Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Storms Pakhus ville gerne være mere bæredygtige, men direktøren bag finder det svært, fordi han mangler retningslinjer og konkret viden om, hvad der fungerer bedst. Foto: Mathias Banke

Efterlysning: En bæredygtig ramme - og handling bag Odenses iværksætter-ambition

Bæredygtighed har efterhånden cementeret sig solidt i vores fælles bevidsthed.

Vi er godt klar over, at al affaldet ikke skal i den samme spand, og der ringer en lille klokke, hver gang man piller plasticemballagen af pakken med oksekød eller spiser sin mad med engangsbestik.

De problemstillinger kender man udmærket hos Storms Pakhus. Derfor stillede de det konkrete spørgsmål: "Hvordan får vi vores gæster til at affaldssortere bedre?" til grupper af studerende.

Det kom der nogle kreative forslag ud af, men i virkeligheder er det ikke det, Martin Bødker, direktør og partner i Storms Pakhus, står og mangler.

For idéer og gode intentioner er der nok af, men det er svært at føre ud i livet, når der ikke er givet retningslinjer ovenfra, og når man heller ikke er sikker på, hvilke tiltag der rent faktisk er bæredygtige.

I dette nyhedsbrev lægger vi op til debat. Også om Odenses ambition om at blive Danmarks iværksætterby nummer ét.

Mads Wedderkopp fra it-virksomheden Quickorder mener ikke, at byens politikere gør nok for at leve op til deres egne ambitioner for byen. Hans oplevelse er, at når gode it-folk ser sig om efter job, er det først og fremmest Aarhus og København, de kigger mod. Og det gør det svært for lokale iværksættere at skabe vækst i virksomheden.

Derfor opfordrer han til, at der bliver sat endnu flere penge af til samarbejde mellem det offentlige og det private i Odense, og at virksomhederne i højere grad bliver taget med på råd.

Hvis du lægger inde med en holdning, der stemmer i, giver modspil til eller blot nuancerer billedet, Mads Wedderkopp maler, er du mere end velkommen til at give den mening til kende i en mail ved at trykke her.

Den er du også velkommen til at skrive til, hvis du har gode idéer om emner, Erhvervsliv Odense skal tage op.

Du kan også følge vores Linkedin-side, ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet her med dem, du kender. Nye læsere kan tilmelde sig her.

Tak fordi du deler og læser med.

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Martin Bødker, direktør for Storms Pakhus og Bargroup, har gjort sig mange tanker om bæredygtighed. En del af udfordringen for en virksomhed som Storms Pakhus er, at man gerne vil undgå at gå kompromis med virksomhedens sjæl. Foto: Mathias Banke

Storms Pakhus vil gerne være bæredygtig: - Men vi mangler rammer, før vi er helt klar over, hvad der giver mening

Storms Pakhus har deltaget i et projekt om cirkulær økonomi, hvor en gruppe studerende har foreslået virksomheden at etablere sit eget drivhus til at dyrke blomster og beplantning med kompost fra madboderne.

Den idé synes direktør Martin Bødker godt om, men virksomhedens bæredygtighed generelt finder han svær at arbejde med, fordi han fra kommunal side savner retningslinjer og konkret viden om, hvilke tiltag der er bedst.
 
Før det er på plads, giver det ikke mening at investere i at gøre det muligt for boderne at vaske tallerkener og bestik op, som ellers er en bæredygtig mulighed, der lægger lige til højrebenet, mener direktøren.

Skal Storms Pakhus have en gris til at spise affald? Det er i hvert fald et af forslagene fra en studerende til, hvordan virksomheden kan blive mere bæredygtig. Direktør Martin Bødker erkender, at man ikke er langt med omstillingen, men han savner retningslinjer og viden om, hvad der er den bedste vej at gå.

CIRKULÆR ØKONOMI: Bæredygtighed er efterhånden noget, som de fleste virksomheder tænker på i et eller andet omfang.

Street food-huset Storms Pakhus er en af dem. De har netop deltaget i et projekt sammen med Odense Renovation, designbureaet Regndans, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole samt fire andre virksomheder, hvor studerende fra UCL og Dalum Landbrugsskole har brainstormet og pitchet idéer til cirkulær økonomi ud fra cases fra de fem virksomheder.

- Vi ville primært gerne have hjælp til, hvordan vi kan få vores gæster til at blive bedre til at sortere deres affald, og sekundært om vi kunne få boderne med også, siger Martin Bødker, direktør og partner i Bargroup, som ejer Storms Pakhus, hvor han står for den daglige drift.

