Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Per Nygaard Bendiksen (tv) og Lukas Rasmussen satte for snart fem år siden ud på iværksætterrejsen sammen. De to mødte hinanden på en handelsskole. Foto: Mathias Banke

BR Offset printer ikke penge, og det er helt okay

Det er ikke alle virksomheder, der bare har ønsker om vækst, på vækst, på vækst. Nogle har bare lyst til at tjene nok penge til at kunne leve af det.

Det er indtil videre ambitionen hos BR Offset, som Lukas Rasmussen og Per Nygaard Bendiksen stiftede i august 2017.

Dermed ikke sagt, at det står stille i virksomheden. Der er travlt, og det lille trykkeri arbejder hårdt for at kunne overleve i en branche, hvor konkurrencen til tider er hård.

Først sidste år kunne de to ejere for første gang holde ferie, siden de stiftede virksomheden, fordi der endelig var tid og penge til det, men det har ikke afskrækket 25-årige Lukas Rasmussen fra livet som iværksætter. Tværtimod.

Han fortæller i dette nyhedsbrev om, hvordan BR Offset forsøger at være bedre end konkurrenterne, og hvad han synes er fedt ved at være iværksætter.

Som altid er du velkommen til at dele vores nyhedsbrev med andre, og nye læsere kan få nyhedsbrevet direkte i indbakken ved at tilmelde sig her.

Følg også gerne vores Linkedin-side, hvor vi løbende lægger historierne op.

Har du noget, du selv vil dele, eller har du blot lyst til at invitere på en kop kaffe, kan du skrive til os lige her.

Tak fordi du læser med - og god weekend!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Universal Robots og MIR tog i sidste uge det første spadestik til deres nye, fælles hovedsæde i Odense. Fra venstre: Adm. direktør i UR, Kim Povlsen, borgmester Peter Rahbæk Juel, adm. direktør i MIR, Søren E. Nielsen og adm. direktør i Teradyne, Mark Jagiela. Foto: Stefan Sommer Jagd

Nyt fra virksomhederne i Odense

Universal Robots og Mobile Industrial Robots kommer ud af første kvartal med stigende salg sammenlignet med samme periode sidste år. Især UR ser en stigning i salget, og virksomheden sætter dermed rekord for salget i et kvartal.
 
It-virksomheden Esoft 11-dobler overskuddet før skat sammenlignet med året før. Det gode resultat skyldes investeringer i kunstig intelligens, der hjælper med efterbehandlingen af billeder.
 
Landinspektørfirmaet Geopartners overskud er halveret i seneste regnskab sammenlignet med 2020. Det skyldes, at virksomheden har investeret i at blive en mere attraktiv arbejdsplads samt nye digitale løsninger, der kan måle klimapåvirkninger.

Her får du tre udvalgte nyheder fra virksomheder i Odense.

Robotkæmperne øger salget i årets første kvartal

Universal Robots (UR) og Mobile Industrial Robots (MIR), der begge er ejet af amerikanske Teradyne, har netop afleveret regnskab for årets første kvartal, og det ser ud til, at væksten fortsætter. Det skriver Fyens Stiftstidende.

UR solgte robotter for 593 millioner kroner i første kvartal. Det er 30 procent sammenlignet med samme periode sidste år og en rekord for salget i et enkelt kvartal. Fremgangen skyldes især salget i USA, hvor omsætningen er steget med 55 procent, og samtidig sælges der flere UR-robotter til brug i svejsning.

Samtidig har virksomheden ansat 80 nye medarbejdere i første kvartal.

MIRs salg i første kvartal er 22 procent højere end samme periode sidste år, og her er stigningen hjulpet på vej af nye produkter samt salg af større flåder af robotter.

Der er ikke oplyst noget om overskuddene i de to robotvirksomheder i første kvartal.

Esoft 11-dobler overskuddet i seneste regnskab

I it-virksomheden Esofts seneste regnskab er overskuddet før skat vokset til 12,3 millioner. Det er 11 gange højere end de 1,1 millioner kroner, virksomheden havde i overskud før skat året inden, skriver Fyens Stiftstidende.

Virksomheden laver markedsføring for mæglere. Det er blandt andet digital polering af ejendomsbilleder og tegning af grundplaner.

- Det er vores bedste år nogensinde på trods af, vi har set, at aktiviteten på det danske og svenske boligmarked er faldet. Ejendomsmæglerne ser på en virkelighed, hvor flere har svært ved at finde nok huse at sælge. Så vi kan se, vi har været gode til at finde kunder og holde fast i dem på det marked, siger administrerende direktør Ian Holmgaard til avisen.

Ifølge ham skyldes overskuddet især, at virksomheden har investeret i kunstig intelligens, der gør en stor del af billedredigeringen automatisk og hurtig.

