom det ikke blev til en investering i virksomheden.

Guldkorn fra eksperter

TannusDenmark er kun med i en håndfuld minutter af programmet, men de brugte i alt cirka 50 minutter i selskab med løverne.

I løbet af den tid sparrer deltagerne også med løverne.

- Det blev ikke vist på skærmen, men løverne fortæller, hvordan de ser, man kan vækste, og hvilken vej de synes, man skal gå. Selvfølgelig med begrænset baggrundsviden, men sådan nogle råd fra måske de største eksperter på iværksætteri i Danmark er guld værd, siger Lukas Harder.

I hans tilfælde hjalp løverne ham med at gentænke, hvem TannusDenmark rent faktisk skal henvende sig til.

- Specifikt for vores virksomhed skal vi have almindelige hverdagscyklister med. Vi skal ud at snakke med dem - ikke kun cykelhandlere og -eksperter. Det er slutbrugeren, der skal kunne lide produktet, og det er dem, vi skal drage erfaringer fra. Det gjorde vi ikke så meget førhen, fordi vi fra start så det som noget, der bare skulle skydes ud til de store forhandlere i Danmark. Nu er det mere et produkt, som sælges direkte til privatforbrugeren.

Fornyet selvtillid

Selvom ingen af løverne ville investere, har deres begejstring for produktet givet fornyet vind i sejlene for TannusDenmark.

- Løverne syntes, produktet var fedt, og den anerkendelse tager man også med videre. Vi kan rende og dumme os som iværksættere og bruge penge på alt muligt åndssvagt, men hvis ens produkt er godkendt af dem, giver det en selvtillid og tro på tingene, siger Lukas Harder.

Det åbner døre

En sidegevinst ved at tone frem i bedste sendetid er, at andre investorer end de fem løver også bliver præsenteret for ens virksomhed.

- Vi har fået forespørgsler fra forskellige cykelvirksomheder i branchen og andre investorer, som gerne vil høre mere om det. Jeg kan ikke sige hvem, men store virksomheder i branchen, som også synes, det var interessant at se. Trods den korte tid, vi var på skærmen, kunne de godt se, at det havde interesse for dem.

Vil I stadig gerne have en investor med ombord?

- Jeg vil nærmere kalde det en partner, som kan hjælpe os med at vækste. Som nævnt sælger vi primært online direkte til privatforbrugere, men vi vil gerne have det fysiske salg med. Hvis vi kan finde en partner - om det så er en investor, privatinvestor, team af investorer eller en virksomhed i branchen - skal det i bund og grund være nogen, der kan hjælpe os med at vækste vores fysiske salg af produktet.

Øget salg

Over en halv million seere ser som regel med, når Løvens Hule bliver det sendt.

Det skaber selvfølgelig en masse opmærksomhed om de iværksættere, der deltager i programmet.

- Den eksponering udadtil, hvor mange privatpersoner i stuerne ser produktet, er bare det, mange mindre virksomheder har brug for.

- Vi har omsat for gange ti mere, end vi normalt ville have gjort i denne periode, så lige her og nu har vi vækstet helt vildt. Vi har også fået en masse opkald fra interessenter - mulige investorer og virksomheder - og det ville vi ikke have fået uden den tv-tid, vi har haft.

Pitchekspert

På relativt kort tid skulle Lukas Harder og Niclas Valentin forberede en pitch for løverne. Når de i fremtiden skal pitche for andre, kommer det til at virke som barnemad sammenlignet med at blive kastet for løverne.

- Når man som mindre virksomhed træder ud i så stor en ting, som Løvens Hule er, og pitcher foran fem af Danmarks største erhvervspersonligheder, giver det en styrke i forhold til fremtidige snakke med investorer eller vigtige kunder. Dem kunne man være nervøs over førhen, men det giver en selvtillid, at man har prøvet det ypperste, siger Lukas Harder.

Det giver god mening for en iværksætter at være god til at pitche.

- Det er en disciplin, der skal sidde i skabet. Lige så snart man kommer ned ad trappen, går du i gang med at pitche. Selvfølgelig kan du være nervøs og rode lidt rundt i det, men du skal have styr på det overordnede. Har du ikke det, bliver det bare værre, når du er nervøs.

- Det er også det første indtryk, som løverne og seerne bag skærmen får af din virksomhed og dig selv, og hvis det ikke fungerer, er der mindre sandsynlighed for, du har succes med resten, siger Lukas Harder.