Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Brian Jakobsen, direktør og medstifter af Customers 1st. Foto: Mathias Banke

Customers 1st sigter mod nye markeder

Hos Customers 1st er temperamentet ikke til, at man bare tøffer videre i et stille og roligt tempo - selvom man kunne.

Derfor har virksomheden, der efterhånden må være gået fra startup til scaleup, sat sig for at skabe vækst i virksomheden ved at indtage udenlandske markeder. Direktør og medstifter Brian Jakobsen fortæller, hvordan den udfordring bliver tacklet.

Han fortæller også om den rebranding, virksomheden netop har gennemført. Du kender måske det gamle navn, Servicepos. Men nu var tiden altså til, at både navn og visuelt udtryk blev skiftet.

I dette nyhedsbrev får du dit sædvanlige overblik, men du får en anden slags overblik, som vi har valgt at kalde Erhvervslivet i overskrifter. Formatets essens er, at du får et endnu bedre overblik over byens erhvervsliv, uden det koster særligt meget af din tid.

God læselyst - og god weekend!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Selvom Customers 1st har udset sig ét bestemt udenlandsk marked til en start, betyder det ikke, at virksomheden ikke har gang i flere indsatser. Det tager nemlig lang tid at blive klædt ordentligt på til et nyt marked, så det er med at komme i gang, siger direktør Brian Jakobsen. Foto: Trine Grauholm

Customers 1st første udenlandske kunder kom af sig selv: Nu bliver indsatsen målrettet

Direktør Brian Jakobsen og resten af Customers 1st har det godt i Danmark, men nu er det på tide, at virksomheden kommer ud over landets grænser.
 
Første stop er Storbritannien. Det giver mening ud fra, hvor Customers 1st er lige nu, og selvom der er lavthængende frugter, har Customers 1st en behersket tilgang til at gå ind i nye markeder.

Customers 1st, som indtil for nyligt hed Servicepos, er ved at geare op til de udenlandske markeder. Direktør Brian Jakobsen fortæller her, hvad tankerne bag det er.

NYT MARKED: Brian Jakobsen ville sagtens kunne læne sig tilbage i direktørstolen og bare drifte Customers 1st - tidligere Servicepos - videre i den rille, virksomheden har formet siden stiftelsen i 2014.

Kunderne er der, indtjening er stabil, og organisationen er sat i struktur.

Men ambitionen er større end det, siger Brian Jakobsen. Derfor har Customers 1st besluttet, at det er på tide at gøre indtog på udenlandske markeder.

- Vi kunne godt sidde stille og tjene fint med penge, men det er ikke det, vi brænder for. Vi brænder for at komme ud over stepperne, så vi hele tiden udvikler os og er de bedste til det, vi laver, understreger Brian Jakobsen.

Han stiftede Customers 1st sammen med brødrene Lasse og Rasmus Melbye, og sammen har de udviklet en softwarepakke, der kan håndtere kassesystemer, lager- og sagsstyring for detailbutikker.

Virksomheden har generet overskud alle årene siden, og det eneste kapitalindskud er kommet fra Torben Frigaard, der i dag er en del af ejerkredsen.

Dermed har iværksætterne formået at skabe en forretningen uden at stifte gæld, og det er det fundament, Customers 1st springer ud i verden fra.

Organisk validering

Egentlig har Customers 1st allerede kunder i udlandet.

- Vi har faktisk udenlandske kunder i fem lande, og det er jo også derfor, vi tør gå i gang med det. Men dem vi har nu, er kommet helt af sig selv, uden at vi har skulle gøre en indsats, så vi har haft en opportunistisk tilgang til det, siger Brian Jakobsen.

De udenlandske kunder var egentlig bare folk, der havde hørt om Customers 1sts system og vist interesse. Det måtte de selvfølgelig gerne, men de skulle nok ikke forvente samme niveau af support, som man kunne få i Danmark, og systemet var heller ikke tilpasset andre lande end Danmark.

Trods det har kunderne hængt ved, og for Brian Jakobsen er det en indikation på, at der faktisk er et behov for Customer 1sts løsning uden for Danmark.

Men det kræver stadig en del arbejde at høste frugterne på det udenlandske marked.

