Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Fyrværkeri skyder det nye år ind. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

"Bestig et bjerg" og andre nytårsforsæt for 2023

Godt nytår!

Når kalenderåret skifter, har vi tradition for både at gøre status over det forgangne år og se frem mod det kommende. På en måde er det lidt arbitrært, for tavlen bliver jo ikke hvisket ren ved årsskiftet, og hvad der måske gjorde 2022 til et hårdt år, er ikke bare forsvundet ud i ingenting.

Men det udløser bare noget i os, når december bliver til januar. Og selvom en del nok helst bare vil glemme 2022, er der også gode ting, vi kan tage med fra året. Ting som ny viden og vigtig lærdom, der kan være med til at gøre 2023 til et godt år på både det personlige og erhvervsmæssige plan.

Den slags pointer kan give inspiration til andre, og derfor har vi spurgt fem af byens erhvervsprofiler, hvad de tager med sig fra 2022, og hvad deres ambitioner for 2023 er.

I dette nyhedsbrev kan du derfor læse nytårsforsæt fra Anne Dyrehauge, CEO hos Media City OdenseKarsten Madsen, CEO hos MorningscorePoul Strandmark, formand for DI FynThomas Visti, investor og ejer af Visti Unlimited, samt Susan Nørgaard, CEO hos Tanken 16.

For eksempel har Susan Nørgaard planer om at stå på toppen af Kilimanjaro, inden måneden er omme.

Tak fordi du læser med!

Bliv abonnent på Erhvervsliv Odense

  • Hvis du ikke allerede er abonnent på Erhvervsliv Odense, vil vi gerne have dig med på holdet.
  • Skriv til salg@erhvervslivodense.dk, så finder vi en løsning, der passer til dig og din virksomhed. Eller køb din egen direkte adgang her.
  • Følg med på Linkedin, hvor vi løbende deler vores historier. 
Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Anne Dyrehauge, Thomas Visti og Poul Strandmark er tre af de fem erhvervsprofiler, som deler deres nytårsforsæt her. Collage: Simon Trøjgaard Jepsen/Michael Bage/PR-foto

Ledernes nytårsforsæt: I 2023 skal der lyttes mere til mavefornemmelsen

FREMTIDEN: Som bekendt er intet så skidt, at det ikke er godt for noget.

Det kan man også sige om 2022, som under overskrifter som krig i Ukraine, høj inflation, dyr energi og usikre fremtidsudsigter har været et dårligt år, i hvert fald når vi ser på hele året i helikopterperspektiv.

Men det betyder ikke, at 2022 bare skal kyles i glemmebogen. Nok verdenssituationen til tider har været svær at navigere i, men den slags modvind har det med at kaste dyrebare lektier af sig. Lektier såsom at lytte til sin mavefornemmelse og at omringe sig selv med det rigtige team.

Det er nogle af de pointer, som fem af byens erhvervsprofiler fremhæver herunder som det, de tager med sig fra 2022, og som kan være med til at forme det kommende år.

Anne Dyrehauge, CEO hos Media City Odense

Anne Dyrehauge, CEO hos Media City Odense. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Hvad er den vigtigste læring, du tager med dig fra 2022?

2022 har været et lærerigt år på rigtig mange måder. Vi fandt ud af, hvor meget vi kan løfte sammen, og især også hvor vigtigt det er, at vi altid er omstillingsparate.

Et konkret eksempel, fra året der gik, er da vores venue, til vores første MediaTech Festival gik konkurs to uger før showstart. Det gjorde, at vi fik rigtig travlt med en masse praktiske udfordringer på et tidspunkt, hvor vi i forvejen var spændt for. Alle tog dog udfordringen med ro, og vi fik derfor løst problemerne ét ad gangen, indtil vi til sidst stod med et fantastisk event, som gik over al forventning.

Så den vigtigste læring for mig i år er uden tvivl at være omstillingsparat og løsningsorienteret. Det er helt afgørende egenskaber, som kun er blevet mere præsent med corona, krig og kriser, der står i kø i dagens Danmark.

