Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Maturix skal bruge deres betonmålere ved konstruktionen af HS2, der er det største infrastrukturprojekt i Europas historie. Partnerne Tobias Ejersbo (t.v.) og Casper Harlev fortæller om perspektiverne i projektet. Foto: Mathias Banke

Maturix vinder stort på kæmpeprojekt

I dette nyhedsbrev stiller vi skarpt på virksomheden Maturix, der er med i konstruktionen af et byggeprojekt af kæmpe proportioner.

Når det engelske jernbanenetværk skal udvides med projektet High Speed 2, er det nemlig Maturix' målere, der skal fortælle, hvornår de enorme mængder beton, der skal bruges til blandt andet broer og tunneller, er hærdet.

Projektet er det største infrastrukturprojekt i Europa nogensinde, og et projekt af den kaliber er en kæmpe gevinst for Maturix.

To af stifterne, Casper Harlev og Tobias Ejersbo, fortæller her, hvad HS2 kommer til at betyde for Maturix' fremtid.

Casper Harlev deler også tre værktøjer, der gør hverdagen lettere i virksomheden og frigør tid, der kan bruges på at skabe vækst.

Har du gode ideer til emner for Erhvervsliv Odense, er du altid velkommen til at skrive til os. Det gør du her.

Du kan også følge os på vores Linkedin-side, hvor vi deler alle artiklerne, ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet her med dem, du tænker kunne være interesserede.

Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

Tak fordi du læser med og deler vores historier!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Da Noah Ingstrup skulle vælge ungdomsuddannelse, blev det HHX, fordi der ikke var den helt rigtige uddannelse for ham. Omkring samme år kom uddannelsen automatikteknikeruddannelsen til verden, og den 21-årige jyde har derfor sadlet om og er gået i lære hos Inwatec. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Nyt fra virksomhederne i Odense

Modsat mange andre virksomheder har Inwatec ingen problemer med at skaffe nok lærlinge. Det er der flere årsager til, blandt andet virksomhedens flade ledelsesstruktur, mener direktøren.

Vejlemark Tæpper har haft ophørsudsalg i mere end to år. Tæpperne er ikke længere en god forretning, så indehaver Lars Vejlemark venter bare på, at lageret er tomt, så han kan komme videre.

EuroFlora i Odense er blevet opkøbt af den aarhusianske plantekoncern Plantas Group. Opkøbet er det tredje og største for koncernen. Alle medarbejdere og ledere i EuroFlora fortsætter i den nye konstellation.

Her er tre udvalgte historier fra byens erhvervsliv.

Modsat andre kan Inwatec godt finde lærlinge

Inwatec laver robotter til vaskeindustrien og har kunder i hele verden. Modsat mange andre virksomheder, har Inwatec ingen problemer med at skaffe lærlinge, skriver Fyens Stiftstidende.

Noah Ingstrup, der er lærling hos Inwatec, peger på god ledelse som noget af det, der vægter mest, når man som lærling skal finde en virksomhed.

- Det er noget af det, man lægger meget vægt på, men samtidig også er svært at vurdere, siger Noah Ingstrup til avisen og forklarer, at de primært leder efter praktikpladser gennem internettet. Det er derfor svært at få et reelt indtryk af stedet.

Direktør Mads Andresen peger selv på, at virksomheden har en størrelse, hvor lærlinge er begyndt at opsøge dem, og så er de en del af robotbranchen, der er populær.

Han tilskriver også lærlingesuccesen virksomhedens flade ledelsesstruktur.

- Jeg tror, at det giver et sjovere arbejde, at du selv får ansvaret helt ned på lærlingeniveau, siger han.

Vejlemark Tæpper har haft ophørsudsalg siden 2019

Fyens Stiftstidende har skrevet en profil af Lars Vejlemark, der siden september 2019 har haft ophørsudsalg i sin forretning, Vejlemark Tæpper.

Dengang kunne han godt se, at tæpperne ikke var en levedygtig forretning.

- Der er simpelthen ikke samme interesse for varen længere, så jeg tænkte dengang i 2019: "Nok er nok", men jeg havde virkelig ikke troet, at det skulle køre så lang tid, fortæller Lars Vejlemark til avisen.

