Færre arbejdstimer og større omsætning: - En fire dages arbejdsuge er bæredygtig hos os
Det er stadig et hedt emne i samfundsdebatten, om flere brancher skal vælge en fire dages arbejdsuge til.
Derfor tjekker vi ind hos Abtion for at høre, om de stadig holder fast i at arbejde 30 timer fordelt på fire af ugens dage, og der er ingen slinger i valsen fra partner Bo Kønskov: Hos Abtion er weekenden tre dage lang.
Den fire dages arbejdsuge har ført til næsten en fordobling i medarbejdernes produktivitet målt på omsætning, og hyppige trivselsmålinger viser, at medarbejderne er glade for arbejdsstrukturen.
Virksomheden har også hyret en ekstern receptionsservice, så kunder og andre ikke ringer forgæves om fredagen, også Bo Kønskov kan aktiveres, hvis der skulle opstå en sjælden ildebrand.
- Det er et supernemt greb, og det koster ikke meget for os. Det er også smart, at vi de øvrige dage har en ekstern reception, som altid tager telefonen. Vi er ikke store nok til at have en receptionist, der venter på, at telefonen ringer, eller der kommer nogen ind ad døren, fortæller Bo Kønskov.
ARBEJDSUGE: 30 timer om ugen fordelt på fire dage, fri om fredagen og faste mødetider - med muligheden for at møde lidt senere eller tidligere, hvis det er nødvendigt.
Det er hverdagen for de ansatte hos Abtion, som udvikler websites, apps og systemer til deres kunder. Sådan har den set ud i lidt over fire år, og strukturen har efterhånden bevist, at det ikke blot er en døgnflue.
- Fire dage om ugen har vist sig at være bæredygtigt for os, og det har ikke været nødvendigt at ændre noget på den struktur. Medarbejderne er glade for det, og tallene viser, at det går den rigtige vej, siger Bo Kønskov, partner i Abtion og leder af kontoret i Odense.
Produktiviteten i kroner og ører
Oktober 2018 var den sidste måned, hvor Abtions ansatte mødte fem dage om ugen, og når Bo Kønskov sammenligner dengang med nu, er det nemt at se, hvorfor den fire dages arbejdsuge er kommet for at blive.
Dengang arbejdede medarbejderne i gennemsnit næsten 49 timer om ugen, hvilket ikke er uhørt i branchen, men samtidig var det ikke godt for medarbejdernes trivsel.
Den ugentlige omsætning per medarbejder lå på 80.500 kroner, og selvom medarbejderne i dag har skåret 19 timer af arbejdstiden, er den ugentlige omsætning per medarbejder i dag 92.700 kroner.
Det betyder, at en medarbejder i dag får næsten den dobbelt omsætning ud af hver arbejdstime.
- Vores profitmargin, EBIT, er på 21,6 procent. Til skeptikerne, der sidder derude og siger, at en fire dages arbejdsuge ikke er bæredygtig, vil jeg sige, at det er det hos os. For hele bureaubranchen er den gennemsnitlige profitmargin på omkring 15 procent, så vi ligger lunt i svinget - især når man har for øje, at vi ikke arbejder om fredagen, slår Bo Kønskov fast.
Trods færre timer om ugen får de ansatte det samme i løn, de ellers ville have fået.
Holder skarpt øje med trivslen
Alt i alt har den økonomiske bundlinje ikke taget skade af den kortere arbejdsuge.
Det har den sociale bundlinje heller ikke, for trivslen er i top.
- Alle medarbejdere får korte spørgeskemaer på tre til fem spørgsmål et par gange om ugen. Det er det, man kalder en real time-måling. Gør man det kun hvert halve år, er det for volatilt, for vejr og vind og stemning går ud over trivselsmålinger, men når vi måler det hele tiden, får vi det mest pålidelige resultat, forklarer Bo Kønskov.
Systemet, Abtion måler trivsel gennem, er Office Vibe.
- Vi indførte systemet sammen med den korte arbejdsuge. Vi er drevet af vores medarbejderes tilfredshed, så vi bruger det til at arbejde efter, fordi det peger os i retning af potentielle problemer, vi skal være opmærksomme på. Det er ikke noget, der fylder meget, for det er blevet rutine for os, siger Bo Kønskov.
Reception ude af huset
Et af kritikpunkterne for en fire dages arbejdsuge er, at det er træls, hvis man som kunde eller samarbejdspartner ikke kan få fat på en medarbejder om fredagen.
Det er ikke et problem, som har givet Abtion stort besvær, for virksomheden udfører projekter, der strækker sig over længere tid, og derfor er der sjældent brug for en akut opringning.
Men Abtion udfører også en smule drift, så der kan sagtens opstå ildebrande om fredagen. Løsningen har været at købe en service med en ekstern reception, der kan tage opringningen og dialogen på vegne af Abtion.
Viser det sig så at være et presserende problem, bliver der sat gang i en telefonkæde, som starter med Bo Kønskov, så de kan få problemet løst.
- Men jeg kan ikke huske, hvornår den sidst har ringet, siger Bo Kønskov og fortsætter:
- Det er et supernemt greb, og det koster ikke meget for os. Det er også smart, at vi de øvrige dage har en ekstern reception, som altid tager telefonen. Vi er ikke store nok til at have en receptionist, der venter på, at telefonen ringer, eller der kommer nogen ind ad døren.
- Det kom sig af den fire dages arbejdsuge, så på den måde har vi været tvunget til at tænke nyt, men det har også skabt fordele de andre dage, pointerer han.