Hvilke planer har du for Media City Odense i 2023?

Vi skal fortsætte vores vækst med nye, stærke medlemmer og partnere. Derudover skal vi arbejde videre med vores byggeprojekt ved TV 2 Kvægtorvet, hvor vi har en vision om at skabe en fysisk medieby, der vil samle medie-, kommunikations-, marketing-, produktions- og tech-virksomheder under ét tag.

MCO (Media City Odense, red.) MediaTech Festival kommer naturligvis også igen den 31. maj – 1. juni 2023, så lige nu bliver der arbejdet intenst med at strikke et stærkt program sammen. Og så har vi planer om at lancere MCO Academy, der er efteruddannelse, vi skaber i samarbejde med branchen til gavn for hinanden. Projektet har været længe undervejs, og vi glæder os til at fortælle meget mere om det, når vi har de første forløb klar i løbet af foråret.

Hvordan vil du gerne udvikle dig personligt i 2023?

Jeg er uddannet journalist. Igennem årene på TV 2 og senest MCO har jeg har tillært mig mange nye kompetencer igennem vidensdeling med dygtige kollegaer og samarbejdspartnere.

I 2023 vil jeg dog også gerne bygge på min faglighed via regulær efteruddannelse af en eller anden art. Hvilken og hvor meget ved jeg endnu ikke, men det skal ske på en måde, så Media City Odense får direkte udbytte, da der ikke er hænder nok i vores organisation til, at jeg fjerner fokus.

Personligt vil jeg også gerne finde mere tid til træning og de mennesker, der står mig nært. Jeg tror meget på, at vi har brug for balance i tilværelsen for at excellere og være den bedste version af os selv på jobbet.

Karsten Madsen, CEO hos Morningscore

Karsten Madsen, CEO hos Morningscore. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Hvad er den vigtigste læring, du tager med dig fra 2022?

At markedsvilkår kan ændre sig lynhurtigt. Det er vi vidst mange, der har oplevet i år.

Jeg lytter ikke længere så meget til andres råd. Især hvis den kommer anmassende. Hvis du ikke har bygget en virksomhed op i samme branche og prisleje som mig, så vurderer jeg dine råd ud fra det filter. Jeg har lyttet for meget og fulgt min mavefornemmelse for lidt i første halvdel af 2022.

Hvilke planer har du for Morningscore i 2023?

2023 overskriften er "We want to break free".

Vi skal ramme "cash flow positive". Altså større indtjening end udgifter. Og vi er derfor på vej ud af en situation, hvor vi er afhængig af kapital for at kunne vokse. En stor milepæl for en virksomhed som vores.

Hvad er dine personlige ambitioner for 2023?

Jeg har efterhånden fundet balancen i min rejse mellem Odense og Amsterdam, hvor jeg nu har boet i et år. Jeg er i Odense en uge om måneden. Når 2023 er slut, vil jeg kunne tale basal hollandsk og have opnået et netværk i Amsterdam.

Jeg er ikke på vej væk fra Odense, og vores HQ er her, det rykker vi ikke ved. Men jeg skal have en fod plantet i hver lejr.

Poul Strandmark, formand for DI Fyn

Poul Strandmark, formand for DI Fyn og CEO hos Bluepack i Odense. PR-foto

Hvad er den vigtigste læring, du tager med dig fra 2022?

Jeg har i flere år arbejdet med mig selv om ikke at beskæftige mig med bekymringer. Et efterhånden langt liv har lært mig, at +95 procent af de bekymringer, man gør sig, ikke bliver til noget. Dette vil jeg fortsat forsøge at blive bedre til.

Storm P. sagde det meget godt: Er du i godt humør, er det din egen skyld – for der er nok at bekymre sig over.

Hvilke planer har du for DI Fyn i 2023?

Et af DI Fyns største mål er, at de fynske virksomheder får adgang til de medarbejdere, de har brug for - ikke mindst faglærte og specialiserede medarbejdere, som er forudsætningen for, at vi kan opfylde Danmarks ambitiøse klimamål. I den forbindelse vil vi presse på for, at flere får en faglært uddannelse, at det bliver endnu mere attraktivt at bo og arbejde på Fyn, og at erhvervsvenligheden kommer i top.

