Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Anne Mejdal skal stå spidsen for et erhvervsnetværk for kvindelige iværksættere, som Odense Kommune har sat 1,8 millioner kroner af til. Foto: Mathias Banke

Odense skal have flere kvindelige iværksættere

Andelen af kvindelige iværksættere i Odense er for lav, hvis du spørger Odense Kommune.

København topper statistikken med lige under en tredjedel kvindelige iværksættere, mens vi i Odense rammer landsgennemsnittet på en fjerdedel.

Derfor skal Anne Mejdal drive et nyt erhvervsnetværk med navnet Women in Front, der skal få flere kvinder i Odense til at turde springe ud som iværksættere. I dette nyhedsbrev fortæller hun, hvilke tanker hun har gjort sig om at skulle stå i spidsen for netværket, og borgmester Peter Rahbæk Juel uddyber, hvorfor Odense Kommune har valgt at sætte initiativet i gang.

Nyhedsbrevet her er det første af to, der belyser emnet. Anden del kommer i næste uge, hvor et par af byens kvindelige iværksættere fortæller, hvilken forskel det nye netværk potentielt kan gøre for kvinderne i Odenses iværksættermiljø.

Tak fordi du læser med. God fornøjelse!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Et nyt erhvervsnetværk for kvinder skal være med til at få flere til at blive iværksættere. Anne Mejdal, der selv kender værdien af et stærkt netværk, står i spidsen for det. Foto: Mathias Banke

Anne Mejdal vil inspirere flere kvinder til at blive iværksættere: - Der er et kæmpe uforløst potentiale

Der skal være flere kvindelige iværksættere i Odense, og derfor har Anne Mejdal fået ansvaret for at drive et nyt erhvervsnetværk for netop kvindelige iværksættere.
 
Initiativet bygger på en rapport, som viser, at andelen af kvindelige iværksættere i Odense Kommune er det samme som landsgennemsnittet. Derfor har byrådet besluttet at bruge 1,8 millioner kroner på blandt andet netværket i et forsøg på at nedbryde de barrierer, kvindelige iværksættere oplever.

Et nyt erhvervsnetværk skal være med til at få flere kvinder i Odense til at springe ud som iværksættere. Anne Mejdal har ansvaret for det nye netværk, der forhåbentlig kan være med til at nedbryde nogle af de barrierer, der er for kvindelige iværksættere.

NETVÆRK: Flere kvinder i Odense skal vælge at blive iværksættere, og det skal et nyt netværk med Anne Mejdal som tovholder hjælpe med.

Andelen af kvindelige iværksættere i Odense flugter nemlig med landsgennemsnittet på cirka en fjerdedel, og det går ikke, hvis man samtidig har en ambition om at skulle være landets bedste by for iværksætteri.

Anne Mejdal er selvstændig som strategisk rådgiver inden for kommunikation, marketing og salg, og så har hun senest været direktør for iværksætterhuset Visti Unlimited.

Det har givet hende et stort netværk i byen, som hun aktivt har dyrket professionelt, så hun kender værdien af et solidt netværk. De senere år har hun også haft samtaler og sparret med andre kvindelige iværksættere, og det har fået hende til selv at tænke, at det ville være en god idé at formalisere den slags konstruktive møder i et netværk.

- Jeg har oplevet, hvor godt et netværk kan være i forhold til sparring på ens arbejde, adgang til kunder eller hvad man nu har brug for. Så jeg håber, at jeg kan skabe nogle rammer, som iværksætterkvinder finder attraktive, siger Anne Mejdal.

Baggrunden for det nye netværk er en rapport fra Iris Group, Odense Kommune har fået udarbejdet. Den peger på forskellige strukturelle barrierer, som står i vejen for, at kvinder vælger at blive iværksættere, og det er dem, netværket skal hjælpe kvinder med iværksætterdrømme med at overkomme.

- Jeg håber, at en masse kvinder vil mødes i netværket, så de kan finde en adgang til de helt rigtige kunder, eller den helt rigtige samarbejdspartner, cofounder eller en, der har et frisk take på en udfordring de selv står med, fortæller Anne Mejdal.

Kommunen vil fjerne barrierer

Midlerne til netværket, der får navnet Women in Front, kommer fra Odense Kommune, der har afsat 1,8 millioner kroner til en pulje, der frem mod 2025 skal få flere kvinder i Odense til at vælge iværksætteri som levevej. Ud over netværket er der også planer om at lave lokale priser målrettet kvindelige iværksættere.

