Da verden lukkede ned, åbnede mulighederne sig for Synlab
Da det danske sundhedsvæsen stod over for coronaepidemien, meldte Synlab sig til at udvikle det digitale system, der har håndteret de mange hundredetusinder tests og vacciner, der er taget og givet de seneste år.
De fik den store globale koncern Synlab Group til at spærre øjnene op for den danske virksomhed, koncernen havde opkøbt nogle år forinden.
Nu er den lille virksomhed blevet en vigtig spiller i digitaliseringen af andre landes sundhedsvæsener, ligesom de har været i det danske.
Men selvom man har fået sig selv på verdenskortet, er det stadig svært at finde folk, fortæller direktør Lars Kold Holdt.
GLOBAL: Måske kender du ikke virksomheden Synlab Medical Digital Services, men du har næsten helt sikkert stiftet bekendtskab med deres løsninger i løbet af det seneste to og et halvt år.
Virksomheden står nemlig bag både coronaproever.dk og vacciner.dk, og det er vist to hjemmesider, der ikke behøver den store introduktion.
De er dog mere end bare hjemmesider. De er nemlig en del en digital infrastruktur, der binder coronatests og vaccinationer sammen med det danske sundhedsvæsen - et system, der bygger oven på Synlabs Webreq, der forbinder over 3600 danske lægeklinikker med det offentlige sundhedssystem.
Virksomheden lå oprindeligt i Vejle, men flyttede sidste år til Odense for at være bedre placeret midt i landet. Det er vigtigt, fordi virksomheden i 2019 blev opkøbt af den store Synlab Group, der er noteret på den tyske børs.
- Koncernen har 30.000 ansatte i 36 lande fordelt på fire kontinenter, så det er en rimelig stor biks, siger direktør Lars Kold Holdt, der selvsikkert påstår, at Synlab Group er den største diagnosticeringsvirksomhed i Europa.
- I Danmark har vi ikke andet end den her lille digitaliseringsbiks på 25 folk, tilføjer han.
Opgaver i udlandet
Opkøbet i 2019 skete med henblik på, at den danske afdeling skulle hjælpe med at digitalisere resten af den store koncern.
Koncernledelsen var ikke helt klar over, hvad Synlab var i stand til, men under pandemien fik den øjnene op for, hvor dygtig den danske afdeling er til at digitalisere.
Nu består deres arbejde primært i at digitalisere de andre Synlab Groups mange laboratorier.
- I starten var vi meget os selv. Men epidemien har gjort, at vi har lavet opgaver for laboratorierne i Tyskland og Portugal, og nu er vi i gang med opgaver i England og Ungarn.
- Vi sælger selvfølgelig også på det danske marked, men en stor del af vores kræfter koncentreres på at komme ud i Synlab-koncernen for at få den konkurrencemæssige fordel, det er at have et internt system, ingen andre har, forklarer Lars Kold Holdt.
Mangler realisme
De store covid-19-projekter har også givet virksomheden nogle ekstra tangenter at spille på i forhold til rekruttering.
- Vi laver noget selv folks bedsteforældrene forstår, for de kender coronaproever.dk og vacciner.dk. Det er blevet smart, hvor "sundhedsdata" før i tiden fik folk til at snorke højlydt. Det var ikke det, de unge færdiguddannede gad arbejde med, men det er faktisk gået hen og blevet sexet, siger Lars Kold Holdt.
Synlab rekrutterer hele tiden, og kontoret i TBT-området har plads til at fordoble den nuværende stab på 25.
En af grundene til at flytte til Odense var da også for at være tættere på it-uddannelser og have adgang til studentermedhjælpere, der potentielt kan blive fastansat i fremtiden.
Trods lokationen er det dog svært at finde de rigtige folk.
- Lige nu er det ikke nemt at få medarbejderne, og mange af ansøgere har urealistiske forventninger til lønforhold. Nyuddannede ved godt, man skal igennem en periode, før man stiger i løn, men nogle gange kommer der en ind, som har arbejdet i it i fem år og synes, de skal have 90.000 om måneden plus pension.
- Der kan godt mangle lidt realisme, siger Lars Kold Holdt.
Når man ikke kan finde de faste folk, må man jo finde andre løsninger.
- Vi bruger ret mange konsulenter ad hoc. De koster penge, men når opgaverne er løst, kan konsulenterne nemt tage videre.
Orienteret mod verden
Synlabs store styrke ligger i deres kompetencer i at få offentligt-privat samarbejde til at spille.
Det skyldes blandt andet, at virksomheden ikke kun har it-udviklere ansat, men også bioanalytikere .
- De forstår, hvad dem i laboratorierne står med. Det gør vores support virkelig stærk. Vores store force er den dybtliggende viden, vi har om, hvordan laboratorier fungerer. Det er også derfor, vi blev købt ind af Synlab i 2019. Vi var ikke bare en it-virksomhed; Vi var en it-virksomhed, som forstod sundhedsvæsenet og laboratorier, forklarer Lars Kold Holdt.
Den ekspertise delte Synlab ud af i sommer, da repræsentanter fra sundhedsvæsenerne i Sydkorea, USA, Canada og flere europæiske lande var mødt op for at høre, hvorfor samspillet mellem private virksomheder og det danske sundhedsvæsen går så godt.
Aktuelt har den lille danske virksomhed sendt et team, der skal hjælpere englænderne med at digitalisere deres sundhedsvæsen.
- I England har de hyret et eksternt konsulentbureau ind med masser af teknikere, som ikke forstår sundhed. Vi kan ikke levere 70 hænder til at bygge hele systemet, men vi fortæller, hvad der er vigtigt, og vi kan være med til at tegne arkitekturen.
- På få år er vi blevet meget mere orienteret ud mod resten af verden, siger Lars Kold Holdt.