Storms Pakhus vil gerne være bæredygtig: - Men vi mangler rammer, før vi er helt klar over, hvad der giver mening
Storms Pakhus har deltaget i et projekt om cirkulær økonomi, hvor en gruppe studerende har foreslået virksomheden at etablere sit eget drivhus til at dyrke blomster og beplantning med kompost fra madboderne.
Den idé synes direktør Martin Bødker godt om, men virksomhedens bæredygtighed generelt finder han svær at arbejde med, fordi han fra kommunal side savner retningslinjer og konkret viden om, hvilke tiltag der er bedst.
Før det er på plads, giver det ikke mening at investere i at gøre det muligt for boderne at vaske tallerkener og bestik op, som ellers er en bæredygtig mulighed, der lægger lige til højrebenet, mener direktøren.
CIRKULÆR ØKONOMI: Bæredygtighed er efterhånden noget, som de fleste virksomheder tænker på i et eller andet omfang.
Street food-huset Storms Pakhus er en af dem. De har netop deltaget i et projekt sammen med Odense Renovation, designbureaet Regndans, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole samt fire andre virksomheder, hvor studerende fra UCL og Dalum Landbrugsskole har brainstormet og pitchet idéer til cirkulær økonomi ud fra cases fra de fem virksomheder.
- Vi ville primært gerne have hjælp til, hvordan vi kan få vores gæster til at blive bedre til at sortere deres affald, og sekundært om vi kunne få boderne med også, siger Martin Bødker, direktør og partner i Bargroup, som ejer Storms Pakhus, hvor han står for den daglige drift.
Forslagene gik blandt andet på farvekoordinering på skraldespande, at lave det til en form for spil og et kulørt forslag om at få en gris til at spise skraldet.
I god tråd
- Nogle af forslagene var lidt urealistiske, men sjove indfald, og det sætter jo tankerne i gang, siger Martin Bødker.
De fem virksomheder, der deltog i projektet, valgte hver især det projekt, de syntes bedst om.
- Dem, vi valgte, foreslog, at vi lavede kompost ud af organisk affald og få det til at blive en del af os, ved at bruge komposten i et drivhus, hvor vi selv kan gro blomster, beplantning eller tomater. Det synes vi kunne være en spændende idé at gå videre med.
- Det er nogle tanker, vi i forvejen selv havde, så den hænger i god tråd med det, vi gerne vil udforske.
Starter i det små
Martin Bødker indrømmer gerne, at Storms Pakhus ikke er kommet så langt med bæredygtighed, som man godt kunne tænke sig.
Indtil videre er det kun de helt lavpraktiske tiltag, Storms Pakhus har indført, som ikke at give kunderne sugerør, medmindre de spørger om det.
- For mig betyder bæredygtighed for Storms Pakhus, vi bruger så lidt plast som muligt. Jeg vil hellere bruge penge på, at vi vasker alt op, men om det er den rigtige løsning, tør jeg ikke sige. Jeg synes, man hører lidt forskelligt om, hvad der bruger mest energi.
En anden udfordring er, at madboderne ikke har mulighed for selv at vaske op.
- Vi drømmer om at lave et setup, hvor vi hjælper boderne med opvaskestationer og køber genbrugeligt service, frem for boderne burger omkostninger på at købe engangsemballage, der i sidste ende havner i skraldespanden.
Klare retningslinjer
Lige nu er der ingen krav for virksomheder om at affaldssortere, men Martin Bødker regner med, at det kommer.
- Men så bliver spørgsmålet, hvordan vi skal få gæsterne til at affaldssortere godt nok, og skal vi eftersortere, hvis en gæst smider metalbestik i en skraldespand med organisk affald? Det ender det måske med, men det virker ikke smart.
- Det er nogle problematikker, som ikke er gennemtænkt endnu. Jeg tror, det er lidt sværere end som så.
- Det kommer også an på, hvilke krav der møder os fra kommunal side. Der indretter man sig jo efter, hvad der kan lade sig gøre, og hvad man kan overholde.
- Vi vil gerne gå i en mere bæredygtig retning, men vi mangler nogle rammer, før vi kan blive helt klar over, hvad der giver mening, og hvad vi selv kan gøre.
Holder fast i stilen
Et andet aspekt af bæredygtighed er også, om man kan lave bæredygtige tiltag uden at gå på kompromis med virksomhedens stil og identitet.
Hvidt porcelæn hænger eksempelvis ikke særligt godt sammen street food-konceptet.
- Frygten er jo at ende som en Ikea-kantine, det mister lidt sjæl. Jeg tror godt, man kunne finde en sjov løsning, hvor vi bruger folks gamle tallerkener og bestik eller noget lignende. Det passer også ind i den her cirkulære tankegang.
- Boderne her tænker jo også i pris, og i og med der kommer en masse afgifter på engangsemballage, har det en større og større betydning for dem også. Hvis det bliver muligt at gøre noget, som både sparer penge og har en grøn profil over sig, er jeg sikker på, de ville være med på sådan en løsning.