Forslagene gik blandt andet på farvekoordinering på skraldespande, at lave det til en form for spil og et kulørt forslag om at få en gris til at spise skraldet.

I god tråd

- Nogle af forslagene var lidt urealistiske, men sjove indfald, og det sætter jo tankerne i gang, siger Martin Bødker.

De fem virksomheder, der deltog i projektet, valgte hver især det projekt, de syntes bedst om.

- Dem, vi valgte, foreslog, at vi lavede kompost ud af organisk affald og få det til at blive en del af os, ved at bruge komposten i et drivhus, hvor vi selv kan gro blomster, beplantning eller tomater. Det synes vi kunne være en spændende idé at gå videre med.

- Det er nogle tanker, vi i forvejen selv havde, så den hænger i god tråd med det, vi gerne vil udforske.

Starter i det små

Martin Bødker indrømmer gerne, at Storms Pakhus ikke er kommet så langt med bæredygtighed, som man godt kunne tænke sig.

Indtil videre er det kun de helt lavpraktiske tiltag, Storms Pakhus har indført, som ikke at give kunderne sugerør, medmindre de spørger om det.

I dag er det kun glas-service fra barerne i Storms Pakhus, der bliver vasket og genbrugt. Foto: Mathias Banke

- For mig betyder bæredygtighed for Storms Pakhus, vi bruger så lidt plast som muligt. Jeg vil hellere bruge penge på, at vi vasker alt op, men om det er den rigtige løsning, tør jeg ikke sige. Jeg synes, man hører lidt forskelligt om, hvad der bruger mest energi.

En anden udfordring er, at madboderne ikke har mulighed for selv at vaske op.

- Vi drømmer om at lave et setup, hvor vi hjælper boderne med opvaskestationer og køber genbrugeligt service, frem for boderne burger omkostninger på at købe engangsemballage, der i sidste ende havner i skraldespanden.

Klare retningslinjer

Lige nu er der ingen krav for virksomheder om at affaldssortere, men Martin Bødker regner med, at det kommer.

- Men så bliver spørgsmålet, hvordan vi skal få gæsterne til at affaldssortere godt nok, og skal vi eftersortere, hvis en gæst smider metalbestik i en skraldespand med organisk affald? Det ender det måske med, men det virker ikke smart.

- Det er nogle problematikker, som ikke er gennemtænkt endnu. Jeg tror, det er lidt sværere end som så.

- Det kommer også an på, hvilke krav der møder os fra kommunal side. Der indretter man sig jo efter, hvad der kan lade sig gøre, og hvad man kan overholde.

- Vi vil gerne gå i en mere bæredygtig retning, men vi mangler nogle rammer, før vi kan blive helt klar over, hvad der giver mening, og hvad vi selv kan gøre.

Holder fast i stilen

Et andet aspekt af bæredygtighed er også, om man kan lave bæredygtige tiltag uden at gå på kompromis med virksomhedens stil og identitet.

Street food er uhøjtideligt alternativ til restauranter. Mulighederne for at blive mere bæredygtig skal vejes op mod at være tro over for konceptet. Foto: Mathias Banke

Hvidt porcelæn hænger eksempelvis ikke særligt godt sammen street food-konceptet.

- Frygten er jo at ende som en Ikea-kantine, det mister lidt sjæl. Jeg tror godt, man kunne finde en sjov løsning, hvor vi bruger folks gamle tallerkener og bestik eller noget lignende. Det passer også ind i den her cirkulære tankegang.

- Boderne her tænker jo også i pris, og i og med der kommer en masse afgifter på engangsemballage, har det en større og større betydning for dem også. Hvis det bliver muligt at gøre noget, som både sparer penge og har en grøn profil over sig, er jeg sikker på, de ville være med på sådan en løsning.

- Det her kan ses som en åben invitation til borgmesteren og de andre politikere. De må gerne komme ned og få en kop kaffe og en snak hos os om, hvordan vi sammen kan gøre Odense til Danmarks bedste iværksætterby, siger Mads Wedderkopp. PR-foto: Change

Iværksætter: Odense skal oppe sig, hvis vi virkelig vil være landets bedste by for iværksættere

Mads Wedderkopp, en af fem stiftere bag virksomheden Quickorder, mener ikke, at politikerne i Odense gør nok for at leve op til deres egen ambition om at gøre byen til Danmarks bedste for iværksættere.

- Der er sat 20 millioner kroner af til forskellige tiltag, men det er bare ikke nok, hvis man vil være bedst.
 