Han er anden generation i firmaet, der blev stiftet i 1967. Han stopper, så snart lageret er tomt.

- Man får ikke noget ud af at være nostalgisk, så jeg skal bare videre efter det her og finde nyt arbejde, forklarer Lars Vejlemark, der dog indrømmer:

- Sidste gang jeg sætter nøglen i fordøren og låser, så bliver det nok med lidt vemod. Det er klart, når jeg har lavet det her i mere end 30 år.

EuroFlora købt af aarhusiansk plantekoncern

Den internationale plantekoncern fra Aarhus, Plantas Group, som omsætter for 1 mia. kr. planter og blomster om året, gøder nu sin vækst yderligere ved at købe EuroFlora fra Odense, som også vokser og har speciale i eksport at danske potteplanter.

- Vi har oplevet vækstrater på 10 procent pr. år i de senere år, og har ambitioner om yderligere vækst ved at udvide vores eksisterende forretning ved egen kraft og opkøb. Og købet af EuroFlora er et perfekt match, fordi der er synergi mellem parterne. Sammen kan vi styrke eksporten af blomster og planter ud af Danmark og indkøb i både Danmark og Europa, forklarer Lars Bay-Smidt, medejer og CEO i Plantas Group, i en pressemeddelelse.

Købet af EuroFlora er nummer tre i en række opkøb og det største virksomhedskøb for koncernen til dato.

Alle medarbejdere og ledere i EuroFlora fortsætter i det nye setup.

- De fleste ønsker sig en bestemt partner i livet. I Plantas Group har vi fundet en partner, hvor vi supplerer hinanden perfekt på forretningen, men nok så vigtigt har vi rødder i de samme værdier og ønsket om fortsat vækst, siger Jim Svenssen, medejer og bestyrelsesformand i EuroFlora.

Han ser det som en forudsætning for fortsat vækst at blive en del af en større virksomhed, fordi kunderne hurtigt ændrer behov, og kravene hele tiden stiger med hensyn til digitale løsninger og dokumentation i hele værdikæden.

Begge virksomheder har logistikcentre i Odense. Inden for få år lægges logistikcentrene sammen. Det samler virksomhederne og minimere omkostningerne.

Casper Harlev (t.v.) og Tobias Ejersbo stiftede Maturix i 2016. I dag er virksomheden vokset til 20 ansatte, og de to regner med, at 2022 bliver året, hvor virksomheden begynder at være en overskudsforretning. Foto: Mathias Banke

Maturix er med til europæisk kæmpeprojekt: - Det begynder at rulle stærkt

Maturix har udviklet en løsning, der kan måle beton i byggeprojekter og sige præcist, hvornår betonen er færdighærdet.
 
Deres løsning skal bruges i byggeriprojektet High Speed 2 (HS2), der er det største infrastrukturprojekt i Europas historie.
 
Casper Harlev og Tobias Ejersbo, der har stiftet virksomheden, mener, at deres produkt taler for sig selv. Fordi de fra start har udviklet produktet hos folkene i branchen, kan de løse opgaver billigere end deres konkurrenter - hvoraf flere er store, udenlandske selskaber.
 
Udover HS2 skal Maturix måle betonen, når Femern Bælt-forbindelsen snart skal bygges, så virksomheden kan se frem til en stabil indtjening de næste mange år. Det giver mulighed for at investere mere i nye medarbejdere og produktudvikling.
 
Derudover pynter det store projekt på CV'et, og det er med til at nedbryde barrierer i England, så Maturix kan få endnu mere gang i forretningen uden for Danmark.

Maturix skal være med til konstruktionen af Europas største infrastrukturprojekt. Her fortællerne stifterne Casper Harlev og Tobias Ejersbo, hvad en ordre af den størrelse betyder for deres virksomhed.

BYGGERI: High Speed 2 - eller blot HS2 - er det største byggeprojekt inden for infrastruktur i Europas historie.

Projektet skal forbinde Nord- og Sydengland, det kaster mere end 20.000 job af sig og det kommer til at berøre millioner af mennesker - og så skal odenseanske Maturix være med til at sikre, projektet forløber efter planen.