Overskuddet halveret for Geopartner

Landinspektørfirmaet Geopartners overskud er halveret i seneste regnskab, selvom bruttofortjenesten topper med 152,8 millioner kroner i 2021. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Seneste overskud før skat lyder på syv millioner kroner. I 2020 var det tal 14,3 millioner kroner.

Ifølge administrerende direktør Bente Damgaard skyldes det mindre overskud, at Geopartner har brugt mange midler på at forbedre sin organisation ved at styrke de 23 kontorer i hele landet, oprette intern efteruddannelse for kontorledere og arbejde på at opbygge en attraktiv arbejdsplads, så virksomheden kan fortsætte med at ansætte nye folk.

Derudover forbereder virksomheden sig på fremtiden ved at investere i nye teknologier, der kan hjælpe med at måle og undersøge klimapåvirkninger.

- Vi udvikler meget mere på digitale løsninger, og vi tapper ind i klimaproblematikker, så vores ydelser kan matche markedet i fremtiden, siger Bente Damgaard til Fyens Stiftstidende.

Ifølge hende er planen, at Geopartner kommer ud af 2022 med overskud på 10 millioner kroner før skat.

Lukas Rasmussen (tv) og Per Nygaard Bendiksen har besluttet, at de vil fokusere langt mere på lokale kunder, for de er nemmere at have en god relation til. Foto: Mathias Banke

Trykkeribranchen er hård, men relationerne holder gang i BR Offsets forretning

BR Offset er netop flyttet for fjerde gang på fem år for at have plads til trykkeriets fremtidsplaner.
 
Planer, der skal drives frem af stærke relationer til lokalområdet, for det er de nære kunder, som virkelig er med til at drive forretningen.
 
Det er også det, der skal få BR Offset til at skille sig ud blandt konkurrenterne, som hele tiden skaber nye udfordringerne for ejerne Lukas Rasmussen og Per Nygaard Bendiksen. Men efter fem år har virksomheden efterhånden overlevet mange af de små trykkerier, der dukker op ud af det blå og underbyder markedet, men de fleste forsvinder lige så hurtigt, som de kom.
 
De to ejeres ambitioner er helt nede på jorden. BR Offset skal ikke være en virksomhed på 30 mand. Et par fuldtidsansatte kan sagtens gøre det.
 
- Vi vil bare gerne kunne leve af vores arbejde, siger Lukas Rasmussen.
 
Læs hele artiklen og bliv klogere på en virksomhed og branche, du måske ikke kender.

Her får du indsigt i trykkerivirksomheden BR Offset, det blandt andet sætter en stor værdi i at være stærke lokalt.

RELATIONER: Der er rodet hos BR Offset. Papkasser og tryksager fylder i rummet, der også huser de store printere, det lille trykkeri lever af.

Virksomheden er netop flyttet for fjerde gang, siden den blev stiftet august 2017, forklarer Lukas Rasmussen. Han var 20 år, da han stiftede virksomheden med kompagnonen Per Nygaard Bendiksen, der i dag er 29 år. Han sidder ved en computer og snakker med kunder, mens Lukas Rasmussen giver en lille rundvisning.

Det nye domicil er langt mere praktisk end det forrige.

- Vores kvadratmeter var fordelt på tre etager, så det var ret besværligt at skulle gå op og ned med at de ting, vi printede. Her har vi også en port til varer, fortæller Lukas Rasmussen begejstret.

Snakker med kunderne

Den nye adresse er på Stenhuggervej i et erhvervsområde, og det er vigtigt for trykkeriet, der de seneste to år har haft adresse i Odense.

Selvom BR Offset servicerer kunder i hele landet, er firmaet begyndt at fokusere langt mere på kunderne i nærområdet.

- Vi kan bare se, at det giver meget mere værdi. Vi kan få langt større kunder i vores nærområde, og de er mere loyale end nogen, der sidder i Skagen og bestiller. Det er vi meget fokuserede på i dag modsat tidligere, hvor vi mere var fokuserede på vores priser, siger Lukas Rasmussen, og tilføjer, at BR Offset ligger i midten af prislejet.

- Vi vil gerne skille os ud ved, at vi tager os rigelig tid til at snakke med kunderne. Det er både godt og skidt. Vi taber penge, hver gang vi taler med en kunde, som ikke bestiller noget, men vi har til gengæld gode relationer til mange af vores kunder. De handler ikke med BR Offset som firma, men med Per eller Lukas, fordi vi netop taler med kunderne mere end mange af vores konkurrenter.

Netop derfor er BR Offsets webshop ikke der, hvor virksomheden tjener sine penge, selvom den er fuldt funktionsdygtig.

- Kigger man på webshoppens salgstal ude fra, ville man tro, at vi lige er startet i går.