- Man kæmper mod Aarhus og København, som allerede har etablerede miljøer.
 
- Jeg ved godt, det ikke er noget, der sker over night. Ingen forventer, at Odense er nummer et i morgen, men hvis vi vitterligt mener, at vi har en ambition om at være den mest attraktive by for iværksættere, skal vi starte med at hjælpe iværksætterne med nogle forhold i byen, som gør det nemt at komme i gang.

- Mange af dem, der bliver uddannet i Odense, ender i udlandet, Aarhus eller København. Derfor skal Odense være bedre til at invitere virksomhederne ind på uddannelserne, så vi gør opmærksom på, at der er mere end en håndfuld spændende virksomheder i Odense, siger Mads Wedderkopp.

Mads Wedderkopp startede egen virksomhed i 2014. Han køber ikke, at politikerne i Odense mener det, når de siger, at Odense skal være Danmarks bedste by for iværksættere.

DEBAT: Odense skal være Danmarks bedste iværksætterhub

Sådan lyder ambitionen fra byrådet i Odense, som i april aftalte at sætte i alt 20 millioner kroner af til forskellige iværksættertiltag over frem mod 2025.

Mads Wedderkopp, der i 2014 medstiftede it-virksomheden Quickorder, hvor han i dag er COO, mener dog ikke, at indsatserne lever op til ambitionen om at være bedre end Aarhus og København til iværksætteri.

- Jeg er kæmpefan af ambitionen om, at Odense skal være Danmarks bedste by for iværksættere, men der er bare rigtig lang vej, til vi bliver det. Der er sat 20 millioner kroner af til forskellige tiltag, men det er bare ikke nok, hvis man vil være bedst.

- Man kæmper mod Aarhus og København, som allerede har etablerede miljøer.

Odense på landkortet

Hvad ser du helst man konkret skal gøre?

- Odense som by skal brandes bedre som et sted, hvor man rent faktisk kan få arbejde.

- Vi har mange dygtige folk, som vi formår at trække til Odense, og deres reaktion er altid ”gud, jeg vidste slet ikke, at der var sådan et techmiljø i Odense”. De har kun kigget på København og Aarhus.

- Selvfølgelig har vi som virksomheder et ansvar i forhold til at brande det, men der burde være et større samarbejde mellem byen og virksomhederne for at sikre, at Odense rent faktisk kommer på landkortet som et sted, man kan få et it-job.

Flow af kandidater

Ledelsen i Quickorder har valgt at blive i Odense, selvom virksomheder har haft hovedpiner med at rekruttere folk til Odense. Mads Wedderkopp oplever et bedre flow af kandidater til deres stillinger på satellitkontorer i København og Oslo.

Mener du, at flowet i de andre byer, skyldes de offentlige instanser?

- Det er startet i det offentlige. Det er blevet besluttet, at man skulle være attraktiv som by for hurtigt voksende virksomheder, ligesom politikerne har gjort det i Odense. Så har man sørget for at støtte op om events, der er med til at sætte byen på landkortet.

- I København har vi et fremragende eksempel som Tech BBQ, og der er et fintech-miljø, som har fået meget opbakning. Det har ikke været varm luft, der er rent faktisk sat action bag.

Gør Odense nok for at blive Danmarks bedste iværksætterby?

  • Er du enig eller uenig med Mads Wedderkopp?
  • Har du input, der kan nuancere debatten?
  • Lige meget hvad din holdning er, vil vi meget gerne høre om den. Du kan skrive til os på masba@erhvervslivodense.dk, og så tager vi den derfra.
  • Skriver du til os, kan du være sikker på, at vi ikke publicerer noget på baggrund af det uden dit samtykke.

- Jeg ved godt, det ikke er noget, der sker over night. Ingen forventer, at Odense er nummer et i morgen, men hvis vi vitterligt mener, at vi har en ambition om at være den mest attraktive by for iværksættere, skal vi starte med at hjælpe iværksætterne med nogle forhold i byen, som gør det nemt at komme i gang. Der har vi Coworking Plus og Tanken16, så ”tjek” ved inkubationsmiljøer, men det har de andre byer bare også.

- Mange af dem, der bliver uddannet i Odense, ender i udlandet, Aarhus eller København. Derfor skal Odense være bedre til at invitere virksomhederne ind på uddannelserne, så vi gør opmærksom på, at der er mere end en håndfuld spændende virksomheder i Odense.

Invitér til dialog

Hvorfor skal det løses offentligt og ikke privat?

