Abtion måler trivsel flere gange om ugen: - Det er en direkte kanal til dine medarbejderes underbevidsthed
I mange virksomheder bliver trivselsmålinger sendt ud et par gange om året, men det er en fejl, mener Bo Kønskov.
Han er direktør i Abtion, som benytter Officevibe til at sende små spørgeskemaer ud til virksomhedens ansatte et par gange om ugen. Det hjælper ledelsen til at løse problemer, så snart de opstår, og det skaber mere tillid mellem medarbejderne og ledelsen.
VÆRKTØJ: Medarbejdernes trivsel bør rangere højt på enhver leders dagsorden, og hvis du skal have et retvisende billede af, hvordan folkene i ens organisation rent faktisk har det, går det ikke at sende store spørgeskemaer ud et par gange om året for at måle medarbejdernes trivsel.
Den erkendelse er Bo Kønskov, direktør hos softwareudviklingshuset Abtion, nået frem til.
- Hvis du kun måler en gang hvert halve år, så kan udefrakommende faktorer påvirke besvarelserne. Du får helt sikker mere negative resultater, hvis folk skal svare på en regnvåd mandag, end hvis det er en solskinsdag lige inden weekenden, pointerer Bo Kønskov.
I stedet får medarbejderne hos Abtion små spørgeskemaer med to-tre spørgsmål flere gange om ugen.
- Idéen med det er, at det er mere overkommeligt at svare på, så svarraten bliver højere, og fordi vi hyppigt sender surveys ud, tager vi hele tiden pulsen på virksomheden, siger Bo Kønskov.
Indsigterne er samtalestartere
Abtion benytter Officevibe til at foretage trivselsmålingerne, men det specifikke program er underordnet.
Det vigtige er, at det automatisk sender spørgeskemaer ud og samler data fra besvarelserne på en måde, der gør svare nemme at arbejde videre med.
Hos Abtion er det sat op, så besvarelserne er inddelt i de forskellige afdelinger og teams, som medarbejderne er en del af - dog med så grove inddelinger, at det er muligt at svare anonymt.
Ud fra besvarelserne kan ledelsen og HR-afdelingen så beslutte, om der er en reel udfordring, der skal tages hånd om.
- Som leder er en af de største fordele, at systemet sørger for, du ikke overser noget. Selv de bittesmå brande, der ikke udvikler meget røg, kan bliver vi opmærksomme på tidligt, siger Bo Kønskov.
Indsigterne, som Officevibe giver, bliver brugt som samtalestarter med medarbejderne.
- Hvis jeg spørger mine medarbejdere "hvordan går det?", vil de fleste nok bare svare, at alt er godt, fordi de ikke kan komme i tanke om noget, eller fordi de går med en følelse, der er svær at sætte ord på. Men ved at stille vidt forskellige spørgsmål og give svarene til en klog algoritme, kan Officevibe oversætte besvarelserne til en stemning, og på den måde kommer vi bedre ind under overfladen. Så har vi konkrete punkter, samtalen kan starte ud fra, og det gælder både samtaler en-til-en eller i grupper, forklarer Bo Kønskov.
Øger tilliden
Når først alle medarbejdere er inde i systemet og er blevet inddelt i de forskellige afdelinger eller lokationer, samler Officevibe automatisk besvarelser ind samt præsenterer dem for ledelsen.
Ud over at være godt for trivslen, fordi du hurtigt bliver opmærksom på udfordringer og problemer, så skaber det også et bedre arbejdsmiljø, når medarbejderne føler, de bliver lyttet til.
- De hyppige spørgsmål og det, at vi har investeret i et værktøj, viser, at vi aktivt engagerer os i hinandens trivsel, og det giver et plus i bogen for virksomhedskulturen.
- Når vi laver initiativer på baggrund af det, vi finder ud af, viser det, at vi tager hånd om tingene, pointerer Bo Kønskov.
Medarbejderne har også mulighed for at tilføje uddybende kommentarer, når de svarer, hvis der er noget, de mener, ledelsen bør tage stilling til.
- Det øger transparensen i virksomheden, at vi har et fælles værktøj, alle bidrager til. Når der så bliver peget på noget, der skal gøres bedre, kan alle se det. Der bliver ikke fejet noget ind under gulvtæppet, i stedet løfter vi gulvtæppet op og siger "se, vi har fundet støv i hjørnerne". Det er med til at skabe tillid, siger Bo Kønskov.
Alle burde gøre det
Derfor er det altafgørende, at du deler den feedback, der kommer ind, og adresserer det åbent.
Men det allervigtigste råd, Bo Kønskov kan give, er, at medarbejderne altid skal have svar på den feedback, de giver. Også selvom det ikke nødvendigvis fører til handling.
- Det kan jo godt være, at du ikke kan gøre noget ved problemet, men så skal du i det mindste sige det. Det vigtige er, at når man afgiver feedback, skal man vide, at nogen i den anden ende ser det, understreger han.
Efter hans mening burde alle virksomheder have en tilgang til at måle medarbejdertrivsel som Abtion.
- Jeg kender mange andre virksomheder, hvor fællesnævneren for deres trivselsmålinger er, at de kommer alt for sjældent, og ofte kommer de simultant for hele virksomheden. Men det giver altså en myriade af problemer, fordi du ikke nødvendigvis rammer dagen, hvor medarbejderne kan komme i tanke om problemer, der skal løses.
- Alle burde etablere det som en kanal i deres virksomhed, for det er en direkte kanal til dine medarbejderes underbevidsthed, afslutter Bo Kønskov.