Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Flere medarbejdere svarer på trivselsundersøgelser, når de sendes ud et par gange om ugen og kun er to-tre spørgsmål, fortæller direktør Bo Kønskov fra Abtion. Foto: Mathias Banke

Trivsel kan ikke måles et par gange om året

Hvis det rent faktisk skal give mening at måle medarbejdernes trivsel, er det ikke nok kigge på øjebliksbilleder af trivslen et par gange om året. I stedet skal den måles kontinuerligt i mindre bidder.

Det giver et langt bedre billede af, hvordan medarbejderne rent faktisk har det, siger direktør Bo Kønskov.

I hans virksomhed, Abtion, bruger de Officevibe til at indsamle data om trivslen et par gange om ugen, og det er der mange fordele ved. Det fortæller direktøren om i dette nyhedsbrev.

I overblikket finder du nyheder fra nogle af byens mest hæderkronede virksomheder, blandt andet Juliana Drivhuse, der ikke længere skal have en Stærmose i direktørstolen.

Du får også kort nyt med nogle af de mindre nyheder fra ugens løb.

God fornøjelse - og tak for at læse med!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Grunden til, at Abtion benytter Officevibe frem for lignende systemer, er pris, siger Bo Kønskov. Foto: Mathias Banke

Abtion måler trivsel flere gange om ugen: - Det er en direkte kanal til dine medarbejderes underbevidsthed

I mange virksomheder bliver trivselsmålinger sendt ud et par gange om året, men det er en fejl, mener Bo Kønskov.

Han er direktør i Abtion, som benytter Officevibe til at sende små spørgeskemaer ud til virksomhedens ansatte et par gange om ugen. Det hjælper ledelsen til at løse problemer, så snart de opstår, og det skaber mere tillid mellem medarbejderne og ledelsen.

Der bliver taget hånd om problemer, inden de vokser sig for store hos Abtion. Virksomheden måler nemlig medarbejdernes trivsel løbende, og det betyder, at direktør Bo Kønskov altid ved, hvis der er udfordringer, han skal tage hånd om.

VÆRKTØJ: Medarbejdernes trivsel bør rangere højt på enhver leders dagsorden, og hvis du skal have et retvisende billede af, hvordan folkene i ens organisation rent faktisk har det, går det ikke at sende store spørgeskemaer ud et par gange om året for at måle medarbejdernes trivsel.

Den erkendelse er Bo Kønskov, direktør hos softwareudviklingshuset Abtion, nået frem til.

- Hvis du kun måler en gang hvert halve år, så kan udefrakommende faktorer påvirke besvarelserne. Du får helt sikker mere negative resultater, hvis folk skal svare på en regnvåd mandag, end hvis det er en solskinsdag lige inden weekenden, pointerer Bo Kønskov.

I stedet får medarbejderne hos Abtion små spørgeskemaer med to-tre spørgsmål flere gange om ugen.

- Idéen med det er, at det er mere overkommeligt at svare på, så svarraten bliver højere, og fordi vi hyppigt sender surveys ud, tager vi hele tiden pulsen på virksomheden, siger Bo Kønskov.

Indsigterne er samtalestartere

Abtion benytter Officevibe til at foretage trivselsmålingerne, men det specifikke program er underordnet.

Det vigtige er, at det automatisk sender spørgeskemaer ud og samler data fra besvarelserne på en måde, der gør svare nemme at arbejde videre med.

Hos Abtion er det sat op, så besvarelserne er inddelt i de forskellige afdelinger og teams, som medarbejderne er en del af - dog med så grove inddelinger, at det er muligt at svare anonymt.

Ud fra besvarelserne kan ledelsen og HR-afdelingen så beslutte, om der er en reel udfordring, der skal tages hånd om.

- Som leder er en af de største fordele, at systemet sørger for, du ikke overser noget. Selv de bittesmå brande, der ikke udvikler meget røg, kan bliver vi opmærksomme på tidligt, siger Bo Kønskov.