- Vi ville være naive, hvis vi tænkte, at nu skal vi bare lukke aftaler og have lige så mange kunder i udlandet om et år, som vi har i Danmark. Så det er ikke fordi, vi forventer en eller anden massiv vækst inden for det første år, siger Brian Jakobsen.

Bruger de eksisterende kunder

Det første marked, Customers 1st kaster sig over, er Storbritannien. Der har virksomheden allerede kunder, systemet er versioneret til engelsk, og det er et sprog, som de nuværende ansatte kan yde support på.

Alligevel er der ting, som Customers 1st skal have styr på, inden de for alvor er klar til målrettet at gå ind på det britiske marked.

Hvordan skal man eksempelvis tage højde for kulturen? Og hvilke andre systemer og programmer skal Customers 1sts løsning kunne arbejde sammen med?

- Meget af det har vi researchet i forvejen, men nu går vi fra den opportunistiske tilgang til en dedikeret indsats, vi investerer i at lave lokaliseret tilpasning af systemet, så det kan gå i markedet, og vi laver en salgsindsats, forklarer Brian Jakobsen.

Han og teamet har allerede snakket med de eksisterende kunder for at blive klogere på markedet.

- Men der kommer til at være ting, vi bliver overrasket over det næste års tid. Målet lige nu er egentlig at blive klar til at få lavet setuppet, så vi kan køre noget i udlandet i en større skala, fortæller direktøren.

Fokuseret indsats

En fejl, Customers 1st ikke begår igen, er at skyde med spredehagl efter kunder. I starten havde iværksætterne en idé om, at de bare skulle ud af boksen og have de største kunder så hurtigt som muligt.

- Det var altid fedt, når man så fik dem, men vi var faktisk ikke klar til dem i starten. Det samme kan man sige om brancher, som der er stor forskel på. Derfor vil vi fokusere på nogle bestemte og finde de lavthængende frugter der først, siger Brian Jakobsen og nævner hoteller og restauranter som et segment, Customers 1st løsning ikke er den rigtige for.

Til en start er der ingen planer om at etablere et kontor i udlandet, for det er slet ikke nødvendigt for virksomheden, der ret nemt kan udføre dets opgaver på afstand.

- Men det kan jo være, vi finder ud af, at det på det engelske marked er sindssygt godt at have en mand derovre. Vi kommer også til at tage nogle ture til London, besøge messer og ringe kold kanvas, ligesom vi gjorde, da vi begyndte i Danmark, siger Brian Jakobsen.

Ekspanderingen kommer til at koste, men Brian Jakobsen holder fast i virksomhedens måde at gøre tingene på.

- Vi laver ikke en kæmpe funding-runde for at rejse kapital. Vi har sat nogle penge af, vi skal brænde af for at lære. Vi er meget ambitiøse, og vi vil gerne lave meget larm, men vi har stadig et princip om at gøre alting med rettidig omhu. Det, mener vi, er den ordenligt måde at gøre tingene på.

De tre founders bag Customers 1st tænkte ikke meget over navn og branding, da de startede ud. Nu har de fået professionel hjælp til at rebrande virksomheden. PR-foto: Customers 1st

Tiden var inde til en rebranding af Servicepos: Mange ved slet ikke, hvad POS står for

Customers 1st har rebrandet hele forretningen og har blandt andet droppet virksomhedens originale navn, Servicepos.

Det var der flere argumenter for at gøre. For det første er der mange, der ikke aner, hvad POS står for, og for det andet er der flere grunde til, at timingen for en rebranding er god lige nu, fortæller direktør og medstifter Brian Jakobsen.

Customers 1st er ikke længere en startup, men virksomheden havde en startups branding. Skulle der gøres noget ved det, var det et godt tidspunkt nu, fortæller direktør Brian Jakobsen.

NAVNESKIFT: Brian Jakobsen og brødrene Lasse og Rasmus Melbye tog det som en selvfølge, at deres potentielle kunder godt vidste, at POS står for Point of Sale, da de valgte navnet Servicepos til deres virksomhed.

- Nu har vi fundet ud af, at det er der ikke en kæft, der forstår, siger direktør Brian Jakobsen og griner lidt.

- Navnet, logoet, farverne og resten af brandingen var ikke noget, hvis vi nu skal være ærlige, som vi tænkte særligt meget over. Det var bare noget, vi selv fandt på undervejs. Når man er en startup, som vi var dengang, så kan du jo ikke lave 38 kundeundersøgelser og alt muligt, inden du går i gang med at lave dit produkt, så vi valgte bare det, der på det tidspunkt gav mest mening, fortæller han.

