Eriksen og Wozniacki blev ansigterne på State: - Hvis vi kunne lykkes med det, måtte vi kunne et eller andet
Jon Andersen har skabt en iværksættersucces med sin virksomhed State, der laver sporty energidrikke.
En stor del af succesen skyldes, at det lykkedes virksomheden at overbevise store sportsstjerner som Christian Eriksen og Caroline Wozniacki at blive en del af virksomheden som medejere og ansigter udadtil. Det er dog ikke noget, man bare gør fra den ene dag til den anden.
Da State tidligt i sin levetid søgte investorer, fik de en tidligere landsholdsspiller med i ejerkredsen. Det kendskab gjorde det muligt at få skabt forbindelse til Christian Eriksen.
Efter nogle vellykkede møder købte fodboldstjernen sig ind i virksomheden, og det fornyede States brand. Det kunne virksomheden bruge til at få nye folk i ejerkredsen, blandt andet Caroline Wozniacki, og det fik kun snebolden til at rulle endnu mere.
I dag har State mere end 70 ambassadører, som er med til at sprede ordet om drikken via de sociale medier, og de store stjerner er med til give en masse omtale.
- Værdien af én story med en sportsstjerne kan snildt være hundredtusinder kroner. Her har vi 48 på seks måneder. Det står ikke i en kontrakt, men Christian kan stå inde for produktet, og det samme kan alle vores ambassadører, så nu er der næsten ikke nogen mellem 16 og 25 år i Danmark, som ikke kender vores produkt, siger Jon Andersen.
SPORTSSTJERNER: Energidrikken State er i dag et af landets mest genkendelige brands især blandt unge.
Det krævede dog nogle hårde år at nå dertil, og en stor del af, hvor State er i dag, skyldes medstifter Jon Andersens ihærdighed og succes med at få nogle af landets største sportsstjerner med ombord.
Det fortalte han blandt meget andet om, da han holdt oplæg om sin iværksætterrejse med State i Danske Bank under Odense Iværksætterfestival.
State er en energidrik, som Jon Andersen fik idéen til, da han selv spillede fodbold. Derfor var det fra starten oplagt at arbejde med sportsstjerner i et eller andet omfang.
Tidligt i States levetid, da Jon Andersen ledte efter investorer, lykkedes det blandt andre at få den nu tidligere FCK-spiller Kris Stadsgaard med. Lidt efter tilsluttede fodboldtræneren Jens Bangsbo sig også virksomheden.
- Vi kendte ingen af dem på forhånd. Det var bare at google dem, finde et nummer, ringe op og aftale et møde over en kop kaffe, hvor vi forklarede vores produkt og spurgte, om de ville være med, fortæller Jon Andersen.
Et møde i Monaco
I 2015 kunne State sagtens overbevise sine investorer om at skyde penge i virksomheden, men en stribe af udfordringer med produktionen betød, at salget lod vente på sig.
Det gjorde det endnu mere vigtigt for State at få et kendt ansigt på virksomheden.
- Vi skulle have skabt et brand. Folk kendte os som dem, der lavede en eller ande "powersaft", som de kaldte det, så Kim og jeg var nok ikke så stærkt et brand, som vi ville ønske, vi var. Vi skulle nok have en eller flere med, som kunne løfte fortællingen og blåstemple produktet for alvor, siger Jon Andersen.
Det største og vildeste navn, som Jon Andersen og medstifter Kim Sandal Have kunne komme på, var Christian Eriksen. Ingen af de to kendte ham, men gennem Kris Stadsgaard lykkedes det at få hans nummer.
- Aldrig i mit liv har jeg overvejet en sms så meget, som den jeg skulle sende til Christian Eriksen. Det krævede mange overvejelser bare at skrive et par linjer, for det skulle være spot on, hvis jeg skulle overbevise ham om at være med, fortæller Jon Andersen.
Men det lykkedes, og en af medstifternes venner leverede smagsprøver til Christian Eriksen, som førte til et møde med hans agent i Monaco - en dyr flyvetur for en iværksætter, men samtidig en mulighed, der skulle gribes.
