Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Anita Christoffersen arbejder på et nyt erhvervsnetværk, der blander landbruget og det gængse erhvervsliv. Foto: Mathias Banke

Landbruget og erhvervslivet skal bruge hinanden

Hvornår har du senest været på Det Fynske Dyrskue?

Jeg har ikke selv besøgt det, siden jeg gik i folkeskolen. Det var en udflugt, hvor man så en masse dyr, fik store øjne af de kæmpe maskiner, der blev vist frem, og så brugte vi nogle penge i de forskellige kræmmerboder og det tivoli, der fyldte den ene ende af dyrskuepladsen.

Men boderne og tivoliet hører slet ikke hjemme på pladsen, mener Anita Christoffersen. Hun er dyrskuechef, og hun har store planer for at knytte stærkere bånd mellem landbruget og det gængse erhvervsliv på Fyn, og så vil hun gøre Det Fynske Dyrskue relevant i 2023.

Det fortæller hun meget mere om i dette nyhedsbrev.

God fornøjelse

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
2023 er Anita Christoffersens andet år som dyrskuechef for Det Fynske Dyrskue, og hun har planer, der rækker ud over de tre dages events på Dyrskuepladsen. Foto: Mathias Banke

Erhvervslivet skal til traktortræk med landbruget: Krydsningen skal føre til samarbejde på tværs

Anita Christoffersen, dyrskuechef for Det Fynske Dyrskue, har planer om at etablere et helt nyt erhvervsnetværk i løbet af foråret og sommeren.
 
Idéen bag netværket er at blande landbruget og det gængse erhverv med en forhåbning om, at krydsningen fører til nye muligheder, der ellers ville være gået tabt.

Det Fynske Fyrskue skal ikke bare være et sted, hvor befolkningen stifter bekendtskab med landbruget. Det skal også knyttet bånd mellem erhvervslivet og landbruget gennem et erhvervsnetværk, som dyrskuechef og dyrskuechef Anita Christoffersen står bag.

NYE MULIGHEDER: Mange i Odense har nok en forestilling om Det Fynske Dyrskue som noget, der kun er henvendt børnefamilier og skoleklasser.

Det var også Anita Christoffersens egen forestilling om dyrskuet, inden hun blev spurgt, om hun ville stå i spidsen for det 140 år gamle arrangement som dyrskuechef.

Og jo, dyrskuet har da også en vigtig funktion i at introducere børn og unge til landbrugets forskellige facetter.

Men Anita Christoffersen vil udvide Det Fynske Dyrskues rolle til også at være omdrejningspunktet for en stærkere relation mellem det fynske landbrug og det brede erhvervsliv, og det vil hun gøre ved at etablere et nyt erhvervsnetværk.

- Det gængse erhverv på Fyn er vant til at arbejde i netværk på tværs af brancher, men min opfattelse er, at mange landbrugserhverv ikke er en del af den slags grupper. Vi vil gerne lave en erhvervsgruppe med en krydsning af virksomheder fra landbrugserhverv og det gængse erhvervsliv, så vi kan bygge nogle broer og skabe nye samarbejdsmuligheder, siger Anita Christoffersen.

- Forhåbentligt kan det give nogle relationer, som i sidste ende fører forretning med sig, tilføjer hun.

Traktortræk og høstfest

Anita Christoffersen kommer fra en baggrund med marketing og kommunikation i både fødevarebranchen, bankverden, hos et mediehus og som strategisk konsulent.

- Som dyrskuechef kommer jeg til at skulle bruge alle de kasketter, jeg har haft på gennem min karriere. Man skal have en god forretningsforståelse, evnen til at skabe gode kontakter og netværk, man skal kunne stable events på benene, og man skal forstå markedsføring. Det har hele paletten, og det var det, der tiltalte mig, fortæller Anita Christoffersen.

Det kommer hun også til at trække på, når hun skal forsøge at gøre det nye netværk attraktivt for landbruget.

Hun ser for sig, at netværket mødes til virksomhedsbesøg hos hinanden, og i stedet for sociale arrangementer som koncerter eller fodboldkampe vil netværkets sociale arrangementer have forbindelse til landbruget. De mere legende aktiviteter kunne være at køre på ATV'er sammen eller lave traktortræk, og i stedet for almindelige julefrokoster er det oplagt at holde høstfester.

