Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Bo Kønskov er slet ikke i tvivl om, hvorvidt en arbejdsuge på fire dage bliver ved med at være vejen frem for Abtion. Foto: Mathias Banke

Holder en fire dages arbejdsuge i det lange løb?

En arbejdsuge på fire dage er stadig noget, mange virksomheder har på radaren, og der er nok også en del lønmodtagere, der drømmer om en tre dage lang weekend.

Flere kommuner har også eksperimenteret med den fire dages arbejdsuge, og i starten af december besluttede Odsherred Kommune på Sjælland at gøre den kortere arbejdsuge permanent.

Bo Kønskov, partner i softwarevirksomheden Abtion, har før fortalt Erhvervsliv Odense, hvordan hans virksomhed har implementeret en arbejdsuge på 30 timer, og hvad det førte med sig af resultater.

Derfor tjekker vi i dette nyhedsbrev ind hos Bo Kønskov for at høre, hvordan det går med ordningen godt og vel et år efter.

Du får også lidt nyt om navne ved siden af det sædvanlige nyhedsoverblik.

Har du gode ideer til emner for Erhvervsliv Odense, er du altid velkommen til at skrive til os. Det gør du her.

Du kan også følge os på vores Linkedin-side. Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

Tak fordi du læser medl!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Bo Kønskov, partner i Abtion, holder nøje øje med sine medarbejderes trivsel. Foto: Mathias Banke

Færre arbejdstimer og større omsætning: - En fire dages arbejdsuge er bæredygtig hos os

Det er stadig et hedt emne i samfundsdebatten, om flere brancher skal vælge en fire dages arbejdsuge til.
 
Derfor tjekker vi ind hos Abtion for at høre, om de stadig holder fast i at arbejde 30 timer fordelt på fire af ugens dage, og der er ingen slinger i valsen fra partner Bo Kønskov: Hos Abtion er weekenden tre dage lang.
 
Den fire dages arbejdsuge har ført til næsten en fordobling i medarbejdernes produktivitet målt på omsætning, og hyppige trivselsmålinger viser, at medarbejderne er glade for arbejdsstrukturen.
 
Virksomheden har også hyret en ekstern receptionsservice, så kunder og andre ikke ringer forgæves om fredagen, også Bo Kønskov kan aktiveres, hvis der skulle opstå en sjælden ildebrand.
 
- Det er et supernemt greb, og det koster ikke meget for os. Det er også smart, at vi de øvrige dage har en ekstern reception, som altid tager telefonen. Vi er ikke store nok til at have en receptionist, der venter på, at telefonen ringer, eller der kommer nogen ind ad døren, fortæller Bo Kønskov.

Det er ikke alle steder, at en arbejdsuge på 30 timer vil give mening, men softwarevirksomheden Abtion har ikke set sig tilbage, siden arbejdspladsen skiftede til en fire dages arbejdsuge.

ARBEJDSUGE: 30 timer om ugen fordelt på fire dage, fri om fredagen og faste mødetider - med muligheden for at møde lidt senere eller tidligere, hvis det er nødvendigt.

Det er hverdagen for de ansatte hos Abtion, som udvikler websites, apps og systemer til deres kunder. Sådan har den set ud i lidt over fire år, og strukturen har efterhånden bevist, at det ikke blot er en døgnflue.

- Fire dage om ugen har vist sig at være bæredygtigt for os, og det har ikke været nødvendigt at ændre noget på den struktur. Medarbejderne er glade for det, og tallene viser, at det går den rigtige vej, siger Bo Kønskov, partner i Abtion og leder af kontoret i Odense.

Produktiviteten i kroner og ører

Oktober 2018 var den sidste måned, hvor Abtions ansatte mødte fem dage om ugen, og når Bo Kønskov sammenligner dengang med nu, er det nemt at se, hvorfor den fire dages arbejdsuge er kommet for at blive.

Dengang arbejdede medarbejderne i gennemsnit næsten 49 timer om ugen, hvilket ikke er uhørt i branchen, men samtidig var det ikke godt for medarbejdernes trivsel.