Målet er nedbryde de barrierer, der holder mange kvinder fra at give iværksætteri et skud, fortæller borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

- Hvis du gerne vil være en god iværksætterby, er det vigtigt, at hele talentmassen får god adgang til at kunne realisere sine drømme og gode idéer og gøre dem til profitable virksomheder.

- En af barriererne, vi kan se, er, at kvinder i ringere grad har adgang til gode netværk, der kan hjælpe dem videre som iværksættere. Der er ikke nogen iværksætter, der lykkes alene. Selvfølgelig skal der være en god idé og noget finansiering, men det handler også om adgangen til hjælp og sparring fra nogen, der kan være med til at få tingene op at flyve, så det er noget af det, netværket her skal være med til at facilitere, uddyber borgmesteren.

Barrierer for kvindelige iværksættere

Rapporten fra Iris Group har både gennemset litteratur og forskning om status på kvindelige iværksættere, og ud fra det fremhæver rapporten følgende seks barriere, der er med til at forklare, at kvinder udgør en lavere andel af iværksættere end mænd:

Tiltrækning af kapital: Kvindelige stiftere har ofte vanskeligere ved at tiltrække kapital fra investorer og betaler højere rente på deres lån i danske banker.

Manglende forretningsnetværk: Kvindelige iværksættere har mere begrænset adgang til forretningsnetværk end mænd. Det betyder, at de kan have vanskeligere ved at sikre sig adgang til ny viden og nye kompetencer samt til relevante kunder og samarbejdspartnere, som er vigtige for at få succes som iværksætter.

Kvindelige rollemodeller: Der er få kvindelige rollemodeller, som andre kvinder med interesse for at starte egen virksomhed kan spejle sig i.

Økonomisk usikkerhed: Strukturelle og kulturelle forhold (uddannelses- og karrierevalg, arbejdsdeling i familien, barsel, mv.) betyder, at det kan være mere økonomisk usikkert for kvinder at springe ud som iværksættere.

Lavere tiltro til egne kompetencer: Kvinder har mindre tiltro til egne kompetencer, når det gælder iværksætteri, hvilket er en vigtig forklaring på, at færre kvinder end mænd vælger en karriere som iværksætter.

Work-life balance: Kvinder står for en større del af arbejdet i familien. Det betyder, at det kan være vanskeligt for kvinder at forene rollen som iværksætter og fastholde en god work-life balance.

Hvis du vil læse uddybende om de enkelte punkter, kan du finde rapporten her.

https://irisgroup.dk/kvindelige-ivaerksaettere-i-odense-kommune/

Hvor meget kommunen skal være involveret i netværket efter 2024, overvejer man til den tid, men i bedste fald kan netværket køre videre af sig selv. Grunden til, at kommunen ikke bare overlader problematikken til erhvervslivet, er, at der er tale om et strukturelt problem, som kommunen gerne vil skubbe i en bestemt retning.

- Men det er jo altid en balance, for dybest set burde det jo være en god idé for private aktører og for markedet at løse opgaven, fordi det handler om at få gode idéer frem og gøre dem til virksomheder, der både kan finde løsninger for samfundet og tjene penge, pointerer Peter Rahbæk Juel.

Fremhæver rollemodeller

Ud over at være et sted at skabe gode forretningsforbindelser, skal netværket også være et sted at fremhæve rollemodeller, der kan vise vejen for andre. Dem er der en del af i byen, mener Anne Mejdal.

- For mig er en rollemodel ikke kun dem, vi ser i tv, som har lavet en exit eller har lavet fantastiske væksttal.

- En rollemodel kan lige så godt være en kvinde, som har opsagt et godt job og turde springe ud i selv at blive selvstændig. Eller en kvinde, som har formået at skabe en arbejdsplads, som går foran i den måde, man samarbejder og skaber et arbejdsmiljø på. Der er så mange forskellige måder, man kan være rollemodel på, og jeg vil rigtig gerne rette fokus på, at vi har mange rollemodeller omkring os, forklarer Anne Mejdal.

De behøver heller ikke være lysår foran, pointerer hun, for ofte er de bedste rollemodeller dem, der kun er et par skridt foran en selv.