Netværk og nye relationer

Anita Christoffersen bekendt findes der ikke landbrugsnetværk af sådan en type på Fyn. Dermed er det heller ikke sikkert, at landbruget og det gængse erhvervsliv gider være i netværk med hinanden.

- Det må tiden jo vise, men jeg har svært ved at se, hvorfor de ikke skulle. Jeg tænker, at alle har glæde af at udvide sit netværk og skabe nye relationer, som giver dem muligheder, der ellers ikke lå lige til højbenet, siger Anita Christoffersen, som vil starte netværket op i løbet af foråret og sommeren.

I sidste ende håber hun, at hun ved at blande landmænd og andre erhvervsfolk i ét netværk kan knytte erhvervslivet og dyrskuet tættere sammen.

- Jeg håber på, at der bliver taget imod netværket. Dem i mit eget netværk, jeg har nået at tale med om det indtil videre, er meget begejstrede, afslutter Anita Christoffersen.

Dyrskuechef Anita Christoffersen har gjort sit forarbejde, så hun er i stand til at gøre Det Fynske Dyrskue relevant i 2023. Foto: Mathias Banke

Anita vil bringe dyrskuet ind i nutiden: - Dyrskuet skal finde ud af, hvad der gør det relevant i 2023

Det Fynske Dyrskue har brug for fornyelse, og det er dyrskuechef Anita Christoffersen, der har det overordnede ansvar for det.

Derfor har hun sat ind i hele landbrugserhvervet, hvilket hun ellers aldrig har haft det store kendskab til. Det er nødvendigt, for hun vil gennemføre rebrandingen med respekt for traditionerne.

Hun er nået frem til, at hvis Det Fynske Dyrskue skal være relevant for de besøgende i 2023, må hun skære alt det væk, der ikke har en rød tråd til landbruget.

Det kræver en del arbejde at klæde sig på til at gentænke Det Fynske Dyrskue. Det fortæller Anita Christoffersen, der forsøger at forny det traditionsrige arrangement med respekt for fortiden.

LANDBRUG: Da Anita Christoffersen blev dyrskuechef for Det Fynske Dyrskue sidste år, fulgte der er en vigtig opgave med: At skabe et sundt økonomisk fundament for det traditionsrige arrangement, så det også bliver afholdt i fremtiden.

Med det følger fornyelse. Men inden jobskiftet havde Anita Christoffersen ikke selv besøgt dyrskuet, siden hun var barn, og hele hendes arbejdsliv har foregået langt væk fra landbruget.

Så hvordan fornyer man et dyrskue med 140 år på bagen, når man ikke kender den branche, det er til for?

- Jeg trækker selvfølgelig på mine tidligere erfaringer, men de første måneder var jeg nødt til at vende mange sten, inden jeg kunne begynde at tegne en passende strategi. Jeg har stor respekt for det, der har været her, så jeg kunne ikke bare komme ind og forandre ting med det samme, siger Anita Christoffersen.

Hun skulle med andre ord læse sine lektier, inden hun for alvor kunne gå i gang. I sin research har hun snakket med folk fra landbruget, læst et hav af artikler og har generelt dykket ned i en masse emner, hun ikke kendte før.

Alt sammen med målet om at blive klog på, hvad det egentlig er, landbruget kan.

- Landbruget kan så meget mere end det, de fleste kender til, og det er det, jeg gerne vil have op til overfladen. Som jeg ser det, er det virkelig relevant for forbrugere at få en masse viden om fynske råvarer og fødevarer og vise dem, hvad det er, vi kan på Fyn. Vi har nemlig et virkelig godt landbrug på Fyn, og det skal vi være stolte af, siger Anita Christoffersen.

Landbruget er den røde tråd

Anita Christoffersen har valgt at skære det væk, der ikke har en rød tråd til landbruget. Derfor skal der ikke være forlystelser, og de mange kræmmerboder skal i stedet være boder, der kredser om udeliv.

Tanken er, at det nærmest bliver en slags udelivsmesse, der omfavner havearbejde, jagt, fiskeri, udendørssport og meget andet, der foregår i naturen.