Indsigterne, som Officevibe giver, bliver brugt som samtalestarter med medarbejderne.

- Hvis jeg spørger mine medarbejdere "hvordan går det?", vil de fleste nok bare svare, at alt er godt, fordi de ikke kan komme i tanke om noget, eller fordi de går med en følelse, der er svær at sætte ord på. Men ved at stille vidt forskellige spørgsmål og give svarene til en klog algoritme, kan Officevibe oversætte besvarelserne til en stemning, og på den måde kommer vi bedre ind under overfladen. Så har vi konkrete punkter, samtalen kan starte ud fra, og det gælder både samtaler en-til-en eller i grupper, forklarer Bo Kønskov.

Øger tilliden

Når først alle medarbejdere er inde i systemet og er blevet inddelt i de forskellige afdelinger eller lokationer, samler Officevibe automatisk besvarelser ind samt præsenterer dem for ledelsen.

Ud over at være godt for trivslen, fordi du hurtigt bliver opmærksom på udfordringer og problemer, så skaber det også et bedre arbejdsmiljø, når medarbejderne føler, de bliver lyttet til.

- De hyppige spørgsmål og det, at vi har investeret i et værktøj, viser, at vi aktivt engagerer os i hinandens trivsel, og det giver et plus i bogen for virksomhedskulturen.

- Når vi laver initiativer på baggrund af det, vi finder ud af, viser det, at vi tager hånd om tingene, pointerer Bo Kønskov.

Medarbejderne har også mulighed for at tilføje uddybende kommentarer, når de svarer, hvis der er noget, de mener, ledelsen bør tage stilling til.

- Det øger transparensen i virksomheden, at vi har et fælles værktøj, alle bidrager til. Når der så bliver peget på noget, der skal gøres bedre, kan alle se det. Der bliver ikke fejet noget ind under gulvtæppet, i stedet løfter vi gulvtæppet op og siger "se, vi har fundet støv i hjørnerne". Det er med til at skabe tillid, siger Bo Kønskov.

Alle burde gøre det

Derfor er det altafgørende, at du deler den feedback, der kommer ind, og adresserer det åbent.

Men det allervigtigste råd, Bo Kønskov kan give, er, at medarbejderne altid skal have svar på den feedback, de giver. Også selvom det ikke nødvendigvis fører til handling.

- Det kan jo godt være, at du ikke kan gøre noget ved problemet, men så skal du i det mindste sige det. Det vigtige er, at når man afgiver feedback, skal man vide, at nogen i den anden ende ser det, understreger han.

Efter hans mening burde alle virksomheder have en tilgang til at måle medarbejdertrivsel som Abtion.

- Jeg kender mange andre virksomheder, hvor fællesnævneren for deres trivselsmålinger er, at de kommer alt for sjældent, og ofte kommer de simultant for hele virksomheden. Men det giver altså en myriade af problemer, fordi du ikke nødvendigvis rammer dagen, hvor medarbejderne kan komme i tanke om problemer, der skal løses.

- Alle burde etablere det som en kanal i deres virksomhed, for det er en direkte kanal til dine medarbejderes underbevidsthed, afslutter Bo Kønskov.

Nikolaj Stærmose, stopper som direktør i virksomheden Juliana efter otte år på posten. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

Stærmose træder af, Universal Robots rammer under mål, og Meneta vil producere grønt

Her får du et udpluk af de seneste nyheder om virksomheder og regnskaber i Odense.

Du kan få indblik i alle ugens regnskaber på erhvervslivodense.dk.

Familien Stærmose forlader direktionen i Juliana Drivhuse

Nikolaj Stærmose, Juliana Drivhuse, stopper som direktør. Foto: Mathias Banke

Efter 60 år med en Stærmose i direktørstolen hos Juliana Drivhuse, giver Nikolaj Stærmose direktørtitlen videre til en uden for familien 1. maj.

