Odense taber tech-firmaer til de større byer: - Talenterne og de gode startups skal synliggøres
Odense har længe brugt så meget gødning på robot-iværksættere, at andre dele af byens iværksættermiljø ikke er så stærkt, som de kunne have været.
I stedet er det København og Aarhus, som mange iværksættere vælger enten ved opstarten, eller når startuppen bliver til en scaleup.
Det mener iværksætter og business-mentor Catharina Christiansen, der selv blev en del af Odenses iværksættermiljø for et år siden.
Udfordringen er dog ikke større, end der kan gøres noget ved den.
- Vi skal have gravet flere startups frem og synliggjort dem. I takt med økosystemet i Odense bliver stærkere, vil flere få lyst til at blive en del af det, siger Catharina Christiansen.
Det kan eksempelvis ske ved, at kommunen og de store virksomheder går sammen om at afholde større events, der er på niveau med TechBBQ i København eller Slush'd i Aarhus.
- Det skal være stort nok til, at de københavnske og aarhusianske økosystemer også deltager. Det er ikke bare for at få iværksætterne til at se byen, men også for at få tech-virksomheder til at spotte talentmassen i Odense og give dem lyst til at starte deres næste filial her. Hvis vi kan rykke flere af de nye, innovative virksomheder til Odense, kommer der mere liv i økosystemet, pointerer Catharina Christiansen.
Læs hele artiklen og få uddybet både udfordringerne og forslagene til løsninger.
ØKOSYSTEM: Det er ikke uden en slagside, at vi i Odense har gjort et stort nummer ud af at have en stærk robotbranche, hvis du spørger Catharina Christiansen.
Hun har siden marts været professionel business mentor i Innofounders hold af mentorer under Innovationsfonden, der hjælper startups landet over med at skalere deres virksomheder gennem et 12-måneders langt forløb. For fem år siden blev hun Innofounders første praktikant, og i den periode var hun også med til at drive iværksætterfællesskabet Wildskab i Herning.
I dag er hun selvstændig i sin rådgivningsvirksomhed Betterment, hvor Innofounder er en af hendes kunder.
Da hun selv blev en del af byens startupøkosystem for et år siden, var det med det samme tydeligt, at hun var havnet i en by, der er verdensklasse på robotteknologi.
- Problemet er, at når man bliver god til en bestemt ting, kan det ske, at man negligerer andre ting, fordi man gerne vil holde momentum i det, der kører godt. Odenses succes med robotterne har gjort, at man ubevidst har fjernet fokus fra de andre nicher inden for techøkosystemet, siger Catharina Christiansen.
Hun har snakket med flere iværksættere, der deler den analyse.
- Tænk hvis ressourcerne, der er brugt på robotbranchen, var allokeret til hele techøkosystemet. Så ville der have været flere aktører, der kunne give tilbage til vækstlaget, så man kunne accelerere det på samme niveau som Aarhus og København. I Odense er det kun sket inden for robotklyngen, uddyber hun.
Nicherne mangler fællesskaber
Problemet med det er, at techstartups søger mod Aarhus eller København ved opstarten, eller når virksomhederne går fra startup til scaleup.
I de større byer er det nemlig muligt at finde fællesskaber, der omhandler lige præcis din startups niche, og du har bedre adgang til erfarne personer, der kan rådgive og inspirere dig.
Det har en selvforstærkende effekt, for når startuppene får succes og vokser fra startup-mærkatet, bliver de boende i byen, så der er samlet endnu mere viden og erfaring dér.
Derfor har mange branchenicher ikke den nødvendige kritiske masse i Odense, der skal til for at etablere deres egne rum.
I de større byer er iværksætterne også bedre til at netværke.
- I København og Aarhus er der sindssygt mange events og et langt større fokus på at netværke over en fredagsøl, og iværksætterne er også virkelig gode til at hive hinanden med rundt til events i de forskellige fællesskaber. Det gør, at der florerer langt mere vidensdelingen i miljøet, pointerer Catharina Christiansen.
Iværksætterånden skal spredes
Det er ikke et spørgsmål om, at Odense er for lille, siger Catharina Christiansen.
Det handler snarere om, at der er opstået en ulighed, der skyldes mange forskellige ting. Eksempelvis var Innovationsfonden ret København-fokuseret indtil for et par år siden, og den slags skævheder på nationalt plan fører med tiden til ulighed.
Det kan dog sagtens rettes ud.
- Vi skal have gravet flere startups frem og synliggjort dem. I takt med at økosystemet i Odense bliver stærkere, vil flere få lyst til at blive en del af det, siger Catharina Christiansen.
Eksempelvis er UCL's og SDU's entrepreneurship-orienterede linjer og forløb vigtige elementer i at styrke økosystemet, men flere netværksarrangementer vil også skabe flere muligheder for, at iværksætterlysten smitter.
- Hvis iværksættere hiver deres venner med 8-16 job med til et event, har de sået det første frø til, at endnu en person tilslutter sig en startup eller får en smag for startup-livet.
Få økosystemerne til Odense
Catharina Christiansen drømmer også om, at man sammen stabler store events på benene i Odense, på niveau med TechBBQ i København eller Slush'd i Aarhus.
Det burde være muligt i en by, der har en central placering, store eventlokaler og gode muligheder for overnatning.
- Det skal være stort nok til, at de københavnske og aarhusianske økosystemer også deltager. Det er ikke bare for at få iværksætterne til at se byen, men også for at få techvirksomheder til at spotte talentmassen i Odense og give dem lyst til at starte deres næste filial her. Hvis vi kan rykke flere af de nye, innovative virksomheder til Odense, kommer der mere liv i økosystemet, siger Catharina Christiansen.
Den opgave bør løftes af både offentlige og private muskler.
- Det vil uundgåeligt blive et samarbejde med kommunen, for jeg kan se, at det fungerer sindssygt godt i København og Aarhus. Det kunne også være nogle af de store virksomheder, der er sprunget ud af Odense, kan spæde til og være sponsorer på events, siger Catharina Christiansen.
Mere samarbejde mellem iværksætter- og kontorfællesskaber med fokus på at understøtte iværksætterne ville også hjælpe. Både når de er nystartede, og når virksomheden vokser til mere end 50 mand.
- Hvis iværksætterne ikke skal få øje på de andre byer undervejs og rykke dertil, skal hele iværksætterrejsen kunne ske i Odense, pointerer Catharina Christiansen.
Platform skal fordele viden
Ved siden af sit arbejde som forretningsudvikler og mentor er Catharina Christiansen også ved at bygge en vidensplatform for iværksættere sammen med Rasmus Grundtvig.
Platformen hedder Foundermentor og kommer til at indeholde videoer om de udfordringer, der går igen i stort set alle startups, og med tiden skal biblioteket også indeholde videoer om specifikke branchenicher.
Videoerne bliver i stil med Mesterlære, men med Catharina Christiansen og hendes netværk af erfarne business mentorer foran kameraet.
Der går stadig nogle måneder, inden Foundermentor er klar til at tilbyde de første videoer - en del af dem gratis - til iværksættere. Men når platformen er klar, håber Catharina Christiansen, at den kan hjælpe iværksættere med at få kvalificeret viden, uden at skulle søge mod enten Aarhus eller København.
- Hvis vi kan få kvalificeret viden i spil på platformen og gøre det tilgængeligt for alle startups i hele landet, er det ikke en forudsætning for succes, at man holder til i de store byer, siger hun.