Meneta vil involvere medarbejderne i den grønne omstilling: Idéerne skal kunne boble op nedefra
Meneta har gang i flere grønne tiltag, men virksomheden vil gerne involvere medarbejderne i processen, så idéer ikke altid sker oppe fra og ned.
Derfor er virksomheden, som producerer komponenter til bremser, begyndt at se på, om man kan nedsætte arbejdsgrupper blandt medarbejderne, som kan udtænke nye tiltag og rapportere dem op til ledelsen, så de kan indgå i en idébank.
Den problemstilling har Meneta præsenteret for studerende til Circular Design Camp for at få bud på, hvordan man bedst kan engagere de ansatte.
Meneta forsøger også at påvirke branchen udadtil ved at indgå samarbejder med sine transport-leverandører om at udbyde grønnere alternativer til den klassiske transport for kunderne.
Forhåbningen er, at man på den måde skubber flere til at vælge den grønne løsning, så den med tiden bliver mere rentabel for Meneta.
- Om end man gerne vil gøre ting af sit gode hjerte, så skal der også være en forretning. Ellers lukker man, og så popper der bare en erstatning op, der måske ikke har samme ambition om at være bæredygtig, pointerer Stine Bech Aakerlund, HSE Manager hos Meneta.
INVOLVERING: Hos Meneta er man ikke kun lige gået i gang med den grønne omstilling.
Virksomheden, der producerer støjdæmpende komponenter i bremser, såkaldte shims, har eksempelvis en aftale med Energi Fyn om, at Menetas energiforbrug kommer fra vedvarende energikilder, når det kan lade sig gøre.
- Det er jo den letkøbte, siger Stine Bech Aakerlund, HSE (sundhed, sikkerhed, miljø, red.) manager hos Meneta.
Hun påpeger, at den vedvarende energi, Meneta bruger, lige så vel kunne være brugt af andre, og det giver Meneta et ansvar for at bruge energien ansvarligt.
- Vi kan følge vores energiforbrug ned på maskin- og afdelingsniveau, og det vil vi gerne yderligere detaljere. Vi måler eksempelvis på vores standby-strøm for at se, om vi kan optimere det. Så kan vi også se, om der er en god businesscase i at gøre noget ved det. Vi bruger også generelt data til at tage beslutninger, så vi sætter ind på det mest kritiske først, uddyber hun.
Involverer medarbejderne
Ligesom mange andre virksomheder har Meneta kigget på at etablere solceller på enten taget af bygningen i Stige eller på støjvolde.
Projektet bliver løbende evalueret i forbindelse med det årlige CO2-regnskab, men mulighederne og rentabiliteten i projektet har endnu ikke opvejet de risici, der følger med.
Men det er et eksempel på et projekt, der er udtænkt af de øvre lag i virksomheden, og Meneta vil gerne involvere flere af de ansatte i at udtænke grønne tiltag.
- Vi er også begyndt kigge på at lave arbejdsgrupper på forskellige områder, som idé-genererer og bruger samme risikovurderingsmodel. Vi har vores tekniske afdelinger, vores værdikæde og vores materialeudvikling, så alle idéerne bliver vurderet både risiko- og mulighedsmæssigt, så vi kan få en samlet liste af argumenter for, hvilken retning, vi bør kigge i, siger Stine Bech Aakerlund.
Til en start vil grupperne være faciliteret af HSE-afdelingen, men tanken er, at grupperne med tiden skal være selvdrevne.
Hver gruppe vil have en person, der er ansvarlig for at rapportere gruppens forslag og vurderinger til HSE-afdelingen og resten af ledelsen, så Meneta har en idébank, virksomheden kan genbesøge med jævne mellemrum.
- Tanken er, at de mødes en gang om måneden, og så skal de selvfølgelig arbejde med det løbende. Men det gør de allerede. Der er rigtig mange medarbejdere, der er superengagerede i, at vi skal være mere grønne. De har bare manglet værktøjer for at strukturere idéerne og få et samlet blik over, hvad der skal implementeres, fortæller Stine Bech Aakerlund.
Hjælp fra studerende
Arbejdet med at involvere flere lag af organisationen i bæredygtighedstiltag har Meneta præsenteret som en case for studerende fra UCL, SDU og Tietgen Business til Circular Design Camp, som Odense Renovation, bureauet Regndans og flere af byens uddannelsesinstitutioner står bag.
- Vi håber på at få nogle gode idéer og blive udfordret på måden, vi anskuer formidling på i organisationen. Ingen kan alt, alle kan noget, og sammen kan vi det hele, som man siger. Lige nu mangler vi "sammen kan vi det hele", og der er mange medarbejdere, som er begejstrede for, at vi er gået i den her retning, men de mangler et sted at aflevere idéerne, siger Stine Bach Aakerlund.
Et af målene er også, at Meneta bliver i stand til at uddanne sine medarbejdere i, hvad det egentlig vil sige at være en grøn virksomhed, for det lægger det fundament, der skal til for, at medarbejderne kan komme med forslag.
- Vi er i gang med at indføre affaldssortering, og der bliver vi mødt med "det er da dejligt, det gør jeg jo derhjemme i forvejen, så det har jeg ventet på" fra nogle medarbejdere. Det er ikke blevet efterspurgt, men når vi gør det, spørger folk, hvorfor vi ikke gjorde det for en måned siden. Der mangler både en cirkulær tankegang, men også cirkulær kommunikation, så idéer ikke altid skal komme oppefra, men kan boble op nedefra, forklarer Stine Bech Aakerlund.
Stiller krav
Det er ikke kun internt i virksomheden, Meneta arbejder med bæredygtighed. Det er også udadtil i branchen, hvor mange kunde-leverandør-forhold mere ligner partnerskaber.
Meneta har for eksempel samarbejder med transportleverandører, som ønsker at udbyde mere bæredygtige løsninger til transport, men som har svært ved at få markedet til at tage imod de løsninger.
Derfor vil Meneta begynde at tilbyde deres kunder to transportmuligheder: Den klassiske til den almindelige pris, og så en dyrere, men grøn løsning, som på sigt forhåbentligt skubber til værdikæden og gør kunder opmærksomme på, at de grønne løsninger er en mulighed.
- Det kan godt være, at det økonomisk er dyrere, men når man kigger på CO2-afgifter, kan det jo være, at det på sigt udligner sig. Plus, jo flere, der bruger bæredygtige transportløsninger, gør også noget ved prisen. Udfordringen er i dag, at det stadig ikke er så efterspurgt.
Hvorfor ikke bare gå all-in på den grønne løsning og sige "det er det, det koster nu"?
- Det er fordi, vi også skal drive en forretning. Alle bæredygtige løsninger skal også være rentable, for er de ikke det, har vi ikke økonomi til at investere i yderligere tiltag. Om end man gerne vil gøre ting af sit gode hjerte, så skal der også være en forretning. Ellers lukker man, og så popper der bare en erstatning op, der måske ikke har samme ambition om at være bæredygtig.