Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Robot Valley Capital med direktør Søren Schmidt i spidsen holder til ved Visti Unlimited. Foto: Mathias Banke

Robot Valley Capital tager verdenssituationen med ro

Der er rigeligt med anspændte situationer og globale udfordringer at tage sig af, når man som Søren Schmidt har ansvaret for at tjene penge til en gruppe investorer.

Han er nemlig direktør i Robot Valley Capital, som han har sammen med robotinvestorerne Thomas Visti og Lasse Kieffer.

Men selvom aktiemarkedet bredt set reagerer på kriser med panik og usikkerhed, er Søren Schmidt helt kølig.

I dette nyhedsbrev fortæller han sin egen og Robot Valley Capitals tilgang til investeringer, og han deler sit syn på, hvordan verdenssituationen er set fra aktiemarkedet.

Som altid er du velkommen til at dele vores nyhedsbrev med andre, og nye læsere kan få nyhedsbrevet direkte i indbakken ved at tilmelde sig her eller sende en mail til August for at få en løsning til flere medarbejdere.

Følg også gerne vores Linkedin-side, og har du noget, du selv vil dele, eller har du blot lyst til at invitere på en kop kaffe, kan du skrive til os lige her.

Tak fordi du læser med!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Søren Schmidt, direktør for investeringsselskabet Robot Valley Capital. Foto: Mathias Banke

Inflation og mangler skræmmer ikke Robot Valley Capital: - På den lange bane betyder det ikke meget, hvad markedets luner er

Søren Schmidt har snart været direktør i Robot Valley Capital i et år.

Han stiftede investeringsfonden sammen med robotinvestorerne Thomas Visti og Lasse Kieffer, og det er mildest talt i en spændende tid, de tre har kastet sig ud på den rejse.

Stigende inflation, komponentmangel og geopolitiske gnister er blot nogle af de ting, der præger det globale aktiemarked.

Men selvom det får mange til at kaste tech-aktier fra sig i panik, ser Robot Valley Capital det som en mulighed for at lave handler, der giver merværdi på den lange bane.

- Høj kvalitet kommer ofte med en høj pris, da markedet i "normale" tilstande prissætter selskaberne retvisende efter deres evner. Men nogle gange er der så meget usikkerhed i markedet, at tingene bliver smidt i ren panik. Der kan opstå ret store muligheder, og det prøver vi at positionere os efter, siger Søren Schmidt.

Han fortæller meget mere om, hvordan Robot Valley Capital opererer, og han fortæller, hvilke dele af tech-branchen, de holder ekstra meget øje med for tiden.

Robot Valley Capital har snart investeret i børsnoterede techselskaber i et år, og i den tid har markedet i den grad været præget af store tendenser. Direktør Søren Schmidt fortæller, hvordan investeringsselskabet navigerer i det.

AKTIER: Stigende inflation, krig, høje renter, længerevarende råvaremangel og Kina, der puster sig op og skaber usikkerhed om produktionen af mikrochips.

Der er nok med store tendenser og usikkerhed at tage sig af for Søren Schmidt, der i snart et år har været direktør i investeringsfonden Robot Valley Capital.

Fonden har han stiftet sammen med robotinvestorerne Thomas Visti og Lasse Kieffer, og fonden investerer da også udelukkende i automations- og techselskaber.

Selvom markedet den senere tid har budt på store udsving, og der bredt set ikke har været den store interesse for techaktier, holder Søren Schmidt hovedet koldt.

Han har nemlig de langsigtede briller på, når han investerer.

-  Der er ingen tvivl om, at hvis du har en bred portefølje, kan du nivellere risikoen ud. Når tingene tematisk ryger ud af gunst, får vi nogle klø, for vi kan ikke navigere i andre sektorer. Men på den lange bane betyder det ikke meget, hvad markedets luner er. Der handler investering om at købe gode selskaber til den rigtige pris, og så skal det nok blive reflekteret i ens afkast, siger han.

Netop derfor giver det heller ikke meget mening at sammenligne Robot Valley Capitals resultater med andre fonde så kort tid efter stiftelsen.

Sætter selv prisen

Robot Valley Capital investerer kun i selskaber, der har overskud, er gældfri og har stigende overskud.

Med andre ord er det selskaber af høj kvalitet med en voksende forretning på den lange bane, og i forhold til dem kan et presset marked bane vejen for bedre investeringer.

- Høj kvalitet kommer ofte med en høj pris, da markedet i "normale" tilstande prissætter selskaberne retvisende efter deres evner. Men nogle gange er der så meget usikkerhed i markedet, at tingene bliver smidt i ren panik. Der kan opstå ret store muligheder, og det prøver vi at positionere os efter, siger Søren Schmidt.

