Ny teknologi stiller krav til ledere: - Der er mange trusler og muligheder, man ikke ser
Kris Østergaard er innovationsekspert og forfatter, og han holdt en keynote-tale ved Preflight Odenses pitchevent.
Her talte han om nogle af de store tendenser inden for teknologi, og hvad de kommer til at betyde for vores måde at leve på.
Ændringer i vores livsstil stiller krav til virksomheder. Man kan ikke længere nøjes med at skue til naboen for inspiration, hvis man vil være førende. I stedet skal man finde inspiration i helt andre brancher og universer end det, ens virksomhed er født i.
Samtidig kommer de nye teknologier til at stille større krav for ledere og investorer i forhold til at være bevidste om, hvilken impact ens virksomhed og produkt har på samfundet.
Alt det bliver du meget klogere på, hvis du læser hele artiklen.
INNOVATION: Hver 18. måned fordobles den tilgængelige computerkraft.
Det er Moore's første lov, som innovationsekspert Kris Østergaard fremhævede under sin keynote ved et pitch event af Preflight Odense.
Selvom loven i dag ikke passer helt nøjagtig, er der stadig fart på den teknologiske udvikling, og det stiller krav til virksomheder, hvis de ikke skal gå bagud af dansen.
Det kræver innovation. Her er "best practice", hvor man kigger efter markedsledere og gør som dem, ikke godt nok.
- Det bliver man maksimalt nummer to af. I stedet skal man se på "best principles", hvor man bevidst kigger andre steder hen end sit eget univers. Ikke for at kopiere men for at tage principperne i det, de gør, og overføre det til sit eget univers, siger Kris Østergaard.
Skiftet fra at se efter principper i stedet for andres praksis, kalder Kris Østergaard for sit vigtigste mindset-hack, når det kommer til innovation.
Vær bevidst om tendenserne
Der er flere teknologiske landvindinger på vej.
- Kunstig intelligens, bioteknologi, netværk og computere, og udviklingen sker ikke blot inden for de enkelte områder, for i dag smelter de også sammen. Vi kan tage kunstig intelligens og bruge det i nanoteknologi og skabe ting, som engang var fri fantasi, siger Kris Østergaard.
Han forudser, at det næste store innovationsboom sker, når projekter såsom SpaceX's Starlink, der er en konstellation af satellitter, giver internetadgang til den tredjedel af jordens befolkning, der ikke har det i dag.
Men teknologierne selv kommer også til at ændre, hvordan vi lever.
Tag selvkørende biler som et eksempel.
Kommer det til at give mere mening at benytte selvkørende biler på abonnement i stedet for at eje sin egen? Hvordan vil vi så bruge de penge, der ikke længere går til at investere i en bil? Hvad betyder det for os, at vi ikke længere bruger en til tre timer om dagen på at holde på et rat?
Hvad betyder det for, hvor vi vælger at bosætte os? Og hvad betyder det for priserne på boliger i byer og på landet? Hvis vi ikke længere kører ind i hinanden, hvad kommer vi så til at bygge bilkarrosserier af?
- De implikationer det har i alle mulige industrier og den måde, vi lever vores liv, er interessant at udforske, hvis man er i gang med at skabe fremtiden som iværksætter eller investor, pointerer Kris Østergaard.
Kunstig intelligens og Web3, der inkorporerer block-chain teknologi og ændrer strukturen af internettet, er eksempler på andre tendenser, der har potentialet til at vende en stor del af vores tilværelse på hovedet om nogle år.
Kig på konkurrencen
Det er ikke nemt at udtænke implikationerne for teknologi, og hvad det kommer til at kræve for fremtidens virksomheder at få succes.
Men man kan bruge øvelsen "seks grader af konkurrence" til at danne sig et overblik over, hvordan markedet ser ud.
Kris Østergaard bruger kaffemærket Gevalia som eksempel. Første grad af konkurrence er andre kaffemærker. Anden grad er te, som kan lidt af det samme som kaffe. Tredje grad er en helt anden kategori, som tilbyder lidt af det samme, nemlig energidrikke.
I fjerde grad skal man tænke på andre forretningsmodeller, som erstatter den hjemmebryggede kaffe. Det er eksempelvis kaffekæder som Starbucks.
Femte grad er en helt anden teknologi, der skaber værdi som en kop kaffe. Det kan være en hjelm med elektroder, der stimulerer hjernen og hjælper med koncentration. Pludselig er det praktiske aspekt af en kop kaffe overflødigt.
I sjette og sidste grad af konkurrence, kigger man ud i fremtiden på de store forandringer i verden, der ændrer vores livsstil. Hvis vores selvkørende biler kan køre os på arbejde om morgenen, dropper mange af os måske morgenkaffen, og hvis vi ikke længere selv skal tanke vores biler, køber vi heller ikke kaffe på tankstationer, som ellers udgør 20 til 40 procent af kaffemærkernes salg.
- Spørgsmålet er, om vi sidder i vores bestyrelser og ledergrupper og tænker på femte og sjette grad af konkurrence. Det gør de ikke. De kigger op til tredje og fjerde niveau, og så føler de, de har en forståelse af, hvordan landskabet ser ud. Det betyder, der er mange trusler og muligheder, man ikke ser, understreger Kris Østergaard.
Ansvarlighed bliver en præmis
Med al den nye teknologi bliver det vigtigt for virksomheder at spørge dem selv, hvad deres indvirkning eller impact på omverden er.
Ansvaret for det hviler på ledere og investorer i virksomheder, og forventningen kommer fra kunderne, medarbejderne, samarbejdspartnere og regeringer.
Det er en barre, der ændrer sig. I dag kan man stadig sælge selv på sin ansvarlighed, men snart er det nærmere en præmis for overhovedet at være med.
Derfor skal det tænkes ind tidligt, men det kræver, at virksomhedsledere systematisk følger med i megatrends, nye teknologier, spændende startups og scaleups, nye forretningsmodeller og nye måder, teknologier og brancher smelter sammen.
- Impact leadership handler om, hvordan vi som ledere definerer, hvor vi skal hen. Vi ser, at barren er højere nu. Vi er gået fra, at etik tilføjes strategien - det er der, CSR plejer at bo - til at etik bygges ind i strategien. Det er en del af kernen. I stigende grad er der en forventning om, at vi tager ansvar for vores værdikæde, også selvom vi ikke er verdens største virksomhed.
- Hvad er det for et tal, vi smækker op på væggen som vores mål? Det er en interessant samtale at have fra starten af, når vi bygger vores virksomheder. Selvom vi skal have traction og skal kunne vise vores investorer resultater, hvad er det så egentlig, vi forsøger at skabe for at sikre, at vi går efter de rigtige ting, siger Kris Østergaard.