- Næsten alle vores ordrer kommer gennem mails og opkald. Det er noget af det, som gør, vi har muligheden for at fastholde kunderne, for det giver os mulighed for at bygge relationen.

Nye underbyder markedet

Selvom trykkeribranchen har været i nedgang mange år, er det stadig et gigantisk marked, hvor små, nye virksomheder konstant popper op i et forsøg på at få en bid af kagen.

- Det er det fordi, det er det nemmeste i hele verden at komme i gang. Det ved vi, fordi vi selv har gjort det. Du behøver ikke engang en printer, siger Lukas Rasmussen med henvisning til, at BR Offset i starten printede hos samarbejdspartnere i Danmark og Tyskland.

- Har du en telefon og en computer er du lige så nemt i gang, som du kan være med et konsulentbureau, fortsætter han.

Per Nygaard Bendiksen fik idéen om at starte et trykkeri fra sin farfar, der i sin tid også drev et trykkeri. Foto: Mathias Banke

Når man ikke selv laver tryksagerne, er der heller ikke så mange penge i det, så dem, der aldrig investerer i en printer, falder hurtigt fra igen.

Men døgnfluer kan også være problematiske.

- De underbyder markedet fuldstændig vanvittigt, og det kan de, fordi de ofte har et arbejde i forvejen eller er studerende, ligesom vi jo også selv var, da vi startede. De er i en position, hvor de ikke behøver tjene penge på trykkeriet, forklarer Lukas Rasmussen.

Det er irriterende for dem, der trykker deres egne ordre, men der er på den anden side ikke så meget at gøre ved det ud over at trække på sine kunderelationer og vente på, at nykommerne enten forsvinder eller hæver priserne.

- Vi har også været rigtig prisfokuseret, og vi har også været nogle af dem, der var billige. Men vi har ikke underbudt markedet, for det er håbløst. Det er der ingen fremtid i, og vi var ikke nået hertil, hvis vi ikke trods alt havde lagt os nogenlunde tæt på de andre, understreger Lukas Rasmussen.

Vil ikke vækste i et uendelige

Udover de to ejerledere er der i dag to flexjobbere ansat i virksomheden. På et tidspunkt skulle det gerne blive til to fuldtidsansatte, som kan varetage opgaver i enten produktionen eller på kontoret.

På den lange bane er det dog ikke meningen, at virksomhed bare skal blive større og større.

- Vi har absolut ingen ambitioner om at skulle være 30 mand. Det har vi ikke lyst til, for - og det er måske en fordom - når en virksomhed når en vis størrelse, begynder det at gå galt for mange, og det gør det, fordi dem i toppen ikke ved, hvad dem i bunden laver. Ingen tager ansvar for noget, og bolden bliver sendt videre, forklarer Lukas Rasmussen.

- Vi går ikke med drømme om at skulle overtage Twitter fra Elon Musk. Vi vil bare gerne kunne leve af vores arbejde, siger Lukas Rasmussen.

Dermed ikke sagt, at BR Offset ikke udvikler og udvider over tid. Når trykkeriet er helt på plads i de nye rammer, skal der investeres i endnu en storformatsprinter.

- Den skal være større, og så skal den kunne printe og skære i folie - den vi har i dag, kan kun med papir. I dag designer og monterer vi folie, men vi kan ikke printe det selv. Det vil vi gerne, for det er der flere penge i, og det er i tråd med det, vi laver i forvejen, siger Lukas Rasmussen.

Lukas Rasmussen er uddannet inden for online marketing, så han tager sig af alt, der har med markedsføring at gøre i BR Offset. Foto: Mathias Banke

Lukas blev iværksætter som 20-årig: - Jeg tænkte bare "fedt, lad os prøve"

Lukas Rasmussen havde ingen forstand på trykkerier, da han for snart fem år siden stiftede BR Offset sammen med Per Nygaard Bendiksen.
 
Det holdt ham dog ikke tilbage, og i dag er han så glad for friheden og ansvaret, der følger med, når man er iværksætter, at han ikke umiddelbart kan se sig selv skulle være ansat i en andens virksomhed i fremtiden.
 
Ved siden af trykkeriet driver makkerparret en webshop, hvor de sælger specialøl fra fynske bryggerier.
 
Det ser Lukas Rasmussen som en ekstra mulighed for at dygtiggøre sig, men efterhånden er han og Per Nygaard Bendiksen begyndt at øjne muligheden for at brygge deres egne øl og gøre Humleshoppen.dk til en forretning, de kan tjene penge på - også selvom det måske kommer til at knibe med at få tid til det hele.

Lukas Rasmussen anede ingenting, da han som 20-årig stiftede BR Offset sammen med kompagnonen Per Nygaard Bendiksen. Men nu hvor han har været selvstændig i fem år, har han svært ved at se sig selv i en stilling, hvor han ikke er sin egen chef.