- Nogle af dem har ikke tænkt over, at de rent faktisk selv er rollemodeller, så jeg har også tænkt mig at gøre en indsats for at gøre dem opmærksomme på det og hive dem frem i lyset, siger Anne Mejdal og understreger, at selvom netværket handler om iværksætteri, skal man ikke partout være iværksætter for at deltage.

Anne Mejdal kommer til at bruge meget tid på netværket i opstartsfasen, men hun fortsætter som selvstændig strategisk rådgiver, fortæller hun. Foto: Mathias Banke

- Mange kvindelige iværksættere er blevet det, fordi nogen har inspireret dem til at blive det. Netværket skal også være et godt sted at tage hen, hvis man går med overvejelser om at blive iværksætter, siger Anne Mejdal.

Ifølge rapporten fravælger mange kvinder også iværksættervejen, fordi de tvivler på deres egne evner, men ved at give dem andre at spejle sig i og se op til, håber Anne Mejdal, at finder modet og tiltroen til deres egne evner.

- Den største forskel, netværket kan gøre, er de relationer, vi kan skabe mellem de kvinder, der deltager i det. Når du ser andre kvindelige iværksættere, der er lykkedes, tror jeg, du bliver mere tilbøjelig til at tro på, at du også selv kan gøre det.

Det ville være fantastisk, hvis netværket med tiden kunne være med til at hæve andelen af kvindelige iværksættere i Odense i sådan en grad, at byen som minimum ligger over landsgennemsnittet, siger Anne Mejdal. Det bør kunne lade sig gøre i en by som Odense, mener hun.

- Jeg tænker, der er et kæmpe uforløst potentiale.

Frederik Barfoed og hans søster, Camilla Barfoed, står nu som eneejere af Barfoed Group P/S efter det fuldt gennemførte generationsskifte. Foto: Michael Bager

Barfoed-søskende tager ejerskab, Digizuite fyrer folk, og Effimat rydder stadig op

Her får du tre udvalgte historier fra byens erhvervsliv.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Barfoed færdiggør generationsskifte

Barfoed Group har gennemført et generationsskifte, så det nu alene er søskendeparret Frederik og Camilla Barfoed, der ejer ejendomskoncernen. Dermed er deres forældre Lise og Rolf Harald Barfoed helt ude af ejerkredsen.

Generationsskiftet, der har været flere år undervejs, blev fuldent ved årsskiftet, da ejerskabet af ejendomme for 283,2 millioner kroner gik fra familien Barfoeds forskellige private porteføljer til koncernens portefølje. Dermed har Barfoed Group en samlet værdi for alle koncernens ejendomme på mere end 10 milliarder kroner, skriver Fyens Stiftstidende.

Digizuite har fyret hver tiende

Administrerende direktør Kim Wolters har sagt farvel til lidt mere end 10 procent af sine ansatte. PR-foto: Digizuite

It-virksomheden Digizuite har fyret cirka hver tiende ansatte i en fyringsrunde, fortæller direktør Kim Wolters til Fyens Stiftstidende.

Virksomheden har over 70 ansatte, der er fordelt på kontorer i Odense, USA, Storbritannien, Belgien og Ukraine. Inden fyringsrunden sad over 50 af de ansatte på hovedkontoret i Odense.

Fyringsrunden kommer efter flere år med planlagte underskud. I 2021 blev virksomheden børsnoteret, og selvom interessen i aktien har været stor, har den senere tids ugunstige aktiemarked altså tvunget virksomheden til at spare på omkostningerne.

Effimat har ryddet op, men er ikke helt i mål

Effimat producerer automatiske lagerreoler, blandt andet til at opbevare sygehussenge i. I den særlige sengeelevator kan personalet bestille en ren seng på hver etage i sygehuset. Foto: Michael Bager

I midten af 2022 præsenterede Effimat, der producerer lodrette lagerautomater, et regnskab med store underskud, der ifølge virksomheden skyldtes en regnefejl og oprydning efter usund drift, og at en række chefer havde forladt firmaet.

Et år inden regnskabet blev Peder Villemoes hentet ind som direktør af ejer Peter Mads Clausen netop for at rydde op i virksomheden, og selvom han er nået langt med det arbejde, hænger fortidens rod ved i form af projekter, virksomheden skal lave, men som den ikke tjener penge på.

Det fortæller han mere om til Fyens Stiftstidende her.