Jakob rejste 300 kilometer for iværksætterdrømmen: - Det er mere en livsstil end et arbejde
22-årige Jakob Junker Jeppesens iværksætterrejse har taget ham hele vejen fra Nordjylland til Odense. Hans mission: At skabe tryghed for epileptikere og deres pårørende med appen Myepi.
Når først et anfald har fundet sted, er det nemlig svært ikke konstant at være bekymret for, hvornår det næste mon rammer. Det kender Jakob Junker Jeppesen kun alt for godt, for han er selv epileptiker - men det er bare ekstra brænde på den ild, der driver ham.
DRIVE: 22-årige Jakob Junker Jeppesens iværksætterrejse har taget sit afsæt i hans egne udfordringer.
I 2017 blev han selv diagnosticeret med epilepsi, og med ét blev tilværelsen markant ændret for både ham selv og hans familie. Det første anfald sendte Jakob på sygehuset, og efter episoden var bekymringen for, hvornår det næste anfald kunne ramme, konstant.
Situationen affødte den idé, der nu er blevet til Myepi: En app, der i sin essens overvåger og kortlægger brugerens epilepsianfald. Det giver vished og tryghed til både den ramte og hans eller hendes familie, og det kan være et værdifuldt værktøj i lægernes arbejde med epilepsipatienter.
Samme år, som Jakob fik epilepsi-diganosen, blev der tændt en iværksætterild i ham af Jesper Buch. Den velkendte "løves" historie om, hvordan en hunger efter pizza voksede sig til det verdenskendte takeaway-imperium Just Eat, inspirerede Jakob til at ville gå samme vej.
Det fik han chancen for i slutningen af gymnasiet, hvor han valgte at arbejde videre med Myepi, der startede som et skoleprojekt.
- Efter gymnasiet stod jeg ved en skillevej: Skulle jeg vælge den traditionelle universitetsuddannelse, eller skulle jeg jagte iværksætteriet? Jeg valgte selvfølgelig iværksætteriet, selvom mange omkring mig nok forventede, at jeg tog en universitetsuddannelse, fortæller Jakob Junker Jeppesen.
Fra Frederikshavn til Odense
Startuppen har været gennem acceleratorprogrammet Beyond Beta, og da Jakob på et tidspunkt manglede en udvikler til at videreudvikle appen, kontaktede han Steffen Engsig Aagaard, som han kom i kontakt med i den spæde start af Myepi
Aagaard er direktør for app-udviklingsbureauet Little Giants, der holder til på Odense Havn.
- Jeg ringede til Steffen og sagde, at jeg står i den her lidt trælse situation, at jeg ikke har nogen til at varetage udviklingen, og om han kunne hjælpe mig på en eller anden måde? "Kender du nogen, som der kan udvikle?" spurgte jeg. Så blev der helt stille i telefonen, og så sagde han "Ja, Jacob, det er jo ligesom det, vi gør til dagligt". Lang historie kort, så blev de fire ejere af Little Giants medejere af Myepi, fortæller Jakob Junker Jeppesen.
I den proces blev han spurgt, om ikke han skulle flytte virksomheden - og hele sin tilværelse - fra Frederikshavn i Nordjylland til Odense. For hvis Myepi skulle blive en succes, var det nødvendigt at være et sted med et aktivt iværksættermiljø, hvor Jakob Junker Jeppesen kunne udvikle virksomheden, sit netværk og sig selv. I to måneder sparede han op, så han kunne foretage den 300 kilometer lange flytning til Odense.
I dag driver han virksomheden fra Little Giants lokaler på havnen
Bekymringen er konstant
Treethalvt år er gået siden Jakobs seneste epilepsianfald.
- Under anfaldet trak jeg ikke vejret optimalt i syv minutter og var tæt på ikke at ville kunne sidde her i dag. Jeg føler mig megaheldig over, at jeg har været fri for anfald i over tre år, men jeg ved, at der er mange andre mennesker, der ikke er lige så heldige, siger Jakob Junker Jeppesen.
I Danmark er cirka 55.000 personer diagnosticeret med epilepsi, og hvert år bliver op mod 4.000 diagnosticeret med sygdommen.
- Det giver bare mening for mig at arbejde med det her, og det er slet ikke svært for mig at stå op klokken 5:30 og arbejde mange timer om dagen. Det er mere en livsstil end et arbejde, og mit hoved står aldrig stille. Jeg tænker altid på, hvad jeg kan gøre for at forbedre virksomheden, hvordan jeg skal gribe den næste situationen an, eller hvordan jeg skal slukke den næste ildebrand.
- Det er ikke for alle, men hvis man virkelig brænder for iværksætteri og har en passion for at gøre en forskel for andre mennesker, så mener jeg bare, at man skylder sig selv at give fuld smadder som iværksætter, siger Jakob Junker Jeppesen.
Myepi-appen er lavet til Apples smartwatch-modeller, og den gør uret i stand til at detektere epileptiske krampeanfald. Under den slags anfald kan den ramte ikke tage vare på sig selv, så sekunder efter, anfaldet opfanges, ringer appen til den ramtes kontaktpersoner og sender en besked med GPS-lokationen.
- Vi sælger en tryghed til de personer, som lever med epilepsi hver dag, og deres familier, for det er konstant en bekymring. Selvom det er over tre år siden, jeg har haft et anfald, så sidder min mor jo i Frederikshavn og er nervøs for, om jeg får et anfald. Der kan vores app hjælpe med at give peace of mind, forklarer Jakob Junker Jeppesen.
Anfaldet bliver også noteret i en anfaldskalender, hvor man kan indtaste relevant information, og det gør epileptikeren i stand til at gøre rede for sin anfaldshistorik over længere perioder, og det effektiviserer lægekonsultationer og giver lægen et mere præcist billede af sin patient.
Vil gå forrest
Lige nu bliver der udviklet på livet løs i virksomheden, og Jakob Junker Jeppesen forventer at kunne udgive version 1.0 af Myepi i løbet af første kvartal - altså lige om lidt.
Med tiden håber Jakob Junker Jeppesen, at Myepi kan blive en fast del af landets sundhedspersonales værktøjskasse, og han har også et ønske om på et tidspunkt at etablere en velgørenhedsorganisation inspireret af Coolshop-stifter Jacob Risgaards velgørenhedsfond Cool United.
- Vi vil gerne være frontfigurer i kampen om at kurere epilepsi. Det er vi ved at blive lige nu ved at etablere Epi United, som er en velgørenhedsorganisation, der skal støtte almennyttige formål udelukkende med fokus på epilepsi, fortæller Jakob Junker Jeppesen.
Han mener ikke, der bliver gjort nok ved epilepsi taget sygdommens forekomst i betragtning.
- Det er en af de mest forekomne neurologiske lidelse i verden, så jeg synes ikke, det er godt nok, at der ikke er mere fokus på det. Jeg er sikker på, at jeg kan gøre en forskel, så jeg gør alt, hvad jeg kan, for at have en positiv effekt og gøre det bedre, siger Jakob Junker Jeppesen.