Den ugentlige omsætning per medarbejder lå på 80.500 kroner, og selvom medarbejderne i dag har skåret 19 timer af arbejdstiden, er den ugentlige omsætning per medarbejder i dag 92.700 kroner.

Det betyder, at en medarbejder i dag får næsten den dobbelt omsætning ud af hver arbejdstime.

- Vores profitmargin, EBIT, er på 21,6 procent. Til skeptikerne, der sidder derude og siger, at en fire dages arbejdsuge ikke er bæredygtig, vil jeg sige, at det er det hos os. For hele bureaubranchen er den gennemsnitlige profitmargin på omkring 15 procent, så vi ligger lunt i svinget - især når man har for øje, at vi ikke arbejder om fredagen, slår Bo Kønskov fast.

Trods færre timer om ugen får de ansatte det samme i løn, de ellers ville have fået.

Holder skarpt øje med trivslen

Alt i alt har den økonomiske bundlinje ikke taget skade af den kortere arbejdsuge.

Det har den sociale bundlinje heller ikke, for trivslen er i top.

- Alle medarbejdere får korte spørgeskemaer på tre til fem spørgsmål et par gange om ugen. Det er det, man kalder en real time-måling. Gør man det kun hvert halve år, er det for volatilt, for vejr og vind og stemning går ud over trivselsmålinger, men når vi måler det hele tiden, får vi det mest pålidelige resultat, forklarer Bo Kønskov.

Hos Abtion sendes der korte spørgeskemaer ud til medarbejderne et par gange om ugen, så ledelsen konstant er opmærksomme på den aktuelle trivsel blandt medarbejderne. Foto: Mathias Banke

Systemet, Abtion måler trivsel gennem, er Office Vibe.

- Vi indførte systemet sammen med den korte arbejdsuge. Vi er drevet af vores medarbejderes tilfredshed, så vi bruger det til at arbejde efter, fordi det peger os i retning af potentielle problemer, vi skal være opmærksomme på. Det er ikke noget, der fylder meget, for det er blevet rutine for os, siger Bo Kønskov.

Reception ude af huset

Et af kritikpunkterne for en fire dages arbejdsuge er, at det er træls, hvis man som kunde eller samarbejdspartner ikke kan få fat på en medarbejder om fredagen.

Det er ikke et problem, som har givet Abtion stort besvær, for virksomheden udfører projekter, der strækker sig over længere tid, og derfor er der sjældent brug for en akut opringning.

Men Abtion udfører også en smule drift, så der kan sagtens opstå ildebrande om fredagen. Løsningen har været at købe en service med en ekstern reception, der kan tage opringningen og dialogen på vegne af Abtion.

Viser det sig så at være et presserende problem, bliver der sat gang i en telefonkæde, som starter med Bo Kønskov, så de kan få problemet løst.

- Men jeg kan ikke huske, hvornår den sidst har ringet, siger Bo Kønskov og fortsætter:

- Det er et supernemt greb, og det koster ikke meget for os. Det er også smart, at vi de øvrige dage har en ekstern reception, som altid tager telefonen. Vi er ikke store nok til at have en receptionist, der venter på, at telefonen ringer, eller der kommer nogen ind ad døren.

- Det kom sig af den fire dages arbejdsuge, så på den måde har vi været tvunget til at tænke nyt, men det har også skabt fordele de andre dage, pointerer han.

Fra venstre: Morten Hopballe, Jan Bonde, Malene Grouleff. PR-fotos: Lars Andreasen/Robot Stories by Grouleff

Grouleff skifter til landbrug, Hopballe siger farvel til KommPress, og Jan Bonde er ny chef i Erhvervshus Fyn

Her bliver du opdateret på nogle af de seneste jobskifter i byen.

Malene Grouleff skifter fra robotter til landbrug

Malene Grouleff har længe været afsender på alverdens robotnyheder, og robotvirksomhederne i Odense har benyttet hende flittigt. Nu skifter hun branche. PR-foto: Robot Stories by Grouleff

Selvom Malene Grouleff har base i Aarhus, har hun som techkommunikatør været flittigt brugt af Odenses robotvirksomheder til at få nyheder ud i både Danmark og udlandet.