- Det skal ikke løses af det offentlige, men det skal være et samarbejde mellem det offentlige og det private, for det er det offentlige, der driver uddannelsesinstitutioner. Og hvis man som politiker går ud og siger, at Odense skal være Danmarks bedste by for iværksættere, pålægger man også selv et ansvar for det.

- Mener man det, må man sætte de penge af, der skal til, og så må man invitere virksomheder ind til dialog og finde løsninger sammen. Der er virkelig mange hurtigvoksende it-virksomheder i Odense lige nu, som man kunne invitere ind.

Quickorder

Quickorder blev stiftet i Odense i 2014 af fem unge mænd. I dag er Quickorder et nordisk selskab med base i Danmark og Norge. Den opererer hovedsageligt i norden.

Virksomheden har udviklet en app som kan fortælle restauranter om et specifikt bord eller område er indbringende, eller om restauratenten er underbemandet.

Seneste har virksomheden også udviklet en kundeløsning, som gør det muligt for kunderne at bestille deres mad via appen, hvilket skaber mindre arbejde for personalet i restauranten.

Odense Kommune og de private iværksætterhuse har sat gang i projektet Globalt Iværksætteri, som er forankret i Erhvervshus Fyn. Er det ikke noget af det, du efterspørger?

- Indtil for en måned siden kendte jeg ikke Erhvervshus Fyn, og hvis jeg nævner det for mine kollegaer og andre ledere i tech-industrien i Odense, svarer de ”hvad for noget?”.

- Jeg mener ikke, at kommunen skal lægge det ind i Erhvervshus Fyn og lade dem stå for at eksekvere det.

Hvad med organisationen It-Branchen? Kunne det ikke lige så godt lande på deres bord?

- Jeg påstår ikke, jeg har løsningen. Det kunne også være Technology Denmark, den landede hos. Der er mange muligheder, og der er ikke én aktør, der skal sidde med det. Det er nok i virkeligheden min største pointe.

- Kommunen må finde ud af, hvordan man skruer det sammen. Der kan man igen tage imod input fra virksomhederne om, hvor de mener, de bedste kompetencer er.

Efter to år venter Little Green Pharma stadig på at få godkendt produkter til det danske marked. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Det er også værd at vide fra virksomhederne

Efter to år og 350 millioner kroner i investering venter Little Green Pharma på tilladelse til at producere cannabis. Nu overvejer selskabet bag at finde et andet EU-land at producere i.

Henrik Stiesdals gode idéer har tiltrukket 900 millioner kroner i kapital. Pengene bliver brugt på forskellige udviklingsprojekter, men trods de mange penge er der endnu ikke produceret et færdigt produkt.

Her får du en hurtig overflyvning af andre historier fra Odense, du måske er gået glip af.

RUNDT I ODENSE: I to år har Little Green Pharma Denmark - tidligere Spectrum Therapeutics - ventet på godkendelse fra Lægemiddelstyrelsen til at producere cannabis til danske patienter.

Hver gang, myndighederne har givet afslag på en godkendelse, har virksomheden rettet til, men lige meget har det hjulpet.

- Vi forstår godt, det handler om patientsikkerhed, men når vi sammenligner med andre lande, er det svært at forstå, hvad Lægemiddelstyrelsen vil have, siger direktør Morten Snede.

De canadiske ejere har indtil videre investeret 350 millioner kroner i cannabis-fabrikken i Stige.

- Vi er simpelt hen nødt til at sige, at vi må bruge de penge, vi har til rådighed dér, hvor det giver mest mening, og hvis det giver mest mening at registrere i et andet EU-land, så gør vi det. Vi kan ikke blive ved med at poste penge i konsulenter og laboratorier, når der ikke er noget, der rykker sig i Danmark, siger direktøren.

Det skriver Fyens Stiftstidende om her.

Henrik Stiesdal har med sine vindmølle-opfindelser tiltrukket over 900 millioner kroner i kapital, og hans virksomhed er værdisat til 1,4 milliarder kroner - uden at have udviklet et færdigt produkt.

Opfindelserne er blandt andet en flydende vindmølleplatform og et anlæg, der omdanner organisk affald til miljøvenligt brændstof samtidig med, at det fjerner CO2 fra atmosfæren.

- Alt, hvad vores firma gør, skal være til lave priser. Det var sådan, at vi fik vindmøller til at blive en succes. Vi opdagede ikke noget helt nyt, men vi pressede prisen pr. kilowatt langt ned, siger Henrik Stiesdal om sin succes.

Fyens Stiftstidende har skrevet to artikler om Henrik Stiesdal, som du kan læse her og her.