Det er dog langt fra alle, der ved, hvad POS står for, selv hvis de dagligt betjener kunder ved at bruge et kassesystem. Og selv hvis man ved det, dækker navnet ikke over alt det, der ligger bag kassesystemet, som iværksætternes løsning også kan håndtere.

Derfor har Servicepos valgt at skifte navn til Customers 1st, og i den forbindelse er der også skiftet ud i logo og signalfarver.

Professionelt brand

Det gamle navn var dog ikke decideret dårligt, fortæller Brian Jakobsen. Virksomheden havde fin succes med navnet, og den kunne i princippet godt have fortsat med det.

Men der er flere ting, der gør, at det giver mening at rebrande lige nu.

For det første er Customers 1st på vej ud på udenlandske markeder. I stedet for at bygge sit brand op fra bunden med ét navn, og så skulle starte forfra med et nyt senere, kan man ligeså godt gøre tingene i den nemmeste rækkefølge.

Et andet argument er, at Customers 1st med tiden har professionaliseret strukturen i virksomheden med faste afdelinger og klare procedurer, men den professionalisering manglede i brandingen.

- Vi følte, at hvis vi skulle skalere, havde vi et behov for lige at kigge på os selv og gøre det klart, hvad det egentlig er, vi laver. Det havde vi selv en masse gode idéer til, men det var vigtigt for os at få ekstern hjælp til det, siger Brian Jakobsen.

Derfor allierede virksomheden sig med konsulent Martin Brems og grafikeren Fuhr Studio for at skabe et nyt brand ud fra samtaler med kunder.

God feedback

Brian Jakobsen er ingeniør, og Melbye-brødrene er henholdsvis ingeniør og datalog.

- Det reflekterede det gamle navn, for vi er meget produkt- og funktionsorienterede, og så henvendte vi os til servicebranchen, siger Brian Jakobsen.

Men det fortalte intet om virksomhedens værdier, pointerer han, og hvis folk ikke engang ved, hvad POS står for, gør navnet heller ikke kunderne klogere på, hvad de går ind til.

En navneændring var derfor på sin plads, men det er i sig selv lidt af en proces, så man kunne lige så godt kaste det hele op i luften. Og det er altså Customers 1st, der er kommet ud af den proces.

- Vi har forsøgt at koge vores navn ned til det, vi virkelig handler om. Vi sætter altid vores kunder først, og alt det arbejde, vi laver, er kundedrevent. Det har også en tvetydighed, fordi vi hjælper butikker med at forbedre oplevelserne for deres kunder, forklarer Brian Jakobsen.

Indtil videre ser rebrandingen ud til at have givet pote for scaleuppen.

- Vi har fået vanvittigt god feedback på det. Folk spørger ikke længere om, hvorfor vi hedder det, og det er jo egentlig meget fedt. Når vi så spørger, hvad de forbinder med vores nye navn og visuelle udtryk, så er det lige præcis det, vi havde håbet på.

- Internt kan vi også mærke, at medarbejderne er stolte over det nye, og vi forventer også, at det har en effekt for vores employer-branding, fortæller Brian Jakobsen.

Når virksomheder outsourcer, står deres danske fabrikker ofte tomme tilbage. Ihærdige sjæle i Ryslinge har skabt Fabriksladen i de tomme lokaler efter Fabers Fabrikkers første flytning til udlandet. Arkivfoto: Kim Rune

Fabrik rykker produktionen til udlandet, psykologer åbner erhvervsafdeling, robotvirksomheder er reddet og sætter rekord

Her får du udvalgte historier fra byens erhvervsliv.

Hæderkronet firma forlader Odense

Faber by W.H. Produkter, tidligere kendt som Fabers Fabrikker, flytter sin produktion fra Odense til Tjekkiet og Polen.

Afdelingen i Odense har tidligere produceret rullegardinder, lamel, plissé og andet solafskærmning, og der er også foretaget reparationer og service på stedet. Det overgår nu til et søsterselskab i Nordjylland.

Det er uvist, om samtlige 51 ansatte på stedet (jf. Erhvervsstyrelsen) bliver fyret, skriver Fyens Stiftstidende.