Virksomhederne tager et kæmpe ansvar på uddannelsesområdet. De seneste tal viser, at 7.300 lærlinge og elever er i sving på en fynsk virksomhed, det er 1.500 flere end før corona, og den udvikling skal fortsætte i det nye år. Obligatorisk erhvervspraktik for store elever i de fynske skoler og flere partnerskabsaftaler mellem DI og kommunerne, hvor vi giver den en skalle for at få flere unge og lidt ældre til at interessere sig for en erhvervsuddannelse, er derfor et af DI Fyns store mål i 2023.

Men vi kan ikke gøre det alene. Mit største ønske for det nye år er at bevare og meget gerne udvide dialogen og relationen til vores samarbejdspartnere, så vi sammen kan skabe de bedste forhold for vores både små og store virksomheder overalt på Fyn. Sunde konkurrencedygtige virksomheder med dygtige medarbejdere er forudsætningen for, at der bliver skabt vækst og arbejdspladser lokalt, og at der er råd til velfærd som f.eks. gode daginstitutioner, skoler, ældrepleje, kommunale veje, offentlig transport osv.

De fleste af målene kan vi kun opnå i samarbejde med vores mange gode samarbejdspartnere, blandt andet kommunerne, erhvervsskoler, uddannelsesinstitutioner, lokal- og folketingspolitikere, fagbevægelsen, organisationer, erhvervsråd og en masse andre.

Hvad er dine personlige ambitioner for 2023?

Personligt har jeg besluttet, at min arbejdsdag skal fylde mindre - forhåbentligt til gavn for mit golfspil. Året starter med, at jeg skal have skiftet det ene knæ til et kunstig knæ, og det vil kræve intensiv og organiseret genoptræning.

Som formand for DI Fyn er det min ambition fortsat at pleje de gode relationer til vores mange samarbejdspartnere og at inspirere til medlemsmøder og andre arrangementer, der kan skabe bedre forhold for vores mange medlemsvirksomheder til gavn for hele Fyn.

Foreløbigt er DI Fyns Erhvervstræf 2023 i kalenderen. Det foregår den 10. maj på Stutteri Ask A/S i Martofte, og vi håber på stor tilslutning fra både medlemmer, politikere og andre samarbejdspartnere.

Thomas Visti, investor og ejer af Visti Unlimited

Thomas Visti, investor og ejer af Visti Unlimited. Foto: Michael Bager

Hvad er den vigtigste læring, du tager med dig fra 2022?

Det kan lyde meget banalt, men det er at huske at lytte til min mavefornemmelse og så eksekvere på den.

Når man ved, noget ikke er rigtigt, så lad være med at trække det ud, men få eksekveret, også selvom det kan have økonomiske konsekvenser. Trækker man det ud, bliver problemet bare større, og når man først har fået det gjort, føles det altid overraskende godt, og så tænker jeg "hvorfor gjorde jeg ikke det for længe siden?".

Nu lever jeg jo primært af at investere i virksomheder, og 2022 har igen bekræftet mig i, at teamet er det langt vigtigste.

Jeg vil vove den påstand, at teamet er vigtigere end produktet, og jeg med det rigtige team har større sandsynlighed for en succes end med det rigtige produkt. Det kan jo ikke stå helt alene, men jeg mener, der er noget om snakken, og har vi kemi, er det altid sjovere at lave noget sammen.

Hvad skal Visti Unlimited nå i mål med i 2023?

Nu er jeg jo involveret i del virksomheder med forskellige mål, men for Visti Unlimited er det at komme tilbage til de oprindelige tanker omkring iværksætterhuset, der kan mere end gennemsnittet.

Jeg synes, jeg har et stærkt hold nu med Patrick og Kirse (direktør Patrick Thomsen og piccoline samt SoMe-ansvarlig Kirse Overgaard Nielsen, red.), og jeg glæder mig virkelig til at møde ind på Helgavej om morgenen.

