Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Jakob Junker Jeppesen, stifter af MyEpi. Foto: Mathias Banke

Epilepsi holder ikke Jakob Junker Jeppesen tilbage - tværtimod

Da jeg blev spurgt, om jeg ikke ville skrive en historie om iværksætteren Jakob Junker Jeppesen og hans virksomhed, Myepi, vidste jeg udmærket godt, hvem han var.

Han gjorde sig nemlig bemærket flere gange under iværksætterfestivalen i november med en ægte iværksætterenergi. Den slags energi, der kan få en ung mand i starten af 20'erne til at forlade de trykke rammer i Nordjylland for at jagte iværksætterdrømmen 300 kilometer væk i Odense.

I dette nyhedsbrev fortæller han om sin rejse, og hvordan hans egen epilepsi driver ham som iværksætter.

Brian Johannsen fra At Turde FM er også tilbage med endnu en podcast, denne gang med OB's kommercielle chef, Jack Jørgensen. Den kan du lytte til, ligesom du får det sædvanlige overblik med historier fra byens erhvervsliv.

Tak for at læse med - og god weekend!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Jakob Junker Jeppesen er snart klar til at launche sin app, der skal give tryghed til folk med epilepsi og deres pårørende. Derfor har Myepi lige nu gang i en crowdfundingkampagne. Foto: Mathias Banke

Jakob rejste 300 kilometer for iværksætterdrømmen: - Det er mere en livsstil end et arbejde

22-årige Jakob Junker Jeppesens iværksætterrejse har taget ham hele vejen fra Nordjylland til Odense. Hans mission: At skabe tryghed for epileptikere og deres pårørende med appen Myepi.
 
Når først et anfald har fundet sted, er det nemlig svært ikke konstant at være bekymret for, hvornår det næste mon rammer. Det kender Jakob Junker Jeppesen kun alt for godt, for han er selv epileptiker - men det er bare ekstra brænde på den ild, der driver ham.

Jakob Junker Jeppesens iværksættertrang er drevet af et ønske om at gøre livet lettere for folk med epilepsi og deres familier, hvilket inkluderer ham selv.

DRIVE: 22-årige Jakob Junker Jeppesens iværksætterrejse har taget sit afsæt i hans egne udfordringer.

I 2017 blev han selv diagnosticeret med epilepsi, og med ét blev tilværelsen markant ændret for både ham selv og hans familie. Det første anfald sendte Jakob på sygehuset, og efter episoden var bekymringen for, hvornår det næste anfald kunne ramme, konstant.

Situationen affødte den idé, der nu er blevet til Myepi: En app, der i sin essens overvåger og kortlægger brugerens epilepsianfald. Det giver vished og tryghed til både den ramte og hans eller hendes familie, og det kan være et værdifuldt værktøj i lægernes arbejde med epilepsipatienter.

Samme år, som Jakob fik epilepsi-diganosen, blev der tændt en iværksætterild i ham af Jesper Buch. Den velkendte "løves" historie om, hvordan en hunger efter pizza voksede sig til det verdenskendte takeaway-imperium Just Eat, inspirerede Jakob til at ville gå samme vej.

Det fik han chancen for i slutningen af gymnasiet, hvor han valgte at arbejde videre med Myepi, der startede som et skoleprojekt.

- Efter gymnasiet stod jeg ved en skillevej: Skulle jeg vælge den traditionelle universitetsuddannelse, eller skulle jeg jagte iværksætteriet? Jeg valgte selvfølgelig iværksætteriet, selvom mange omkring mig nok forventede, at jeg tog en universitetsuddannelse, fortæller Jakob Junker Jeppesen.

Fra Frederikshavn til Odense

Startuppen har været gennem acceleratorprogrammet Beyond Beta, og da Jakob på et tidspunkt manglede en udvikler til at videreudvikle appen, kontaktede han Steffen Engsig Aagaard, som han kom i kontakt med i den spæde start af Myepi

Aagaard er direktør for app-udviklingsbureauet Little Giants, der holder til på Odense Havn.

- Jeg ringede til Steffen og sagde, at jeg står i den her lidt trælse situation, at jeg ikke har nogen til at varetage udviklingen, og om han kunne hjælpe mig på en eller anden måde? "Kender du nogen, som der kan udvikle?" spurgte jeg. Så blev der helt stille i telefonen, og så sagde han "Ja, Jacob, det er jo ligesom det, vi gør til dagligt". Lang historie kort, så blev de fire ejere af Little Giants medejere af Myepi, fortæller Jakob Junker Jeppesen.