Nikolaj Stærmose fortsætter som ny formand for bestyrelsen, og den plads overtager han efter sin far, Bo Stærmose, der som 75-årig er klar til at gå på pension.

Ny administrerende direktør bliver 50-årige Jesper Vilstrup, Vejle, der kommer fra en stilling som administrerende direktør i Lego House i Billund, skriver Fyens Stiftstidende.

Universal Robots vækst lever ikke op til egne forventninger

Sidste år blev der ikke solgt helt så mange eksemplarer af Universal Robots produkter som forventet. PR-foto: Universal Robots

Selvom Universal Robots fik et overskud før skat på 343 millioner kroner i 2022, levede resultatet ikke op til virksomhedens egne forventninger.

Overskuddet før skat er da også 43 millioner kroner lavere end året inden, på trods af at Universal Robots' omsætning har rundet to milliarder kroner. Det skyldes, at omsætningen voksede mindre end forventet.

- Vi havde gearet os til en højere omsætning og derfor ansat mange mennesker. Selv om vi i august lettede foden fra speederen, endte vi med nogle omkostninger, der i forhold til salget blev højere end ventet, fortæller økonomidirektør Kim Nørgaard Andreasen til Fyens Stiftstidende.

Meneta gør produktionen grøn med fossilfrit stål

Kim Østergaard har været administrerende direktør i Meneta-koncernen siden 2019. Han har en vision om, at Meneta skal være CO2-neutral i 2039. Arkivfoto: Jakob Haugaard Christiansen

Meneta, der producerer komponenter til bremser, har indgået et samarbejde med den svenske stålproducent SSAB om at få leveret fossilfrit stål til brug i produktionen fra 2026.

- Vores mål er at være blandt de første leverandører i bilindustrien til at tilbyde komponenter og materialer med væsentligt reducerede CO2-aftryk til vores kunder verden over, udtaler Kim Østergaard, Meneta Groups administrerende direktør, i en pressemeddelelse.

Du kan læse mere her.

I Fynsk Erhvervs store mødelokale har det store Brendekilde-maleri fået plads på væggen, hvor det ifølge Jytte Reinholdt kommer meget mere til sin ret end i de gamle lokaler på Albani Torv, hvor det hang i en trappeopgang. Foto: Vibeke Volder

Byen rundt på ét minut

Vi ved, du har travlt, så her får du en lynhurtig overflyvning på det, der i øvrigt rører sig i det odenseanske erhvervsliv.
  • Fynsk Erhverv flyttede i nye lokaler ved Cortex Park 1. november, og direktør Jytte Reinholt fortæller om fordelene ved, at interesseorganisationen er flyttet ud af byen til større lokaler til Fyens Stiftstidende.
  • Autosource Group har indgået et samarbejde med tyske Die Autohauskenner, der er en evalueringsportal for bilforhandlere. Evalueringerne baserer sig på Trustpilot-anmeldelser, Google-anmeldelser og så videre, og med partnerskabet vil Autosource Group bringe konceptet til Skandinavien. Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.
  • Puljesæsonen er i gang, og mandag 6. marts åbnede ansøgningerne for SMV:Digital. Den kan virksomheder søge for at få tilskud til digitaliseringsprojekter. Det er den første i en længere række af forskellige puljer, som du kan få et overblik over lige her. Den næste pulje er SMV:Vækstpilot, der åbner for ansøgninger 13. marts. Har du brug for mere viden eller sparring om ansøgninger, kan du tage fat i Erhvervshus Fyn.
  • Hotel Odeon har længe haft fokus på bæredygtighed, og nu har hotellet så fået bevis på det med en såkaldt Green Key-certificering, skriver branchemediet Tursime24.dk.
  • Lokalmediet Otown har indgået et samarbejde med kulturproduktionshuset Dynamo. Samarbejdet skal være med til at give en bedre dækning af byens kulturliv, skriver Otown.