Når kvaliteten af selskaberne er høj, modstår porteføljen langt bedre de tendenser, der presset markederne. Især USA og Japan, hvor Robot Valley Capital har flest investeringer.

Der er man mest optaget af den stigende inflation, som får produktionsomkostninger til at stige.

Men det er kun et reelt problem for de selskaber, der ikke sidder godt nok på markedet til at sætte prisen.

- Nu har vi stort set afsluttet det første halvår af regnskaberne i selskaberne, og vi kan se, at alle selskaber holder deres marginer. Det vil sige, at omsætningen stiger lige så meget som omkostningsbasen. De kan overføre prisstigningerne til kunderne, fordi de har pricing power, og dem, der ikke har det, får en dårligere forretning, når inflationen stiger, siger Søren Schmidt.

Ifølge ham har selskaberne pricing power, fordi de er på områder af branchen, hvor konkurrencen ikke er særligt intens.

- Mange af dem er kritisk nødvendige i en produktion, og derfor kan de afsætte deres produkter til en pris, der følger inflationen, uddyber han.

Spændende brancher

Grundet Thomas Visti og Lasse Kieffers baggrund i Universal Robots, samt Visti baggrund i Mobile Industrial Robots, kigger Robot Valley Capital meget efter selskaber inden for cobots og mobile robotter.

Derudover leder de også efter investeringer inden for landbrug og byggebranchen. Begge brancher er på vej i en retning, hvor der proppes mere og mere software ind i køre- og værktøjer, som kan analysere og automatisere eksempelvis gødning af marker eller udskæring af gipsplader.

Og så er automatisering i sundhedsvæsenet - medtech - blevet meget interessant efter pandemien.

- Selskaberne i den branche har haft to års ørkenvandring uden en naturlig drift. Det begynder langsomt at blive normaliseret nu, for der skal stadig laves knæ- og hofteoperationer. Men det betyder, at markedet ikke har prissat de her selskaber særligt offensivt, fordi man har haft nogle år, hvor efterspørgslen var underdrejet af, at man ikke har haft fokus på dem.

- Kigger man fem til 10 år frem, synes vi, at vi får billige selskaber med stort potentiale, slår Søren Schmidt fast.

Mere automation

Robot Valley Capital investerer også i komponenter, heriblandt halvledere - også kaldt mikrochips.

En stor del af verdens halvledere produceres i Taiwan, som Kina for tiden skaber uro omkring.

Selvom det ikke reelt fører til en handelsblokade af øen eller en decideret krig, kan det godt have en effekt på markedet.

Men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting for Robot Valley Capital.

- Virksomhederne i den vestlige verden og Japan forstår godt, at den her risiko betyder, at værdikæden er ekstremt sårbar. Reaktionen er, at produktionen bliver trukket hjem. Det gør også produktionen dyrere, så for at forblive konkurrencedygtig, skal man automatisere og bruge robotter.

- Selvom det er trælse ting, der sker i verden, kan vi se, at det presser endnu mere på villigheden til at tage robotter og automationsløsninger til sig, siger Søren Schmidt.

Søren Schmidt, direktør for investeringsselskabet Robot Valley Capital, bringer et analytisk mindset til trioen, der består af ham, Thomas Visti og Lasse Kieffer. Foto: Mathias Banke

Søren Schmidts investeringsstrategi er formet af finanskrisen: - Var jeg bare kørt på en optur, var jeg ikke blevet lige så skarp

Søren Schmidt skiftede stillingen som porteføljemanager for Fynske Bank ud med en stilling som direktør for investeringsfonden Robot Valley Capital, da robotinvestorerne Thomas Visti og Lasse Kieffer gav ham muligheden.
 
Egentlig laver han det samme, men nu han er et del af team med kompetencer, der som finansmand er interessante at kunne gøre brug af.
 
Sammen kan de tre foretage investeringer, der giver merværdi på den lange bane.
 
Det er nemlig succeskriteriet i Søren Schmidts investeringsstrategi, som han selv kalder konservativ.
 
- Det er ligesom Tour de France. Skal du vinde, behøver du ikke vinde alle etaperne. Du skal være nogenlunde med hele vejen i feltet alle år for at lave et fornuftigt afkast og "vinde Touren" til sidst.

Læs hele artiklen og bliv klogere på, hvad Søren Schmidt er for en type investor, og hvilke principper han følger, når han investerer på vegne af Robot Valley Capitals investorer.