- Det er svært at finde ud af præcis, hvordan man griber det an. Men vi valgte en strategi, hvor vi havde en af vores erfarne medejere med, for han havde en helt anden troværdighed, end jeg havde på det tidspunkt. Hvis han kunne komme med som en part, der forstod sig på virksomhedsdrift, aktionærer og kunne sørge for, det hele blev eksekveret ordentligt, kunne jeg være drømmeren. Det giver et godt miks, siger Jon Andersen.
Nogle måneder efter det første møde med agenten, kom Christian Eriksen med ombord som medejer og ansigtet på State.
Eriksen og Wozniacki er stærk branding
Med Christian Eriksen i ejerkredsen kastede State sig ud i den store lancering af sit produkt i 2016.
Fodboldstjernen blev frontfigur i en marketingkampagne, der bestod af 4500 bannere på busstoppesteder rundt om i landet, og pludselig var State et brand, folk kendte.
Men der skulle mere til end bare en sportsstjerne, hvis de skulle have gang i salget.
- Vi troede, at hvis vi kunne lave en drik, der virker og smager bedre end de andres, komme i butikkerne og få en superstjerne med ombord, måtte det være nok. Men distributionsgamet i butikkerne er så vanvittigt, at det er svært at overskue, så vi havde brug for en distributør, fortæller Jon Andersen.
Han fik lavet en aftale med en distributør, som kunne stå for distributionen med en meget lille margin, da han blev aktionær. Så langt så godt, men State havde også brug for mere kapital, så Jon Andersen gik i gang med at søge efter investorer igen.
Det er i denne omgang, at State fik Caroline Wozniacki som medejer i 2017. Med to store sportsstjerner i ryggen lykkedes det State at finde de investorer, der var brug for.
- Businesscasen havde stadig ikke vist sit værd, men de købte ind på vores produkt og os som mennesker, og hvis vi kunne lykkes med at få Caroline Wozniacki og Christian Eriksen med som medejere i sit firma uden at kende dem, måtte vi kunne et eller andet, tænkte de, siger Jon Andersen.
Sportsstjernernes effekt på brandingen betød også, at medierne pludselig stod i kø for at skrive om State.
- Ingen vil skrive om en lokal virksomhed, der har lavet 300.000 på bunden, for det er ikke vildt i sig selv, men hvis to sportsstjerner har lavet noget, er det interessant nok til at blive nævnt overalt. Så da vi lavede 60.000 kroner i overskud, kom det på forsiden af flere store medier, fortæller Jon Andersen.
Scouting system
Da de første stjerner var med om bord, gik det nemmere med de efterfølgende, og i dag har State mere end 70 ambassadører i forskellige sportsgrene.
Reklameværdien i at have store stjerner i folden skal man heller ikke kimse ad. Gennem Christian Eriksen, Caroline Wozniacki,den unge tenniskomet Holger Rune og alle de andre ambassadører har State forbindelse til over 13 millioner følgere på de sociale medier. Når Christian Eriksen laver et opslag, bliver det set af op mod 1,5 millioner brugere alene på Instagram.
Alene i de første seks måneder af 2022 lavede Christian Eriksen 48 stories på Instagram med State.
- Værdien af én story med en sportsstjerne kan snildt være hundredtusinder kroner. Her har vi 48 på seks måneder. Det står ikke i en kontrakt, men Christian kan stå inde for produktet, og det samme kan alle vores ambassadører, så nu er der næsten ikke nogen mellem 16 og 25 år i Danmark, som ikke kender vores produkt, siger Jon Andersen.
Timing er også et vigtigt element. Wozniacki havde været ude med en skade i længere tid, da hun skrev kontrakt med State, men et år efter vandt hun en Grand Slam titel og lå nummer ét på verdensranglisten.
På samme måde har Jon Andersen været ude i god tid med at få Holger Rune med. Allerede i 2017 havde han fået øje på den unge tennisspiller, men State var ikke et sted, hvor virksomheden kunne få tennisspilleren med.
Da han for alvor begyndte at skyde op ad ranglisterne sidste år, rykkede Jon Andersen for at få ham med. Kontrakten blev underskrevet, da Holger Rune lå nummer 103 på verdensranglisten, og i dag er han nummer 10.
- For os kræver det en slags internt scouting-system, så vi kan holde øje med, hvem der er på vej op. Er man tidligt i virksomhedens levetid, kan det være svært at konkurrere om de helt store stjerner, så der skal man kunne spotte dem, før de bliver for dyre, pointerer Jon Andersen.