ANSVAR: Da Lukas Rasmussen og Per Nygaard Bendiksen var henholdsvis 20 og 25 år gamle, gik de sammen og stiftede trykkeriet BR Offset i august 2017.

Per Nygaard Bendiksen havde tidligere drevet egen virksomhed, men denne gang ville han ikke gøre det alene, og der skulle ikke meget til for at overtale Lukas Rasmussen, som på det tidspunkt stadig studerede.

- Hvad er det værste, der kan ske? tænkte jeg.

Du var 20 og under uddannelse. Det var ikke lige hurtigt nok at springe ud som selvstændig?

- Nej, det synes jeg egentlig ikke, svarer Lukas Rasmussen, der på det tidspunkt ikke vidste noget om at drive en forretning eller trykkerier.

- Jeg havde ikke engang bestilt så meget som et visitkort, pointerer han.

Med en investering på 750 kroner hver til en gammel Nokia-telefon, så kunderne kunne få fat på dem, sprang de to iværksættere ud i at drive et trykkeri.

- Jeg havde ikke de store betænkninger omkring det. Jeg tænkte bare "fedt, lad os prøve", siger Lukas Rasmussen.

Herre i eget hus

- Selvfølgelig vil vi gerne tjene penge, men det vigtigste er at gå på arbejde og leve af sit eget. Vi er begge fascinerede af, at vi ikke er afhængige af andre, og samtidig står man selv på mål for ens arbejde.

Han forventer ikke at skulle arbejde med BR Offset resten af sit liv. Når han på et tidspunkt er klar til at prøve noget nyt, bliver det nok som selvstændig igen.

- Jeg har prøvet at være ude i andre virksomheder som ungarbejder og i forbindelse med min uddannelse. Det passer ikke til mig. Det er ikke fordi, jeg ikke gider lave lorteopgaverne, der også følger med - dem laver vi rigeligt af her. Mange af de chefer, jeg har haft, har været nogle trælse typer. Jeg oplevede, at jeg mente, de ikke havde ret, men fordi de bestemte, havde jeg ikke noget at skulle have sagt, fortæller Lukas Rasmussen.

Han har også fundet ud af, at ansvar motiverer ham, og er man ansat i en kæmpe virksomhed, har man selvsagt langt mindre ansvar for både sig selv og dem omkring en.

- Jeg har lige så meget ansvar for Per som for mig selv og omvendt. Render vi og laver ingenting, kommer der ingen penge i biksen, og så kan vi ikke betale vores ansatte, og det har vi selvfølgelig ikke lyst til. Det ansvar kan jeg godt lide at have på mig.

Sideforretning giver erfaring

Ved siden af BR Offset driver Per Nygaard og Lukas Rasmussen Humleshoppen.dk, hvor de sælger fynske specialøl.

- Vi gør det fordi, vi bliver dygtigere af det. Det er en helt anden måde at arbejde med markedsføring på, fordi vi henvender os til private forbrugere, forklarer Lukas Rasmussen.

Humleshoppen.dk videresælger i dag specialøl fra primært Fyn og øerne, men de to mænd bag leger med tanken om selv at lave en øl. De fleste af bryggerierne, der sælger gennem Humleshoppen.dk, har også været kunder i BR Offset. Foto: Mathias Banke

Det var ikke meningen, at de skulle tjene stort på webshoppen, men det er gået op for partnerne, at der godt kunne være en forretning i øl.

- Nu har vi følerne ude hos et bryggeri for at brygge vores eget, så vi ikke kun videresælger. Og så har vi talt med nogen af de fynske bryggerier om at være med i en eller anden form for konstellation, for hvis vi skal til at brygge selv, har vi brug for deres erfaringer med opskrifter, og hvordan man får sine produkter ind i supermarkeder, siger Lukas Rasmussen.

Har du tid til alt det?

- Nej! Men hvis der er så travlt, at jeg ikke kan være over det hele, har vi penge til at ansætte en til at hjælpe. Qua vi er en lille virksomhed med ikke så meget personale, har vi travlt. Vi har mange opgaver, og fra tid til anden arbejder man mange timer, selvom vi bestræber os på at holde fri klokken 16.

Selvom der er travlt med både BR Offset og Humleshoppen.dk, er iværksættermakkerne med årene blevet gode til at gå hjem klokken 16.

- Vi tror, det er sundt. Vi er ikke nået til et punkt, hvor vi har stress, men vi er meget opmærksomme på, vi ikke kommer derhen. Så vi prøver at holde fri, når vi har fri, siger Lukas Rasmussen, der sidste år holdt ferie for første gang, siden BR Offset blev stiftet.