Skal Søren Schmidt pege på en ting, som mange investorer gør forkert, er det, at de fokuserer for meget på de mulige gevinster og glemmer at vurdere risikoen. Her fortæller han om sin egen tilgang til investering, som han har taget med i sin rolle som direktør for investeringsfonden Robot Vallet Capital.

PRINCIPPER: Søren Schmidt er en talnørd.

Som investeringsrådgiver og porteføljemanager hos Fynske Bank sad han og plukkede aktier ud fra fundamental analyse, altid med en langsigtet investeringshorisont.

Igennem sit netværk stødte han på de to robotinvestorer Thomas Visti og Lasse Kieffer, der begge har flere robotsucceser på CV'et - blandt andet Universal Robots.

Da de spurgte Søren Schmidt, der i dag er 31 år, om han ville være med til at stifte investeringsfonden Robot Valley Capital, var han hurtig til at gribe muligheden.

- De manglede en, der kunne være direktør og lave analysearbejdet. Den vej rundt fandt vi ud af, at det ville passe godt med mig i den konstellation.

- Jeg synes også, det er interessant at arbejde i et investeringsteam, der ikke kun er finanshoveder. Thomas og Lasse er stærke teknisk, og de kender branchen. Det giver nogle andre dimensioner til analysearbejdet.

- Jeg mener ikke, at investeringssucces udelukkende kommer fra at arbejde kvantitativt, kigge på regneark og læse regnskaber. Der er mange andre aspekter inde over, der gør, at du laver en god langsigtet investeringscase, siger Søren Schmidt.

Tour de investering

Det eneste succeskriterie Søren Schmidt går efter er at give et større afkast til sine investorer efter mere end fem år sammenlignet med markedet og andre fonde.

- Det er vores berettigelse, og det er det, der er sjovt at stå op at lave: At være på skattejagt efter selskaber, der er undervurderede, og som skaber et ekstraordinært afkast, siger han.

I det ligger der også, at man ikke skal lade sig slå ud af et eller to udfordrende år.

- Det er ligesom Tour de France. Skal du vinde, behøver du ikke vinde alle etaperne. Du skal være nogenlunde med hele vejen i feltet alle år for at lave et fornuftigt afkast og "vinde Touren" til sidst.

- Når vi ser et hårdt marked som i år, er det vigtigt ikke at falde ud af sengen. Den løbende målsætning er hele tiden at ligge godt med i feltet, men det er ikke en ambition, at vi hvert eneste år skal slå markedet, for det er der ikke nogen, der kan.

Downside før upside

Selv beskriver Søren Schmidt sin investeringsstil som konservativ, i hvert sammenlignet med mange andre, der investorer.

Tit forsøger folk at gå efter de cases, der måske kan stige 10 eller 20 gange i værdi. I investeringsjargon kaldes det potentiale upside, men risikoen ved en investering omvendt kaldes downside.

- Porteføljen er gennemsyret af selskaber, der er ekstremt profitable og meget lavt gældsat, hvilket er et resultat af, at jeg kigger på downside, før jeg kigger på upside.

- Har vi styr på risici, skal afkastet nok blive godt. Mange tager udgangspunkt i mulighederne i stedet for at investere i solide selskaber, som kan modstå en situation, som det vi står i lige nu. Jeg er overhovedet ikke nervøs for, om vores selskaber vil overleve, hvis vi går ind i en recession, understreger Søren Schmidt.

Holder hovedet koldt

Søren Schmidts tilgang til investering er farvet af, at han foretog sine første investeringer i slutningen af folkeskolen, lige inden finanskrisen ramte.

Der oplevede han, at man godt kan slå sig på aktiemarkedet.

- Når man begynder at investere i en finanskrise, finder man ud af, at der er rigtig mange faldgruber, og så bliver man nødt til at prøve at dygtiggøre sig for at forberede sig, så man ikke får klø i lignende situationer.

- Var jeg bare kørt på en optur, tror jeg ikke, jeg var blevet lige så skarp på mine analyser, som jeg er i dag, siger Søren Schmidt.

Dem, der begyndte at investere for fem år siden, har kun oplevet optur, og for dem er det nemt at blive grebet af frygt og panik, når det går skidt i en periode, eller grådighed, når det går godt, mener Søren Schmidt.

Fordi det er sådan, markedet bredt set har det med at agere, forsøger Søren Schmidt at holde hovedet koldt og slå det lange lys til.

- Skal man slå markedet, skal man groft sagt gøre det modsatte af det. Og hvis der er noget, markedet er, så er det kortsigtet. Skal jeg skabe merværdi for mine investorer, skal jeg kigge længere ud end blot de næste kvartaler.