Man kan vel sige, at de to første år var lidt mere ”fjumre” år, men nu er tiden kommet til, at vi skal have lidt mere styr på, at vi kommer i mål med top- og bundlinje, som man jo gør i alle andre virksomheder.

Hvordan vil du gerne udvikle dig personligt i 2023?

Jeg vil gerne blive endnu bedre til at spotte de rigtige virksomheder at investere i blandt andet ved at sikre, at det er det rigtige team, som står bag produktet.

Og så vil jeg huske at være bedre til at lytte til den mavefornemmelse, som har hjulpet mig så meget tidligere.

Susan Nørgaard, CEO hos Tanken 16

Susan Nørgaard, CEO hos Tanken 16. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Hvad er den vigtigste læring, du tager med dig fra 2022?

At det igen har vist sig, at de rigtige mennesker, det rigtige fokus og det rigtige team er de tre vigtigste ting, når man arbejder med at udvikle og skalere virksomheder. Den menneskelige faktor er enormt afgørende rent forretningsmæssigt, men endnu mere personligt. Så jeg er gået glad og beriget ud af 2022, hvor jeg har haft fornøjelsen af at arbejde tæt sammen med nogle fantastiske mennesker i succesfulde virksomheder.

Hvilke planer har du for Tanken 16 i 2023?

Vi har oplevet, at mange af virksomhederne på Tanken 16 er vokset ud af rammerne i 2022 og har fået brug for mere plads. Vi har derfor engageret os dybere i vores søsterhus Coworking Plus på Kochsgade.

Det er en rigtig fin synergi, vi har fået skabt mellem os – den skal vi dyrke endnu mere i 2023.

Hvad er dine personlige ambitioner for 2023?

Vi arbejder jo udelukkende med skalering af virksomheder med internationalt potentiale. Så en af mine arbejdsmæssige ambitioner for 2023 er at bidrage til, at to af de virksomheder – Noahs Global og Boatflex - når deres strategiske mål internationalt. De er begge rigtigt godt på vej, så det, er jeg sikker på, vil lykkes.

Og hvad angår de personlige ambitioner, så drager jeg til Tanzania midt i januar, hvor ambitionen er at nå toppen af Kilimanjaro i 5.895 meters højde 20. januar. Det er jeg så mindre sikker på vil lykkes – men jeg glæder mig til udfordringen!

Stor robotkonkurs, Alumeco solgt, og H.J. Hansen laver rekordoverskud

Her får du tre udvalgte historier fra byens erhvervsliv.

Kobots går konkurs

Tømrerne på byggepladsen kan betjene Kobots' skærerobot med en app på mobiltelefonen. PR-foto: Lasse Olsson, Kobots

Robotvirksomheden Kobots er gået konkurs og efterlader et tab på mange millioner kroner hos især investorer og långivere. Konkursen er det hidtil største tilbageslag for den fynske robotklynge.

- Det var meget tæt på at blive en stor succes, men vi manglede det lille held, der også skal til, siger Niels Jul Jacobsen, Svendborg.

Sammen med sin kone Charlotte Hybschmann Jacobsen var han langt den største aktionær i virksomheden, og de to har været involveret i forsøget på at redde virksomheden lige til det sidste.

I alt har investorer skudt 27 millioner kroner ind i virksomheden i form af aktiekapital, som automatisk er tabt ved en konkurs. Advokat Louise Krarup Simonsen, der er udpeget som kurator, oplyser, at kreditorer har anmeldt krav for cirka 25 millioner kroner. Kravene er endnu ikke gennemgået, så tallet kan ændre sig. Hvis det holder, kan konkursen betyde et samlet tab på 52 millioner kroner.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende

Alumeco solgt til amerikansk koncern

Alumeco forhandler et væld af forskellige slags aluminium samt en del andre metaller. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Efter selv at have grundlagt virksomheden og fået den til at vokse til en af Europas førende på området, har den odenseanske forretningsmand Hans Schweers solgt Alumeco-koncernen med flere end 1000 ansatte.