Der vil også være en kokkekonkurrence, som samtidig kan lære de besøgende om fødevarer, og der kommer til at være to scener, hvor der næsten hele tiden sker noget. Det kan være underholdning, men også politiske debatter, der kan være med til at oplyse folk om landbruget, eller talks om, hvordan man gør sin have vild med vilje eller holder høns.

- Jeg drømmer om, at vi kan få en politisk debat på scenen om den grønne omstilling, måske med besøg fra klimaministeren, siger Anita Christoffersen.

- Det vigtigste for mig er at skære alt det væk, som ikke har en relevans for landbruget, og få gjort det attraktivt for andre målgrupper at deltage, understreger hun.

Respekt for fortiden

Anita Christoffersen deler opgaven med at nytænke og rebrande dyrskuet med projekt-koordinator Louise Monrad, sine medarbejdere og frivillige ildsjæle.

Og det er altså nødvendigt, hvis Det Fynske Dyrskue også skal eksistere i fremtiden.

- Det er tydeligt, at dyrskuet generelt har brug for at finde ud af, hvad der gør det relevant i 2023. Landbrugslivet i Danmark har ændret sig meget over årene, så behovet for, hvad dyrskuet skal tilbyde, har også ændret sig, siger Anita Christoffersen.

Hun slår fast, at det ikke handler om at afskaffe gamle traditioner, men tværtimod at få dem til at blomstre op.

- Min vision er at bringe dyrskuet ind i nutiden, så det sigter mod fremtiden, mens jeg værner om fortiden. For den fortid skal vi bestemt have med.

Brian Jakobsen og brødrene Lasse og Rasmus Melbye i virksomhedens lokaler hos Coworking. PR-foto: Customers 1st

Servicepos skifter navn, entreprenørfirma giver underskud, og et overblik over resultaterne i byggebranchen

Her er tre udvalgte historier fra byens erhvervsliv.

Servicepos skifter navn og søger mod udlandet

Iværksættervirksomheden Servicepos skifter navn til Customers 1st.

Det gør virksomheden, som laver kassesystemsoftware, som første trin i virksomhedens planer om at satse mere på udlandet. Mange forstod nemlig ikke, hvad navnet betød, og hvis firmaet skulle rebrandes, gav det mening at gøre det nu.

- Vi kunne sagtens være fortsat med det gamle navn, men det gav mening at ændre det, inden vi satte fokus på at udvide i udlandet, fortæller direktør Brian Jakobsen til Fyens Stiftstidende.

Byggefirmaet leverer et godt og et dårligt resultat

Claus Larsen (til højre) er både medejer og direktør for Larsen og Ibsen-koncernen samt direktør for Hans Jørgensen & Søn. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Det store entreprenørfirma Hans Jørgensen & Søn har leveret et underskud i det seneste regnskab, der dækker 2021/2022.

Underskuddet lyder på 5,8 millioner kroner før skat, og det er et fald på 8,4 millioner kroner. Entreprenørfirmaet er en del af koncernen Larsen og Ibsen Holdning, som også omfatter snedker- og tømrerfirmaet S. Guldfeldt Nielsen.

Den virksomhed klarede sig til gengæld godt og hævede overskuddet fra 16 til 21 millioner kroner i det seneste regnskab.

Læs hele artiklen hos Fyens Stiftstidende.

Stor forskel på resultaterne for Fyns største byggevirksomheder

De gode tider i byggeriet medvirker til, at der ikke er nogen underskud i de store fynske byggevirksomheder. Her fra opførelsen af den store sportssatsning Sports Acadamy Denmark i Odense Idrætspark. Arkivfoto: Simon Trøjgaard Jepsen

Fyens Stiftstidende har lavet en list over de byggevirksomheder på Fyn, der har leveret de bedste resultater i det seneste regnskab.

På henholdsvis anden- og tredjepladsen finder vi de to odenseanske virksomheder AG Gruppen og 5E Holding, som er nogle af byens tunge drenge, når det kommer til store byggeprojekter.

Andre klarer sig dog kun lige igennem med små overskud. Det gælder blandt andet OBH-Gruppen, der med 205 ansatte leverer et resultat på en millioner kroner før skat.

Læs artiklen og se hele listen her.