Maturix har nemlig udviklet en løsning, der måler betonstøbninger, så man ved præcis, hvornår betonen er hærdet, så man kan komme videre. Det kan spare et projekt som HS2 for et hav af tid, fordi der langs strækningen skal laves 17 tunneller, viadukter og i omegnen af 200 broer.

- Vores rolle er at prøve at hjælpe transitionen mellem en meget gammeldags måde at teste beton på over til en meget digital måde at gøre det på, hvor man får mere indsigt, man kan træffe bedre beslutninger ud fra, forklarer Tobias Ejersbo, der er salgschef og medstifter af Maturix, som i øvrigt tidligere hed Sensohive.

HS2 er delt op i syv strækninger, og Maturix har lige nu kontrakt på fem af dem. Virksomheden er dog ikke i tvivl om, de også får kontrakt på de to resterende strækninger.

Bruger eksisterende teknologi

Maturix har flere konkurrenter i andre dele af verden, som er både større og har været længere på markedet. Selvom en af konkurrenter endda er baseret i Storbritannien, lykkedes det altså alligevel Maturix at vinde udbuddet på det store projekt.

- Produktet har måttet tale for sig selv. De brugte over et år på at teste systemer af i alle afkroge og hjørner af de forskellige produkter, siger direktør og medstifter Casper Harlev.

High Speed 2-projektet

  • High Speed 2 (HS2) er et nyt jernbanenetværk, som kommer til at udgøre rygraden i Storbritanniens transportnetværk.
  • HS2 vil forbinde landsbyer og byer i Syd-, Midt- og Nordengland med hurtigere, nemmere og mere pålidelig togdrift, som vil bringe millioner af mennesker inden for rækkevidde af muligheder for arbejde og oplevelser.
  • Ved at øge kapaciteten på skinnerne, vil HS2 frigøre plads på de eksisterende linjer, der så vil kunne bruges af pendlere og fragtservices. Forhåbningen er, at det afhjælper problemer med overbelægning og forbedrer pålideligheden for de millioner af mennesker, der benytter det britiske jernbanesystem.
  • Projektet skaber direkte over 20.000 job i Storbritannien, og det understøtter mange tusinde flere i værdikæden.

Konstruktionen af jernbanen er delt i tre faser:

  • Fase 1 forbinder London med Birmingham i det vestlige Midtengland.
  • Fase 2a forbinder det vestlige Midtengland med norden via Crewe
  • Fase 2b færdiggør jernbanen til Manchester, det østlige Midtengland og Nordengland.

Uden det skal blive for teknisk, så benytter Maturix løsning måleenheder, der allerede bruges vidt og bredt i forskellige konstruktionsbrancher.

Det betyder, at selvom konkurrenterne sætter deres pris så lavt som muligt, kan de ikke matche Maturix.

- Mange andre har lavet noget digitalt eller proprietært, hvor man specifikt skal købe måleenheden hos dem. Det er med til at drive omkostningerne op, fordi det ikke er en standardvare, forklarer Tobias Ejersbo.

På den måde kan man sige, at det er en beslutning fra starten af virksomhedens levetid, der nu bærer frugt.

- Vores løsning er ikke lavet i et laboratorie eller et maker space på SDU. Vi lavede systemerne ude på en elementfabrik, hvor vi boede og programmerede det hele. Vi tænkte også på digitale sensorer ligesom vores konkurrenter, men da vi derude kunne se, hvordan branchen arbejdede, gik det op for os, at vi ikke behøvede at opfinde den dybe tallerken, fortæller Casper Harlev.

Byggebranchen har brug for produkter som Maturix' for at bevæge sig i en bæredygtig retning.

- Vi skal bruge markant mere bæredygtige betoner. Vi kan bruge noget af den erfaring, vi har med det beton, vi har støbt de seneste 40 år, men det også en helt ny måde, vi skal arbejde med vores produktionscyklus, forventninger og planlægning. Derfor giver det mening at arbejde med sensorer i stedet for at lytte til og mærke betonen, som erfarne folk ellers har været vant til, siger Casper Harlev.

- Når man skifter opskriften ud, kan de samme erfaringer ikke bruges, pointerer Tobias Ejersbo.

En validering af virksomheden

Det er først omkring midten af 2040'erne, at HS2 skal stå helt færdigt. Det betyder, at Maturix med ordren har fået en stabil indtægtskilde de næste mange år.