Det skriver Alumeco i en pressemeddelelse.

Virksomheden har hovedsæde på industriområdet på Næsbyvej, der også huser Envases (tidligere Haustrups Fabrikker). Her har den flere meget store lagre, som rummer metaller i et utal af forskellige størrelser og kvaliteter, og som drives af 200-300 ansatte. Dertil kommer 700-800 ansatte i andre lande. Virksomheden begyndte med handel med aluminium, men har senere bevæget sig over i blandt andet rustfrit stål, messing, bronze og kobber også.

Salget af Alumeco kommer efter virksomhedens bedste regnskabsår nogensinde. Et helt fantastisk regnskab endte i et overskud på 847 millioner kroner.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

H.J. Hansen laver igen rekordoverskud

I lange perioder i forår og forsommer kunne H.J. Hansen Recycling ikke sælge noget som helst skrot til metalfabrikkerne, fordi hele markedet var kommet ud af balance. Foto: Michael Bager

For tre år siden præsenterede den gamle Odense-koncern H.J. Hansen en redningsplan. År med skiftende underskud og små overskud havde tæret på den del af koncernen, der sælger skrot, og store investeringer i nyt produktionsudstyr og flere medarbejdere havde ikke skabt en sund økonomi.

Derfor var der skiftet ud i direktion, bestyrelse og bankforbindelse, besparelser sat i gang og 10-15 medarbejdere fyret.

I dag offentliggør koncernen for andet år i træk sit bedste regnskab nogensinde med et helt usædvanligt stort overskud på 110 millioner kroner før skat for hele koncernen og et samlet salg på næsten fire milliarder kroner.

- Det havde jeg ikke troet, dengang vi sad nede i kælderen ude på Havnegade og talte med dig om alle problemerne. Jeg troede på, at vi havde valgt den rette strategi, men jeg drømte ikke om, at det kunne gå så hurtigt, siger Jens Hempel-Hansen, der er ejer og øverste direktør for H.J. Hansen-koncernen.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

H.J. Hansen Vin, som Jens Hempel-Hansen også ejer, har ligeledes klaret sig flot i det seneste regnskab.

- Vi har solgt virkelig meget til restauranterne i 2021/22. Vi havde fået en del nye kunder i branchen før coronatiden, og det var med til at skabe et rigtig godt salg, da restriktionerne blev løftet, siger administrerende direktør Dorthe Priess.

Det kan du læse mere om her.

Christian Tvede, People, Love & Culture hos Umbraco, gæster seneste afsnit af podcasten At Turde FM. Arkivfoto: Trine Grauholm

Christian Tvede står for kulturen i Umbraco: Kultur og strategien skal spille sammen

PODCAST: Christian Tvede har ansvaret for at udvikle og understøtte kulturen i Umbraco. Et ansvar som først og fremmest handler om at sikre, at kulturen bidrager til den strategi og de mål som virksomheden har.

- I sammenhæng med at strategien for virksomheden udvikler sig - for det gør den i sammenhæng med, at kunderne bliver større eller anderledes, end de har været tidligere - så skal kulturen følge med, og det skal man have en plan for. Det kan være, det er en anden type medarbejdere, du skal have for at få gang i én bestemt kundegruppe, pointerer Christian Tvede.

Kulturen og strategien kan sagtens ændre sig, så længe alle arbejder ud fra de samme værdier. Derfor gør man hos Umbraco meget ud af at sikre, at ledere og medarbejdere forstår værdierne på samme måde.

- Alle, der starter i Umbraco, får flere onboardingsessioner med vores direktør Kim (Kim Sneum, red.) - som i øvrigt ikke er en CEO her, han er chief friend maker - og han holder blandt andet en session, der handler om vores værdier. Han gennemgår hver enkelte værdi og diskuterer med den nye ansatte, hvad de får ud af værdien, fortæller Christian Tvede.

Det og andet fortæller han meget mere om i seneste afsnit af podcasten At Turde FM, hvor han sammen med vært Brian Johannsen dykker dybt ned samspillet mellem kultur og strategi.