Crateit sætter værdierne før forretningen: - Det lyder kliché, men vi skal have hjertet med
Startuppen Crateit vil gerne være den næste store legetøjsklassiker, men de store ambitioner må ikke gå på kompromis med de værdier, virksomheden er bygget op omkring.
Det betyder blandt andet, at de to stiftere, Tonny Olsen og Martin Kristensen, insisterer på at producere legetøjet gennem Odense Værkstederne, hvor personer med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne samler og pakker legetøjet.
Konsekvensen er, at det tager længere tid at nå ambitionen, men trods pres fra mulige investorer har Tonny Olsen og Martin Kristensen ikke givet afkald på deres værdier.
De har lagt en strategi for, hvordan deres legetøj skal blive et dansk varemærke, som de giver indsigt i her.
VÆRDIER: For nogle virksomheder virker CSR som noget, der er koblet på forretningen som en eftertanke.
Hos startuppen Crateit er det omvendt.
Her er forretning udsprunget af en ambition om at gøre en forskel for mennesker. Både i forhold til det kreative legetøj, virksomhed producerer, men også måden, det produceres på.
- Rigtig mange vil bare gerne ud at tjene en masse penge og have en høj timepris. Men hvis vi skulle gøre det her og selv tro på det, skal det give værdi for os. Det lyder kliché, men vi skal have hjertet med, siger Tonny Olsen, der stiftede Crateit sammen med Martin Kristensen for lidt over et år siden.
Møder verden med positivitet
Crateit udsprang fra et ønske om at donere legetøj til børn på OUH, der har det svært.
Fra start tænkte stifterne også social bæredygtighed ind i virksomheden, så i dag produceres al legetøjet af personer med udviklingshæmning.
Begge stiftere har udviklingshæmning tæt inde på livet. Tonny Olsen fra sin barndom, når han var med sin mor på arbejde, og Martin Kristensen gennem sin kæreste, hvis lillesøster har en kromosomfejl.
Selvom lillesøsteren skal på sygehuset en til to gange om ugen til operationer og tjek, smiler hun stort set altid.
- Det har sat tingene i perspektiv for os, og vi spejler os i det til hverdag. Vi prøver at være så positive, som overhovedet muligt, for hvis de kan, kan vi også. Det afspejler sig i den måde, vi møder mennesker på. Vi vil gerne være positive, udadvendte og omsorgsfulde og snakke til folk, som om de nærmest var vores familie, og sikre, de har det godt, siger Martin Kristensen.
I løbet af interviewet varsler de to stiftere da også, at de giver en krammer.
Samarbejder med Odense Værkstederne
Crateit producerer al dets legetøj på det kommunale foretagende Odense Værkstederne.
Her arbejder mennesker med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, og virksomheder kan leje sig ind og gøre brug af produktionsudstyr og arbejdskraft til en pris, der flugter med markedet.
På den måde er Crateit med til at skabe et formål i hverdagen for mennesker, der har brug for det. Men det betyder også, at det tager længere tid at indføre nye produkter eller skrue op for produktionen, end hvis Crateit eksempelvis producerede gennem en fabrik i Asien.
På sigt vil det derfor tage længere tid at skalere forretningen.
- Der er flere af vores investeringsmøder, hvor potentielle investorer har sagt, at hvis de skal med, skal vi finde en anden måde at producere på. Men vi holder fast i at gøre det på vores måde, og så må det tage et år eller to længere, for vores værdier er det, der driver os til hverdag, siger Martin Kristensen.
Martin Kristensen, medstifterVi har snakket med mange mulige investorer, men vi er meget kræsne, for det er vigtigere, det er nogen, som tapper ind i vores værdier, end at de kommer med en kæmpe pengepung
Når det på et tidspunkt bliver nødvendigt med en større produktion, er planen, at Crateit trækker det over i privat regi. Det betyder, at produktionen skal foregå i Crateits egne lokaler og med egne maskiner, mens arbejdskraften stadig kommer fra et samarbejde med Odense Kommune.
- På Odense Værkstederne køber mange firmaer sig ind. Hvis produktionen er vores egen, har vi mere styring på, hvornår der skal produceres. Vi kan sikre den høje kvalitet og sørge for, medarbejderne har det godt. Vi ville også kunne vælge, hvilke pædagoger vi gerne vil have, så de passer til vores måde at tænke forretning og værdier på, forklarer Tonny Olsen.
- Det er fremtiden for os. Inden for et år eller halvandet, vil vi gerne have gjort det her, tilføjer han.
Den næste legetøjsklassiker
Selvom det forsinker skaleringen at holde fast i måden at producere på, tør Tonny Olsen og Martin Kristensen godt at snakke højt om deres store ambitioner.
- Vi har en ambition om, at vi vil være den næste store legetøjsklassiker, for vi synes, vores produkt kan bære det med de værdier, det er bygget op om, siger Tonny Olsen.
Han anerkender dog også, at markedet for legetøj er blodrødt ocean.
Crateit forsøger at skille sig ud ved at være et brand, der dyrker den kreative leg.
Derfor indeholder legetøjsuniverset puslespil, vendespil og figurer, som børnene kan farvelægge og gøre til deres eget.
- Det handler om den kreative leg og fordybelse. Det er på mode som forælder at være bevidst om, at man skaber sunde rammer for ens børns læring og kreativitet og skruer ned for skærmtiden. Mange studier viser, det er sundt for hjernen at være kreativ, siger Tonny Olsen.
Som en del af sin strategi har Crateit startet et donationsprogram, hvor skoler kan skrive sig op til at modtage legetøj. Det er både for at øge børns kendskab til Crateit, men også for at få umiddelbar feedback fra børn og lærere.
Indtil videre er strategien vellykket, og børnene har taget godt imod legetøjet. På en skole stod de ligefrem i kø for at lege med det nye legetøj.
- Vi synes, det er fedt, at et så relativt simpelt produkt kan få den efterspørgsel. Vi håber på, børnene bytter figurerne internt, ligesom vi selv gjorde med Pokémon, da vi var små, siger Martin Kristensen.
Skal bruge kræfter udefra
Indtil videre er al vækst i Crateit sket ud fra den løbende indtjening og uden at skabe gæld i virksomheden.
Men hvis ønsket om at køre produktionen over i privat regi skal blive en realitet, kræver det mere kapital til at købe produktionsudstyr og leje sin ind i egne lokaler, end Crateit kan tjene lige nu.
For at sætte skub i væksten har Crateit indgået et samarbejde med H.C. Andersen Hus om at bruge forfatterens eventyrlige univers i legetøjet.
- H.C. Andersen er et globalt navn fra Odense, vi er baseret i Odense, og vi har en produktion foretaget af voksne mennesker med udviklingshæmning i Odense. Det kan ikke blive smukkere, synes vi, og det er godt for brandet, siger Tonny Olsen.
På sigt håber stifterne, at Crateit kan indgå flere licensaftaler med populære brands for at bygge sit eget brand op.
De to iværksættere er også begyndt at se sig om efter investorer, der kan tilføre ekspertise inden for livsstil, mode eller legetøjsbranchen, så Crateit kan blive et stærkt, dansk varemærke.
- Vi er skidedygtige generalister, der ved lidt om meget, så vi har brug for specialister. Vi har snakket med mange mulige investorer, men vi meget kræsne, for det er vigtigere, det er nogen, som tapper ind i vores værdier, end at de kommer med en kæmpe pengepung, forklarer Martin Kristensen.