I den proces blev han spurgt, om ikke han skulle flytte virksomheden - og hele sin tilværelse - fra Frederikshavn i Nordjylland til Odense. For hvis Myepi skulle blive en succes, var det nødvendigt at være et sted med et aktivt iværksættermiljø, hvor Jakob Junker Jeppesen kunne udvikle virksomheden, sit netværk og sig selv. I to måneder sparede han op, så han kunne foretage den 300 kilometer lange flytning til Odense.

I dag driver han virksomheden fra Little Giants lokaler på havnen

Bekymringen er konstant

Treethalvt år er gået siden Jakobs seneste epilepsianfald.

- Under anfaldet trak jeg ikke vejret optimalt i syv minutter og var tæt på ikke at ville kunne sidde her i dag. Jeg føler mig megaheldig over, at jeg har været fri for anfald i over tre år, men jeg ved, at der er mange andre mennesker, der ikke er lige så heldige, siger Jakob Junker Jeppesen.

I Danmark er cirka 55.000 personer diagnosticeret med epilepsi, og hvert år bliver op mod 4.000 diagnosticeret med sygdommen.

- Det giver bare mening for mig at arbejde med det her, og det er slet ikke svært for mig at stå op klokken 5:30 og arbejde mange timer om dagen. Det er mere en livsstil end et arbejde, og mit hoved står aldrig stille. Jeg tænker altid på, hvad jeg kan gøre for at forbedre virksomheden, hvordan jeg skal gribe den næste situationen an, eller hvordan jeg skal slukke den næste ildebrand.

- Det er ikke for alle, men hvis man virkelig brænder for iværksætteri og har en passion for at gøre en forskel for andre mennesker, så mener jeg bare, at man skylder sig selv at give fuld smadder som iværksætter, siger Jakob Junker Jeppesen.

Myepi-appen er lavet til Apples smartwatch-modeller, og den gør uret i stand til at detektere epileptiske krampeanfald. Under den slags anfald kan den ramte ikke tage vare på sig selv, så sekunder efter, anfaldet opfanges, ringer appen til den ramtes kontaktpersoner og sender en besked med GPS-lokationen.

- Vi sælger en tryghed til de personer, som lever med epilepsi hver dag, og deres familier, for det er konstant en bekymring. Selvom det er over tre år siden, jeg har haft et anfald, så sidder min mor jo i Frederikshavn og er nervøs for, om jeg får et anfald. Der kan vores app hjælpe med at give peace of mind, forklarer Jakob Junker Jeppesen.

Anfaldet bliver også noteret i en anfaldskalender, hvor man kan indtaste relevant information, og det gør epileptikeren i stand til at gøre rede for sin anfaldshistorik over længere perioder, og det effektiviserer lægekonsultationer og giver lægen et mere præcist billede af sin patient.

Vil gå forrest

Lige nu bliver der udviklet på livet løs i virksomheden, og Jakob Junker Jeppesen forventer at kunne udgive version 1.0 af Myepi i løbet af første kvartal - altså lige om lidt.

Med tiden håber Jakob Junker Jeppesen, at Myepi kan blive en fast del af landets sundhedspersonales værktøjskasse, og han har også et ønske om på et tidspunkt at etablere en velgørenhedsorganisation inspireret af Coolshop-stifter Jacob Risgaards velgørenhedsfond Cool United.

- Vi vil gerne være frontfigurer i kampen om at kurere epilepsi. Det er vi ved at blive lige nu ved at etablere Epi United, som er en velgørenhedsorganisation, der skal støtte almennyttige formål udelukkende med fokus på epilepsi, fortæller Jakob Junker Jeppesen.

Han mener ikke, der bliver gjort nok ved epilepsi taget sygdommens forekomst i betragtning.

- Det er en af de mest forekomne neurologiske lidelse i verden, så jeg synes ikke, det er godt nok, at der ikke er mere fokus på det. Jeg er sikker på, at jeg kan gøre en forskel, så jeg gør alt, hvad jeg kan, for at have en positiv effekt og gøre det bedre, siger Jakob Junker Jeppesen.

Jack Jørgensen, kommerciel chef i OB, deler guldkorn ud i At Turde FMs nyeste episode. Arkivfoto: Michael Bager

At Turde FM: OB fik succes ved at fokusere på segmentering og behov

OB's kommercielle chef fortæller, hvordan klubben vendte en negativ udvikling.

Lige meget, om du interesserer dig for fodbold eller ej, så er der nok noget at lære af Brian Johannsens samtale med OB's kommercielle chef, Jack Jørgensen, i podcasten At Turde FM.

Jack Jørgensen fortæller nemlig, hvordan han og klubben er lykkedes med at vende en nedadgående spiral ved at holde et kompromisløst fokus på målgruppen.