Men efter 18 år som selvstændig - med speciale i kommunikation om robotter de seneste 14 år - er tiden kommet til at prøve noget nyt, og Malene Grouleff kan nu kalde sig konsulent inden for strategisk kommunikation hos Seges Innovation, der er en uafhængig forsknings- og udviklingsorganisation inden for landbrugs- og fødevareområdet.

- I en verden, hvor befolkningstallet har nået otte milliarder mennesker, er fødevareproduktion og -innovation essentiel - og derfor giver det mening at hjælpe verden med at finde smartere tilgange til begge, skriver Malene Grouleff på Linkedin om motivationen bag karriereskiftet.

Morten Hopballe siger farvel og tak til KommPress

Morten Hopballe. PR-foto: Lars Andreasen

Efter syv år hos KommPress har Morten Hopballe valgt at søge nye udfordringer.

Dermed forlader han stillingen som PR-chef og seniorrådgiver i det odenseanske kommunikationsbureau og begynder som presse- og kommunikationsrådgiver hos Have Kommunikation & PR's kontor i Aarhus.

Her skal han eksekvere pressekampagner og arbejde med strategisk kommunikationsrådgivning for blandt andet kulturinstitutioner, NGO’er og hjælpeorganisationer, ligesom han vil få ansvar for at udvikle samarbejder med nye kunder i Jylland.

- Jeg glæder mig ubeskriveligt meget og er allerede vild med de mennesker, jeg har mødt, den energi, jeg har oplevet, og den modtagelse, jeg har fået, skriver Morten Hopballe på Linkedin.

Jan Bonde er ny kommunikationschef for Erhvervshus Fyn

Som leder i Jysk Fynske Medier har Jan Bonde været med til at udvikle og afholde en masse tiltag og arrangementer. PR-foto

Efter 25 år i den fynske mediebranche som journalist og redaktør hos Jysk Fynske Medier, tiltrådte Jan Bonde stillingen som kommunikationschef for Erhvervshus Fyn 1. december.

Han ser frem til at kaste sig over nye udfordringer og øge kendskabet til erhvervshuset blandt fynske virksomheder.

- Jeg glæder mig til at udnytte min erfaring og mine kompetencer sammen med et stærkt hold af gode kolleger, og jeg går til opgaven med lige dele begejstring og ydmyghed. Men jeg er sikker på, at vi lykkes med at øge kendskabet til Erhvervshus Fyns toprelevante tilbud til virksomhederne, udtaler Jan Bonde i et opslag på Linkedin af Erhvervshus Fyn.

Pernille Ravn Jakobsen fra Osaia Health sammen med de fem dommere, der udpegede hende som vinder. Dommer er fra venstre: Esben Østergaard, Torben Frigaard Rasmussen, Thomas Visti, Jakob Munk Nielsen og Helge Munk. Foto: Kristoffer Stefansson

Osaia vinder pitch-konkurrence, krypto-eventyr stoppede brat, og aalborgensisk entreprenør flytter til byen

Her er tre udvalgte nyheder fra Odenses erhvervsliv.

Osaia Healthcare pitchede sig til sejr ved Startup Summit Odense

Et par uger med fuld fokus på iværksætteri og iværksættermiljøet i Odense sluttede med en afgørelse i konkurrencen om, hvem der havde den bedste iværksætter-idé.

Startup Summit Odense har været fællestitlen på en række arrangementer, der begyndte midt i november, hvor 15 iværksættere kort præsenterede deres ideer og tanker.

Feltet var kogt ned til fem torsdag eftermiddag, hvor de hver fik otte minutter til at pitche deres idéer og forretningsmodeller over for fem garvede, fynske iværksættere og investorer i en fynsk udgave af Løvens Hule.

Osaia Healthcare løb med førstepræmien på 10.000 kroner og et års medlemskab af iværksættermiljøet omkring Odense Sport & Event, StartOB. Pernille Ravn Jakobsen præsenterede firmaets digitale løsning til behandling og lindring af knogleskørhed, som nærmest er en folkesygdom og især rammer kvinder, der er kommet op i årene.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

For tre unge mænd forsvandt kryptosuccesen lige så hurtigt, som den kom

Emil Rønne Bjørn (venstre), Thomas Lyager Hanscomb og Ivan Grant Petrus (højre) har kendt hinanden siden folkeskoletiden i Assens. Foto: Ida Marie Kristensen

Kryptomarkedet har det med at være en rutsjebane uden lige.