Psykologer udvider med erhvervsafdeling

Psykologerne på Torvet har flere klinikker rundt i landet, men nu åbner virksomheden en ny afdeling i Odense, der fokuserer på ledelses- og organisationspsykologi.

Målet er bidrage med at øge tryghed i teams og organisationer og dermed forbedre arbejdsmiljøet og trivslen på de fynske arbejdspladser.

- Jeg oplever, at der er et aktuelt behov for at skabe psykologisk trygge organisationer, hvor vi taler åbent og ærligt om de svære ting, og hvor fejl er nødvendigt for at lære og innovere, udtaler udviklingschef og partner Christina Berner i en pressemeddelelse.

Den nye afdeling åbner 1. februar.

Universal Robots lukker året med omsætningsrekord

Universal Robots overgår sig selv på omsætningen på grund af global usikkerhed. I fjerde kvartal 2022 nåede virksomheden en omsætning på 85 millioner dollars, og det bringer den samlede omsætning for 2022 op på 326 millioner dollars.

Det er en stigning på fem procent i forhold til 2021, og med konstante valutakurser ville væksten i 2022 have været på 12 procent. Universal Robots forventer samtidig at fortsætte væksten i 2023, fordi den globala efterspørgsel på automatisering stiger.

Universal Robots-president Kim Povlsen kan samtidig se tilbage på et år, hvor de både har startet byggeri af nyt hovedsæde og rundet 1000 medarbejdere.

Medarbejderne redder Kobots på målstregen

Lige før årsskiftet indgav robotvirksomheden Kobots konkursbegæring, men nu - næsten en måned senere - genopstår virksomheden med nye ejere. Det er direktør Christina Grigoriou Dalsgaard og 10 medarbejdere, som fører aktiviteterne videre i det nye selskab, Kobots Company ApS.

Medarbejderne tilsammen bliver den største aktionær i selskabet, men også de tidligere hovedaktionærer, ægteparret Niels Jul Jacobsen og Charlotte Hybschmann Jacobsen, og den tidligere bestyrelsesformand Simon Bækgaard Kristoffersen skyder penge ind i det nye Kobots-selskab. Læs mere på fyens.dk

Erhvervslivet i overskrifter

Vi ved, du har travlt, så her får du et lynhurtigt overblik fra det odenseanske erhvervsliv:

  • Algiecel har rejst 9,7 millioner kroner i kapital under en netop afsluttet seed-investeringsrunde. Algiecel er en iværksættervirksomheden, der har udtænkt en løsning, hvor CO2 bliver indfanget, inden det udledes til atmosfæren, og transformeret til biomasse i form af mikroalger. Den teknologi skal optimeres endnu mere med de nye midler, skriver Feed Navigator.
  • Habitus Design Group skifter ud i direktørstolen, efter australieren Samantha Jane Drummond tager over på posten fra Pernille Storm i indretningsarkitektfirmaet. De to har dannet parløb på mange projekter, inden de sammen stiftede Habitus Design Group. Sammen med direktørskiftet foretages der ligeledes et ejerskifte fra Pernille Storm til Samantha Jane Drummond, kan man læse af det seneste regnskab.
  • Kosmetologvirksomheden Hudplejegruppen har netop afleveret regnskab, og det viser en lille fremgang i årets resultat før skat, der går fra 59.000 kroner til 65.000 kroner sammenlignet med 2021. Det er dog stadig betydeligt under resultatet for 2018, der viste et overskud før skat på 527.000 kroner. Det viser virksomhedens seneste regnskab.
  • European Robotics Forum er Europas største Robotkonference, og til marts skal den afholdes i Odense. 800 gæster fra den internationale robotbranche kommer til at lægge vejen forbi Odense, der afholder konferencen for anden gang. Syddansk Universitet har lykkedes med at trække konferencen til byen med hjælp fra Invest in Odense, Odense Robotics og Teknologisk Institut, skriver Teknisk Fokus.
  • HH Gruppen gik konkurs i slut-oktober, og nu viser det sig, at virksomheden har en gæld til det offentlige på 10 millioner kroner, som stammer fra et coronalån. Derudover skylder HH Gruppen fire millioner kroner til andre kreditorer, skriver TV2 Fyn. HH Gruppen leverede blandt andet mange vikarer til Fayard i Munkebo.