Du kan lytte til afsnittet lige her:

Nature Energy giver bonus, Rosener stopper som formand, og Mastercard-chef træder ud af bestyrelse

Her får du et udpluk af de seneste nyheder om virksomheder og regnskaber i Odense.

Du kan få indblik i alle ugens regnskaber på erhvervslivodense.dk.

Salget af Nature Energy udløser bonus til medarbejderne

Ole Hvelplund (tv). Nature Energy Nordfyn er i fuld gang med at udvide deres biogasanlæg mellem Særslev og Bogense. Foto: Michael Bager

Salget af Nature Energy Biogas til Shell, der netop er blevet effektueret, udløser en bonus til de 300 ansatte i virksomheden.

- Jeg vil ikke sige, hvor meget de får, men jeg kan sige så meget, at det er et tocifret millionbeløb, de skal dele. Så det er noget, der kan mærkes, siger direktør Ole Hvelplund til Fyens Stiftstidende og bekræfter, at beløbet er i kroner.

Beløbet bliver delt lige mellem alle de ansatte, så de kan se frem til en bonus på mellem 33.000 kroner og 330.000 kroner - dog tættere på førstnævnte end sidstnævnte, understreger direktøren.

Jesper Rosener takker af som bøf-formand

Jesper Rosener har forladt sin post. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Jesper Rosener træder af som formand for restaurantkæden Jensens Bøfhus. Næstformanden Christian Pagaard Junker overtager pladsen for bordenden.

Rosener blev bestyrelsesformand i 2018, da kæden igangsatte en turnaround af forretningen. Den afgående formand forklarer sit valg med, at timingen passer nu, fordi kæden har været gennem nogle slidsomme år.

- At det er lige nu, er mit valg, og det er et valg, som jeg har truffet ud fra nogle vurderinger, jeg har lavet sammen med Christian (Pagaard Junker, red.), og som jeg har lavet sammen med ejerne, forklarer Jesper Rosener til Fyens Stiftstidende og kalder formandsskiftet "udramatisk".

Cardlays bestyrelse er blevet en Mastercard-chef fattigere

Tidligere chef for Mastercard i Europa, Javier Perez, blev annonceret som en meget stor styrkelse af Cardlays bestyrelse, da han kom til. Nu er hans opgave væk, og han har forladt virksomhedens ledelse, men han er stadig aktionær. Privatfoto

Da amerikaneren Javier Perez trådte ind i bestyrelsen hos virksomheden Cardlay og købte en ejerandel, skabte det stor begejstring. Med sin baggrund som chef hos Mastercard var Perez indgangen til det nordamerikanske marked, men efter lige under to år med bestyrelsesposten er Perez trådt ud.

Ifølge stifter og direktør Jørgen Christian Juul skyldes afgangen, at strategien er en helt anden i dag end for to år siden. Dengang handlede det om vækst og markedsudvidelse, men i dag er der mere fokus på først at skabe en forretningen, der kan tjene penge, og så må væksten komme senere.

Dermed er planerne om at indtage det amerikanske marked udskudt, og derfor giver det mest mening, at Javier Perez træder ud af bestyrelsen. Han ejer dog fortsat en del af virksomheden og hjælper stadig til med rådgivning, siger direktøren til Fyens Stiftstidende.

Byen rundt på ét minut

Vi ved, du har travlt, så her får du en lynhurtig overflyvning på det, der i øvrigt rører sig i det odenseanske erhvervsliv.
  • Jensen Bøfhus var i krise i 2017, og flere velhavende familier gik derfor sammen om at redde kæden. Det seneste år dog været meget hårdt for kæden, og i den seneste omgang kapitalrejsning var kun to familier med. Hans Bøgh-Sørensen, der ejer Orifarm, har dermed trukket sig med begrundelsen, at familieformuen ikke havde likviditet til at investere penge i kæden, siger han til Fyens Stiftstidende.
  • Morningtrain, der er et digitalt bureau, kommer gennem 2022 med et fald i overskuddet før skat fra 4,7 millioner kroner til 3,1 millioner kroner. Ifølge ledelsesberetningen skyldes det en større organisationsudvikling, der skal forstærke virksomhedens position på markedet, men som nok også vil påvirke resultatet for 2023 negativt.
  • Ragnar Ure og Juveler A/S kommer gennem det seneste regnskabsår med de næstbedste resultat i virksomhedens historie med et overskud på 12,5 millioner kroner før skat for 21/22. Det resultat er kun overgået af året inden.
  • Gro er gået den modsatte vej end de fleste, for i 2017 skete salget af virksomhedens børnetøj gennem en webshop, inden stifter Anette Nordrup for tre år siden også etablerede en fysisk butik. Du kan læse hendes historie hos Fyens Stiftstidende.