Morten Underbjerg Olesen har lagt meget arbejde i at sikre, at Le Pirol er bæredygtig virksomhed - både socialt og miljømæssigt. Foto: Mathias Banke

Iværksætter stopper efter blodprop, tech-firma går konkurs, og jernstøberi med overskud

Her er tre udvalgte nyheder fra erhvervslivet i Odense.

Stifter sløjfer Le Pirol efter blodprop

Tøjmærket Le Pirol, som producerer bæredygtigt tøj med økologisk uld, lukker og slukker.

Iværksætteren bag mærket, Morten Underbjerg Olesen, er blevet ramt af en blodprop, skriver han i et opslag på LinkedIn, hvor han med det samme slår fast, at han heldigvis er ok.

- Jeg har på baggrund af dette valgt at lukke Le Pirol, men inden sælger vi vores lagerbeholdning. Det er med MEGET våde øjne, at jeg træffer denne beslutning, men jeg vil ikke udsætte mit helbred for dette arbejdspres der følger med at drive og vækste Le Pirol, og lægerne var desværre ret tydelige, forklarer Morten Underbjerg Olesen.

Han stiftede Le Pirol i 2018 som modsvar på det enorme ressourcespild og manglende øje for bæredygtighed, som stadig kendetegner store dele af modebranchen, som han selv var en del af.

Karrieren førte Morten Underbjerg Olesen til London, Paris, Rimini og Hamborg, inden han slog sig ned i Odense med sin mand. Hele den historie kan du læse her.

Hvad han vil bruge sin tid på i fremtiden, fortæller han ikke i opslaget. I første omgang skal Le Pirol have solgt ud af lagerbeholdningen.

Digital Process går konkurs

Kenneth Birk Nielsen, ejerleder i Digital Process.

Digital Process ApS, som laver kontorrobotter til virksomheder, indgiver en konkursbegæring i løbet af ugen.

Det fortæller direktør og stifter Kenneth Birk Nielsen på LinkedIn.

- Den primære baggrund for dette er, at min underleverandør på udvikling og support har valgt at opsige deres samarbejdsaftale med Digital Process. Opsigelsen skyldes, at de har haft svært ved at fastholde de mest erfarne udviklere. Yderligere har det for Digital Process også været en svær periode under corona, skriver Kenneth Birk Nielsen.

Siden 2017 har han  været i gang med at udleve sin drøm som selvstændig.

- Det har været en spændende og meget lærerig periode, som jeg ikke ville have undværet. Det har været en sand fornøjelse at automatisere vores mange kunders administrative rutineopgaver, så de i stedet kan fokusere på udviklingen af deres forretninger, skriver han.

Han deler i samme opslag nyheden om, at han fra 15. august begynder som solution architect hos it-rådgivningsvirksomheden C2IT A/S, som er en del af C2IT Group, hvor han fortsat skal hjælpe små og mellemstore virksomheder med at automatisere deres administrative processer med kontorrobotter.

Kenneth Birk Nielsen fortalt om automatisering i Erhvervsliv Odense. Læs om, hvordan det står til med automatiseringen bredt set her, og få gode til automatisering med kontorrobotter her.

Tasso-overskud vokser betydeligt

Tasso er Danmarks ældste jernstøberi, og befinder sig på Frederiksgade i Odense C. Arkivfoto: Vibeke Volder

I udgangen af 2021 leverede jernstøberiet Tasso et overskud på 5,6 millioner kroner før skat. Det er en stor fremgang i forhold til 2020, hvor resultatet før skat lå på 1,2 millioner kroner.

Det store overskud takker den administrerende direktør i Tasso, Kristian Bundgaard Pedersen, et vækstende marked og stigende efterspørgsel for.

Tasso er Danmarks ældste jernstøberi, og virksomheden leverer primært til grossister og bearbejdningsvirksomheder.

På grund af årets resultat har virksomheden fra 1856 investeret yderligere 2,2 millioner kroner i deres norditalienske datterselskab Bernareggi, som de opkøbte året forinden.

Siden da har datterselskabet vækstet stort, men væksten i Italien kommer ikke til at have direkte indvirkning på Tassos økonomi.

- Det kommer ikke direkte til at påvirke Tassos bundlinje, at det går godt for Bernareggi, da vi gerne ser at pengene bliver i virksomheden. Formålet med opkøbet af Bernareggi har for starten været at udvide vores kundekreds i det italienske marked, som vi netop kan gøre gennem Bernareggi, forklarer Kristian Bundsgaard Pedersen.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.