Rent forretningsmæssigt skaber det stabilitet i virksomheden, men det er også en blåstempling af Maturix' løsning.

- Det ville vi ikke få ud af det, hvis det var en fremadsynet murer i Tilst, der var first mover med vores produkt. Det her er altså Europas største byggeprojekt nogensinde, der vælger os. Det validerer selvfølgelig teknologien, men det er også en kæmpe cadeau til os, siger Tobias Ejersbo.

- En del af vores konkurrenter er større end os, men vi tror på, at vi har det bedste produkt. Det har talt og vist sit værd, tilføjer Casper Harlev.

Maturix er i gang med at udvikle produkter, der kan hjælpe byggepladser med at reducere strømforbrug og lave den nødvendige dokumentation, som i 2023 bliver lovpligtig. Det er et helt nyt forretningsområde, som virksomheden er ved at teste sammen med nogle af byggeindustriens tunge drenge, fortæller Tobias Ejersbo (t.v.) og Casper Harlev. Foto: Mathias Banke

Maturix skal også måle beton, når Femern Bælt-forbindelsen begynder konstruktion i slutningen af året.

Ordrerne betyder, at 2022 bliver året, hvor Maturix leverer sit første overskud, og set over hele virksomhedens levetid går indtjeningen og omkostningerne i nul.

Det stabile cash flow betyder også, at Maturix kan investere mere i fremtidige produkter og ansætte flere folk. I løbet af i år regner de med at gå fra 20 til 30 ansatte, hvoraf nogle skal arbejde med salg hos datterselskabet i England, der for nyligt er oprettet af logistiske årsager.

Det ultimative kort at spille

Men en ting er den stabile indtjening, noget andet er de muligheder, et projekt som HS2 også fører med sig.

- Det har helt sikkert været med til at bryde barrierer ned, som før var svære at komme igennem. Vi har helt sikkert nemmere ved at bevæge os derovre nu, siger Tobias Ejersbo.

- Før var vi bare et dansk selskab, der ringede og spurgte, om vi kunne levere nogle sensorer. Det var ikke alle, der tænkte, det var noget for dem. Nu kender folk i England andre fra branchen, som har valgt os. Så overvejer de også, om vi er de rigtige for dem, uddyber Casper Harlev.

Nu kan han nærmest blot pege på CV'et, når han forsøger at overbevise potentielle kunder om at vælge Maturix.

- Vi kan se, det begynder at rulle stærkt. Der er brugt lang tid på at undersøge markedet og udvælge os til HS2, så det er det ultimative kort at spille.

Både ledere og medarbejdere har stor gavn af de tre værktøjer, som Casper Harlev (t.h.) deler i denne artikel. Foto: Mathias Banke

Tre værktøjer, der gør hverdagen lettere hos Maturix

Direktør Casper Harlev deler tre værktøjer, der strømliner arbejdsgangene og skaber tid til at drive forretning hos Maturix.
 
De tre værktøjer er:
 
1) Loom, som gør det nemt at optage og dele videoer. I mange tilfælde, hvor man ville skrive mails til kunder eller kollegaer, bruger Maturix' medarbejdere nu video i stedet, og det sparer tid.
 
2) Ahrefs er et marketingværktøj, der indsamler en masse data om virksomhedens marketing. Det giver overblik over, hvordan hjemmesiden klarer sig, hvordan man rangerer i Google-søgninger og om der er ting som ødelagte links, man skal tage sig af.
 
3) Al intern kommunikation hos Maturix foregår gennem Slack. App'en gør det nemt at kommunikere og dele filer, og for direktør Casper Harlev betyder det, at hans indbakke kun består af kommunikation med kunder.
 
Læs hele artiklen og bliv klogere på tre værktøjer, der måske også kan give din virksomhed en fordel.

En erstatning for lange tekstbeskeder, et all-in-one markting værktøj og en app til al intern kommunikation. Casper Harlev deler tre værktøjer, der gør både hans egen og medarbejderne i Maturix' hverdag lettere.

PRODUKTIVITET: Maturix er ved at gå fra at udvikle og komme ud på markedet til for alvor at få gang i en bæredygtig forretning.