Det mærkede folkeskolevennerne Ivan Grant Petrus, Emil Rønne Bjørn og Thomas Lyager Hanscomb, der alle er i 20'erne, på egen bankkonto.

Med en fiks idé fik de hurtig succes med NFT'er - non-fungible tokens, altså digital ejendom, der ikke kan kopieres - men fordi profitterne havde form af kryptovalutaen Etherium, forduftede succesen lige så hurtigt, som den kom.

Tilbage står de tre unge mænd, som bor sammen i Odense, med en stor gæld til skattevæsenet.

Den historie fortæller de til Fyens Stiftstidende, og du kan læse den lige her.

Entreprenøren A. Enggaard flytter til Odense

Afdelingschef Palle Priska erkender, at der har været udfordringer for A. Enggaard ligesom for alle andre i byggebranchen, men den nordjyske entreprenørvirksomhed kører videre efter de både kort- og langsigtede planer og flytter nu sit regionskontor fra Fredericia til Odense. Foto: Morten Knudsen, KommPress

Storentreprenøren A. Enggaard, der har en stribe store projekter i Odense, gør nu byen til hjemsted for sit regionskontor, der hidtil har ligget i Fredericia.

A. Enggaards syddanske afdeling tæller i dag 35 administrative medarbejdere og 50 håndværkere, og de har nu base på Rugårdsvej 7 i nogle af de bygninger, der tidligere hørte til det for længst nedlagte slagteri.

Netop den nærliggende slagterigrund og Viva-grunden er to områder, som A. Enggaard er stærkt engageret i, ligesom entreprenøren også skal stå for en stor del af det resterende byggeri på den indre del af Odense Havn.

- Det er helt naturligt for os at styrke vores forankring i Odense, hvor vi har opbygget et stort engagement gennem de senere år, lyder det fra afdelingschef Palle Priska.

Mange taler om nedgang og opbremsning i byggeriet, mærker I noget til det?

- Ikke umiddelbart. Vi arbejder videre som planlagt på vores igangværende tre store projekter i Odense-området, og vores planlægnings- projekteringsarbejde foregår også i det tempo, vi har planlagt.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

Vores anbefalinger til dig 💡

Fra alle os til alle jer. Vi har taget hul på december, og her kommer ugens anbefalinger fra redaktionen til historier, som Erhvervsliv-familien har udgivet i vores seneste nyhedsbreve.

Janne Hallum er tidligere direktør og har årelang erfaring inden for HR og ledelse. Alligevel skulle der mere end 400 forgæves ansøgninger og 50 samtaler til, før hun landede et nyt job hos DLA Piper via et Linkedin-opråb. Hun peger selv på, at hendes alder sandsynligvis spiller ind, og her giver hun gode råd til virksomheder om at rekruttere modne medarbejdere.

Amazon er endnu ikke i Danmark - ikke direkte i hvert fald - men den enorme salgs-platform er alligevel svær at komme udenom. Det fortæller Jan Röhn Pipper, der er indehaver og direktør i Valuezon Nordic, som har et indgående kendskab til, hvordan du skaber forretning online.

Compliance-reglerne flyder efterhånden rigtig meget, når virksomheder taler med banken eller revisoren. Ifølge administrerende direktør Thomas Hedegaard fra revisionsselskabet Kvist & Jensen bidrager de nuværende regler dog ikke i tilstrækkelig grad til at bekæmpe økonomisk kriminalitet og hvidvask.

For unge med en anden etnisk baggrund end dansk kan de være svært at få foden inden for på arbejdsmarkedet. En af dem, der har oplevet det, er Mahmoud Zamzam, som i en ny bog giver gode råd både ligestillede og alle andre. Det handler blandt andet om at give slip på offerrollen og om at taknemmelig, have et positivt mindset og følge sine drømme.