Virksomheden laver målere, der viser, hvornår beton i byggerier er tørt og har sat sig, og det er en branche, hvor den odenseanske virksomhed er oppe mod store internationale spillere. Derfor er det vigtigt, at direktør Casper Harlev og hans medarbejdere får mest ud af deres tid.

Her deler han tre værktøjer, der netop letter arbejdsgangene, både når det kommer til support, marketing og intern kommunikation, så Maturix kan bruge mere tid på alt det, der skaber vækst i forretningen.

De tre værktøjer har alle det tilfældes, at de udgør ret små udgifter i forhold til, hvad de sparer af tid.

Ud over de tre værktøjer, vil Casper Harlev også gerne slå et slag for Pleo, som har effektiviseret bogholderiet i virksomheden. Det værktøj har Lars Hedal fra Hesehus dog allerede talt varmt om i Erhvervsliv Odense. Hans tre værktøjer kan du læse eller genlæse her.

Video erstatter tekst med Loom

- Vi kan starte med et værktøj, der hedder Loom, som vi bruger en del.

- Det er en supernem måde at skyde videoer af dig selv eller din computerskærm.

- Vi bruger det både i salg, marketing og support. Det er bare at trykke optag, så optager den og er klar til at dele videoen med et link. Det kan være til en kunde, som har et support-problem.

- Det er en erstatning for lange mails, som jeg hurtigt kan bruge en halv time på at skrive. En video kan du optage og sende på fem minutter. Det kan være, jeg skal forklare prissætning til en kunde eller vise noget med produktet. Hvis kunden har et problem med produktet, kan support skyde en tominutters video til ham, hvor de viser, hvad han skal gøre.

- Det er lynhurtigt, og vi får enormt god feedback på det. Når man sender en personlig video, føler folk virkelig, at man gør en stor indsats.

- Det kan også være en mulig kunde, der har mange spørgsmål. I stedet for at sende lange svar til ham, kan man sende en video.

- Vi sparer tid, og kunderne får en enormt personlig oplevelse. Loom er for mig en af de største hacks vi har. Den går på tværs af alle vores afdelinger - også interne beskeder.

- Hvis vi skal holde en fælles workshop, kan man skyde en video i stedet for at skrive en lang intro, ingen gider læse. Når der er ledelsesopdateringer, skyder vi en video til hele teamet, hvor vi hurtigt går igennem, hvad der foregår, og hvilke udfordringer vi har lige nu.

Ahrefs giver overblik i marketing

- Lige nu har vi gang i en større marketingindsats, hvor vi bruger værktøjet Ahrefs.

- Det er et superstærkt værktøj til at holde øje med din marketingperformance, website-trafik, hastigheden på hjemmesiden, ødelagte links internt og eksternt og optimeringsmuligheder af hjemmesider.

- Vi har hurtigt fundet rigtig mange små ting, vi kan gøre, som gør en stor forskel.

- Vi følger med hele tiden og analyserer vores rankings i Google. Det er et meget stærkt værktøj, som vi har brugt meget her på det sidste. Det var ikke noget, vi gjorde så meget i før, men nu har vi sat det i system.

- For mig er det det bedste all-in-one marketingværktøj.

Slack strømliner kommunikationen

- Slack har også været enormt god for os. Det er et internt kommunikationsværktøj, hvor vi har kanaler til hvert team.

- Man kan sende interne beskeder, videoer og andre filer til hinanden. Det gør, at min indbakke er dedikeret til kunder. Jeg har ikke interne beskeder, hvor 400 mand er sat på som Cc.

- Al intern kommunikation er flyttet over på Slack, hvor vi nemt kan dele filer med hinanden og søge dem frem igen. Den har videoopkald, afstemninger og det er også en del af vores automatisering. Kunder, der signer up eller kommer med forespørgsler, kommer ind i en dedikeret kanal i Slack.

- Før Slack var min indbakke 50 procent interne beskeder og 50 procent kunder. Nu er de splittet fra hinanden, og vi har et værktøj, der er dedikeret til at holde den gode kommunikation sammen.

- Det har været specielt vigtigt under corona, hvor der kan gå flere uger mellem, man ser nogle af medarbejderne. Så er det godt at have et stærkt værktøj til at kommunikere sammen.